UNICEF Norge

Over 400.000 nordmenn gruer seg til jul

Del
Mer enn 400.000 voksne nordmenn gruer seg til jul og førjulstid, viser en ny undersøkelse. Over 22 prosent føler det er vanskelig å møte krav og forventninger til julen.

I en ny undersøkelse gjort av YouGov på vegne av UNICEF Norge, kommer det fram at kjøpepress og dårlig økonomi er de største utfordringene knyttet til julen. Nesten hver tredje nordmann har følt på dette. Ekstra ille er det for dem med lavest inntekt, hvor en av fem svarer at de gruer seg til jul. Totalt svarer 13 prosent dette. 

– Vårt inntrykk er at det sterke fokuset på gaver fratar mange gleden over tiden vi går i møte - og det starter allerede nå, med “Black Friday”. Voksne henvender seg til oss og forteller at de gruer seg til jul fordi de ikke kan gi barna sine de gavene og opplevelsene det er forventet at man skal gi, sier direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF Norge, Kristin Oudmayer. 

Mange voksne tenker at barna forventer dyre, flotte gaver - fordi «alle andre får det»men synes å glemme at barnas forventninger i stor grad styres av våre egne, og derfor også kan justeres. Så lenge vi voksne lar oss styre av ytre forventninger, og fortsetter å bidra til å øke både forbruk og kjøpepress, vil forskjellene fortsette å øke. 

Å be om hjelp 

Mange opplever at de ikke får endene til å møtes i denne tiden, og trenger en utstrakt hånd fra andre. 15 prosent, nesten en halv million nordmenn, har minst én gang måttet be om hjelp for å kunne innfri forventningene knyttet til julen. Halvparten av disse sier de opplevde det som vanskelig. Samtidig svarer nesten tre av fire at de ville stilt opp for andre utenfor egen slekt og familie, dersom de ble bedt om det. 

Det er gledelig at så mange oppgir at de ville stilt opp for andre utenfor familien. Dette stemmer også med inntrykket vi har fått gjennom feriesentralen.no, hvor folk inviterer ukjente til julefeiring eller låner ut julepyntede hus. Men det er viktig å understreke at man kan gjøre langt mindre ting som likevel kan ha stor betydning, sier Oudmayer. 

Tips og råd 

Juletiden er en anledning til å være et lyspunkt i mørket, og her gir UNICEF noen tips til hvordan man kan være nettopp det: 

  • Del gode tanker du tenker om andre, med dem det gjelder 
  • Inkluder noen du vet er ensomme eller har det vanskelig 
  • Møt mennesker i nærmiljøet med åpenhet, raushet og ønske om å skape gode minner – det kan ha en enorm betydning. 

Vi har også fått kartlagt en viss forskjell mellom aldersgrupper og følelser rundt førjulstiden. Mens 66 prosent av de i aldersgruppen 18-29 år gleder seg til førjulstiden, svarer kun 45 prosent i den eldste aldersgruppen over 60 år dette. 

En lignende undersøkelse ble gjort i 2017, og mange av svarene er noenlunde like. Den mest påfallende forskjellen er en stor økning i dem som ikke opplever utfordringer knyttet til jul og førjulstid, fra 22 prosent i 2017 til 35 prosent i årets undersøkelse. 

1003 respondenter deltok i undersøkelsen mellom 20. og 25. november i år.  

 

*Råd til mindre gavefokus og fornøyde barn*: 

• Husk at det er vi voksne som legger lista for hva som skal bli gavetradisjonen i vår familie, og hvilke verdier som skal ligge til grunn for våre tradisjoner.

• I noen familier blir man enige om en maksimumsum som alle skal holde seg innenfor, eller etablerer en tradisjon for at hjemmelagde gaver er det som verdsettes aller mest.

• Be barna skrive ønskeliste over ting som er innenfor en realistisk sum. Dette går fint an å kombinere med å ha fokus på gleden ved å glede andre - og viktigheten av å være sammen og gjøre ting sammen.

• Engstelig for at barna skal grue seg til å gå på skolen etter ferien fordi de ikke har fått dyre gaver? Snakk med barna om hvordan de kan fortelle om sin families tradisjoner, og hvordan de med stolthet kan fortelle om hyggelig opplevelser og ting de har fått som betyr mye for dem. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

Følg pressemeldinger fra UNICEF Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UNICEF Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye