Ungdom i front for likestilling
Vi burde for lengst vært likestilt, men med dagens tempo er det estimert at det vil det ta opp imot 60 år i Norge, og over 200 år globalt. Tempoet må opp, mener ungdom fra Oslo og omegn som deltok på Ungdommens Likestillingstoppmøte. Målet for dagen var å finne nye løsninger og ideer for å oppnå likestilling i Norge og internasjonalt.
— Hva kjennetegner Skandinavia? Jo, damer jobber. I Skandinavia jobber damer nesten like mye som menn. Det fører til at de er med på å skape velferd. Vi vet at likestilling er nøkkelen til at alle land skal utvikle seg, sier Trine Skei Grande.
Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge, er enig. Hun påpeker at nøkkelen til endring og velferd også ligger i å investere i ungdom.
— Endring er mulig, men vi kan ikke sitte stille. Alle store samfunnsendringer, de begynner med ungdom. Vi skal ikke akseptere at det skal gå så sakte som beregninger viser, sier Partapuoli.
Hvis du vil se dette innholdet fra www.facebook.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Ungdommenes «to-do-list»
Ungdommene diskuterte om de tror global likestilling vil bli en realitet innen 2030, som lovet, og hva som må til for at vi skal komme dit. Noen av de viktigste punktene på ungdommenes «to-do-list» er:
- Nok prat, mer handling, dersom vi skal kunne oppnå full likestilling innen 2030.
- Alle, både politikere og folk flest, må ta ansvar for å gjøre likestilling til en realitet, uavhengig av hvor man kommer fra, bakgrunn, kjønn, alder etc.
- Vi må bedre seksualitetsundervisningen i skolen for at ungdom skal få god opplæring i grensesetting, samtykke, seksualitet etc.
- Det er ikke bare skolen som må lære barna om likestilling, også foreldre må ta ansvar.
- Vi må jobbe målrettet mot å endre sosiale normer og holdninger som holder jentene tilbake i samfunnet.
- De voksne må bry seg om likestilling, selv om dette kanskje ikke oppnås i deres levetid. Ungdommen trenger voksenes hjelp. Barn under 18 år har ikke stemmerett, men fremtiden deres skapes nå.
- Ungdom må fortsette å være aktive i likestillingskampen. Men voksne må også tørre å si at skjevfordeling ikke er greit.
Anbefalingene fra ungdommene vil omgjøres til en rapport som skal overrekkes til Kulturdepartementet.
25 år med kvinnekamp
Under FNs kvinnekonferanse i Beijing i 1995 kom verdens land sammen for å utarbeide en handlingsplan for likestilling og kvinners rettigheter. Neste år er det 25 årsmarkering, men likestillingskampen er fortsatt en av våre største globale utfordringer.
— Når jeg sitter i FN og snakker om reproduktiv helse eller like seksuelle rettigheter, spesielt for jenter og kvinner, så blir det stillere og stillere i FN sin generalforsamling. Jo mer jeg snakker om det, desto færre klapper. Likestillingskampen som vi har kjempet i 25 år er nå truet fra veldig mange land. Med dette følger mange andre ting, som for eksempel at jenter ikke kommer seg på skolen. At jenter mister veldig mange av rettighetene sine, sier Trine Skei Grande.
Ungdom vs. statsråd
Under Ungdommens Likestillingstoppmøte stilte ungdommer og statsråder til duell på spørsmål om status for likestilling og feminisme i Norge i dag, likestilling i skolen, likestilling globalt, og hvordan Norge kan bidra til en positiv utvikling.
— Vi har hørt flere fortellinger fra kvinner med minoritetsbakgrunn som ikke kjenner seg hjemme i kvinnebevegelsen og at det ofte er fordi det er voksne majoritetskvinner fra middelklassen som setter likestillingsagendaen. Jeg tenker at den feministiske bevegelsen skal være rausere enn som så, sier Kristine Bjartnes (26), LNUs ungdomsdelegat til FN på likestilling og styremedlem i Fett.
Trine Skei Grande har troen på at det arbeidet man legger ned for likestilling i dag, vil gi uttelling senere.
— Grunnen til at jeg står hardt i likestillingskampen er fordi jeg håper at om ytterligere 100 år så kommer det noen og sier «tusen takk, Trine, for at du gadd å «stå i denne kampen», for det gir meg større frihet i dag». Vi må rette ryggen og tenke på at det kommer noen etter oss som synes det var kult at vi gjorde det, sier Trine Skei Grande.
Nøkkelord
Kontakter
Nina HøieKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 463 55 314nina.hoie@plan-norge.noBilder
Om Plan International Norge
Plan International er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som jobber barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Ny katastrofe truer Myanmar28.4.2025 14:31:12 CEST | Pressemelding
Én måned etter jordskjelvet lever hundretusener av familier i Myanmar i ruiner og midlertidige leirer. Nå nærmer monsunregnet seg, og med bare én tredjedel av hjelpen dekket kan konsekvensene bli enorme.
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
50 millioner jenter utsatt for seksuelle overgrep – færre får hjelp7.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
En ny rapport lansert i anledning kvinnedagen avdekker en brutal virkelighet for jenter og kvinner. Millioner utsettes for kjønnsbasert vold og står uten beskyttelse, samtidig som livsviktig bistand kuttes.
Tre år med krig i Ukraina: Stadig flere 10-åringer kan verken lese eller skrive23.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Millioner av barn har mistet år med skolegang på grunn av krig og pandemi. Mange utvikler talevansker, strever med å lese og skrive og får store psykiske problemer som følge av traumer og isolasjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom