Importert fuglefôr kan føre til spredning av problematiske ugress
I 2018 ble det tatt totalt 162 prøver av importerte såvarer og fôr av hele korn eller frø til hest, villfugler, innefugler og smågnagere. Formålet med Mattilsynets kartlegging er å få økt kunnskap om risikoen for at disse uønskede planteartene skal følge med i de ulike vareslagene ved import. I fjor ble det avdekket brudd på regelverkene om floghavre, såvare og fôrvarer.
– Det er urovekkende at halvparten av prøvene av fuglefrø inneholdt en eller flere av de uønskede artene. Særlig for villfuglblandingene som inneholder frø av mange forskjellige plantearter, er resultatene nedslående, sier Torgun Johnsen, seniorrådgiver i seksjon planter i Mattilsynet.
Risiko for spredning
Over 40 prosent av de undersøkte villfuglblandingene inneholdt spiredyktig floghavre og hønsehirse. Mye floghavre i åkeren fører til redusert avling, mer bruk av plantevernmidler og økte kostnader for bonden. Floghavre sprer seg lett og er vanskelig å bli kvitt når den først har etablert seg, blant annet fordi frø kan ligge mange år i jorda uten å spire. Floghavre gjør skade ved å konkurrere med de andre plantene om næring, lys og vann. Det er forbudt å importere og omsette produkter med floghavre.
– Alle produktene til villfugler som ble undersøkt, kan bidra til spredning av disse uønskede artene. Særlig bruk av villfuglblandingene ser ut til å innebære en større risiko for spredning av hønsehirse og floghavre, enn for eksempel solsikkefrø, sier Johnsen.
Hønsehirse er hittil ikke regulert, men Mattilsynet har foreslått nulltoleranse for innhold av det i norskprodusert såvare. Hønsehirse har de siste årene spredd seg til stadig nye jordbruksområder, og Vitenskapskomiteen for mat og miljø har vurdert at hønsehirse har et vel så stort skadepotensial for landbruket som floghavre.
Dersom ambrosia etablerer seg i Norge, vil det bli et problem for allergikere. Den kan gi kraftig allergi på lignende måte som for eksempel burot.
Mattilsynet følger opp
De enkelte funnene ble fulgt opp med virksomhetene underveis. Overvåking- og kartleggingsprogrammet gjennomføres også i 2019, for tredje og foreløpig siste gang. Neste år vil Mattilsynet oppsummere programmet for alle årene og vurdere hva man skal gjøre videre. Mattilsynet vil i 2020 følge opp med dokumentasjonskontroll for å se om virksomhetene følger forskriftens krav til prøvetaking og analyse for å unngå forekomst av floghavre i produktene.
– Det er viktig at de som importerer slike produkter sørger for at det blir tatt ut representative prøver av partiene av fuglefrø eller annet fôr som består av hele korn eller frø, og får det analysert for arter som er ulovlig å omsette eller det er bestemmelser om maksimalt innhold av. Før produktene omsettes må dette være dokumentert, sier Johnsen.
Resultater
- I 2018 ble det tatt ut og analysert totalt 162 prøver (26 såvare, 106 fôr til villfugler, 7 fôr til innefugler/kjæledyr, 10 hestemüsli eller fôr av hele korn og frø, 12 avskallet hamp). Det ble avdekket brudd på regelverkene om floghavre, såvare og fôrvarer.
- I alle produktene av fôr til villfugler, innefugler og kjæledyr ble det påvist spiredyktige frø av planteartene floghavre, hamp og hønsehirse. Ca. 44 prosent av villfuglblandingene inneholdt spiredyktig floghavre og hønsehirse. Knapt 10 prosent inneholdt ambrosiafrø og spiredyktig hamp. I prøver av solsikkefrø ble det påvist spiredyktige frø av floghavre, hamp og hønsehirse, men i mye mindre grad enn i villfuglblandingene. Enkelte prøver av meiseboller og talgprodukter inneholdt også spiredyktige frø av artene.
- I én av 10 prøver av hestemüsli eller fôr av hele korn/frø, ble det påvist floghavre.
- Det ble påvist totalt 46 ulike plantearter i fôrproduktene.
- Ingen av såvareprøvene inneholdt artene floghavre, ambrosia eller hønsehirse.
De botaniske analysene og spireanalysene ble utført av Kimen Såvarelaboratoriet AS.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom