Over 300 000 arbeidstakere står over julebordet

- Det er et stort antall mennesker som faktisk velger bort julebordet eller andre sosiale sammenkomster knyttet til arbeidsplassen. Enten fordi de føler at drikkepresset er uutholdelig stort eller på grunn av manglende alkoholkultur, sier direktør i Akan kompetansesenter, Elisabeth Ege.
- Å droppe julebordet eller andre arrangementer på grunn av kolleger eller lederes alkoholbruk er neppe ønsket resultat, hverken for festkomiteen eller ledelsen, fortsetter Ege.
For mens de fleste av oss synes julebordet er en hyggelig og morsom happening, er det for andre - en krevende opplevelse. Og et så stort antall norske arbeidstakere sier altså at de ikke går på sosiale arrangementer med jobben på grunn av for mye alkohol – og at de føler seg sosialt ekskludert, viser rapporten fra FHI. Like mange opplever drikkepress i jobbsammenheng.
- For at flere skal føle seg inkludert, er vårt råd til dem som arrangerer julebord i virksomheten å ha mindre oppmerksomhet på alkohol og mer på å ha det hyggelig sammen, maten og et variert drikketilbud. Alkoholfrie alternativer bør være like tilgjengelige og like gode som den alkoholholdige drikken som serveres, sier Ege.
Leder ansvarlig for et hyggelig julebord for alle
Alkohol får oss til å slappe av, vi senker skuldrene, blir i godt humør. Det er når det blir uønsket oppførsel og større mengder, det blir problematisk.
- Ledere må være gode rollemodeller for sine ansatte, reagere dersom en medarbeider trår over grensen for hva som er greit og ikke minst ivareta arbeidsplassen omdømme, sikkerhet og arbeidsmiljø, understreker hun.
Rapporten fra FHI viser en tydelig forventning blant norske arbeidstakere om at arbeidsplassen skal ha retningslinjer om alkoholbruk. Å ha en klar holdning, nedfelt i en policy som er kjent for alle ansatte er det beste tiltaket for et godt julebord, og for den generelle kulturen på arbeidsplassen.
- Med åpenhet og avklaring av forventninger blir julebordet en hyggelig sammenkomst for oss alle. Vårt budskap er ikke å kutte ut all alkohol på jobbrelaterte sammenkomster, men å ha en bevissthet på hvor grensene går. Det øker sannsynligheten for at flere vil føle seg inkludert, avslutter Ege.
Tre gode tips til julebordet
Snakk sammen på forhånd – og sørg for å ha en policy for alkoholbruk som er kjent blant alle ansatte
Vær kreativ med serveringen – tilby fristende, reelle alternativer til alkohol
Ikke spør – Respekter at ikke alle drikker alkohol. Hvorfor i all verden må vi spørre folk om hvorfor de ikke drikker?
Nøkkelord
Kontakter
Elisabeth EgeDirektør
Tel:481 04 010elisabeth.ege@akan.noUnni GrevstadKommunikasjonsleder
Tel:97676649unni.grevstad@akan.noBilder

Om Akan
Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.
Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.
Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.
Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo
- Gevinsten ligger i åpenheten -
Følg pressemeldinger fra Akan
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akan
Åssiden videregående skole i Drammen er årets Akan-prisvinner.23.11.2023 13:30:00 CET | Pressemelding
MERK: Sperrefrist til 23/11, kl 13:30 Å jobbe med forebygging og håndtering av rus anses som attraktivt på Åssiden og skolen har lyktes med å gjøre holdninger og arbeidet kjent, for både ansatte og elever.
Julebordet er kanskje viktigere enn noen gang1.11.2023 11:20:53 CET | Aktuelt
av: Elisabeth Ege, direktør Akan kompetansesenter Festkomiteene på norske arbeidsplasser svinger seg om dagen, og har det sikkert hektisk. Det er mye som skal planlegges og organiseres, alt fra hvor dere skal ha julebordet, hva dere skal spise og hvor mange glass dere skal drikke. Det tradisjonsrike norske julebordet er kanskje viktigere enn noen gang.
Gratis webinar for unge tillitsvalgte om forebygging og håndtering: På tide å drite i hva folk har i glasset?31.7.2023 07:00:00 CEST | Aktuelt
Akan kompetansesenter opplever en økt interesse og nysgjerrighet fra unge tillitsvalgte og unge medarbeidere om det forebyggende arbeidet og håndtering av problematisk bruk av alkohol. Derfor arrangerer Akan et gratis webinar for denne målgruppen i norsk arbeidsliv, den 23. august, kl. 09:00-09:45.
Alkohol – sosialt lim med høy pris på norske arbeidsplasser?10.7.2023 07:00:00 CEST | Aktuelt
Årets sommerfest med jobben er historie og ble for de fleste en hyggelig avslutning med kolleger før ferien ble et faktum. Nå skal vi koble av, tilbringe tid med nære relasjoner og lade batteriene til innsats i høst. Da passer det dårlig at smaken av drinkene fra sommerfesten fortsatt kjennes i munnen og enkelte hendelser kjøres på repeat i minnet.
He?! Skal du ikke drikke?31.5.2023 07:00:00 CEST | Aktuelt
Gradestokken viser etterlengtede varmegrader, uteserveringene er fulle av folk og ukene fram mot sommerferien telles ned. Samtidig ramler invitasjoner om sommerfester og avslutninger med kollegaer, kunder og samarbeidspartnere inn i kalenderen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom