TV 2

29 år gammel cold case-sak oppklart av «Åsted Norge»

Del
For første gang har man ved kombinasjonen av DNA-analyse og slektsforskning klart å løse en kriminalsak i Norge. I kveldens «Åsted Norge» får Ingrid, jenta som ble funnet i en container, endelig svar på den 29 år gamle krimgåten.
Ingrid og programleder Jens Christian Nørve.
Ingrid og programleder Jens Christian Nørve.

– Gjennom mine år som drapsetterforsker i Kripos har jeg aldri vært borte i en sak som har blitt løst på denne måten, sier «Åsted Norge»-ekspert og tidligere drapsetterforsker i Kripos, Asbjørn Hansen.

Lørdag 11. august 1990 ble en nyfødt jentebaby funnet ved en tilfeldighet i en søppelcontainer på Bjølsen i Oslo. Saken medførte store presseoppslag høsten 1990, og den lille jenta ble kalt «Josefine» eller «containerbabyen». Saken ble etterforsket som et drapsforsøk, men politiet var mest opptatt av å finne den biologiske moren for å hjelpe henne. I februar 1991 ble saken henlagt uten at politiet hadde klart å finne ut hvem som hadde lagt babyen i containeren. Den lille jenta ble bortadoptert, fikk nytt navn og ble glemt av offentligheten.

I februar i år ble TV 2-programmet «Åsted Norge» kontaktet av en kvinne som fortalte at hennes venninne ble funnet i en søppelcontainer i 1990. Kvinnen spurte om «Åsted Norge» kunne finne ut hvem som hadde lagt venninnen i containeren, og hvorfor hun ble lagt der.

- Dette ble starten på et intensivt arbeid for å kunne gi Ingrid, som «containerbabyen» heter i dag, et svar, sier programleder Jens Christian Nørve i «Åsted Norge». Det er journalist Kristian Ervik og slektsforsker David Widerberg Howden fra Norsk slektshistorisk forening som sammen med Nørve har løst det 29 år gamle mysteriet. 

True crime-føljetong

Det journalistiske graveprosjektet har vært presentert som en true crime-føljetong i «Åsted Norge» denne høsten. Seerne har kunne følge journalistens arbeid med å løse saken og er også blitt oppfordret til å sende inn tips.

– Historien om Ingrid er nok en av forklaringene på at «Åsted Norge» har satt flere seerrekorder denne høsten, sier redaksjonsleder i «Åsted Norge», Asbjørn Olsen. 

Ved å finlese politiets etterforskningsdokumenter fra 1990, og ved hjelp av avansert slektsforskning der Ingrids DNA ble sendt inn til en såkalt slektsdatabase, kom graveteamet frem til svaret på den 29 år gamle krimgåten. 

I forrige uke ble det tatt en DNA-prøve fra Ingrids biologiske mor, og den kunne endelig slå fast at det var hun som fødte Ingrid natt til lørdag 11. august 1990.

I kveldens episode av «Åsted Norge», som sendes på TV 2 og TV 2 Sumo klokken 21.40, får man høre den biologiske morens historie om hva som skjedde og man får være med når Ingrid får svarene hun har søkt etter.

Nøkkelord

Kontakter

Siril Vatne MelingPR- og medierådgiver

Pressekontakt for Heksejakt, Mellom oss, Hjerteslag, Skal vi danse, Åsted Norge, TV 2 hjelper deg, Helsekontrollen, Matkontrollen, Sommerhytta

Tel:970 43 166‬Siril.VatneMeling@tv2.no

Bilder

Ingrid og programleder Jens Christian Nørve.
Ingrid og programleder Jens Christian Nørve.
Last ned bilde
Ingrid og programleder Jens Christian Nørve.
Ingrid og programleder Jens Christian Nørve.
Last ned bilde

Om TV 2

TV 2
TV 2
Lars Hilles gate 30
5020 Bergen

02255http://www.TV2.no

Vi er TV 2

Vi er TV 2, et redaktørstyrt mediehus og kommersiell allmennkringkaster. Vi formidler, skaper og forteller historier som gjør nyheter, aktualiteter, sport og underholdning tilgjengelig for folk uansett når, hvor og hvordan de måtte ønske. Gjennom en rekke ulike kommersielle TV-kanaler, digitale plattformer og tjenester tilbyr vi et bredt spekter av innhold som spenner fra lett underholdning til tung journalistikk.

TV 2 er en del av Egmont, som er et av Nordens største mediekonsern med over 6000 ansatte og aktivitet i 30 land. TV 2s eier Egmont er en stiftelse, som årlig deler ut over 100 millioner kroner til et bedre liv for barn og unge.

Følg pressemeldinger fra TV 2

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra TV 2 på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra TV 2

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye