Stavanger fengsel er blitt miljøfyrtårn

Nylig overrakte Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun (t.v.) fengselsleder Tanja Rosså Ødegård et diplom som viser at Stavanger fengsel nå er et sertifisert miljøfyrtårn, godkjent av Stiftelsen Miljøfyrtårn. Sertifikatet er Norges mest brukte for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar.
Fengselsleder Ødegård og verksmester Atle Haldorsen har ledet arbeidet som har ført frem til sertifiseringen. Det har vært en krevende og omstendelig prosess gjennom tre år for å nå frem til statusen som sertifisert miljøfyrtårn.
Men hva er det som gjør et fengsel til et miljøfyrtårn? Ganske mye, viser det seg.
- Kildesortering er bare toppen av isfjellet. Vi har gått gjennom så å si alt vi gjør og rutinene for arbeidet vårt for å se på hvordan vi kan bli mer miljøvennlige. Det er montert LED-lys og satt opp solfangere som bidrar til å varme opp vannet vi bruker. Det er montert elbilladere på utsiden av fengselet, og fengselets avdeling Aukland overgangsbolig kjører nå elbil. Vi har dokumentert all bruk av kjemikalier og merker kjemikaliene bedre, sier Ødegaard.
Fengselet har også laget en egen opplæringsmodul for bruk av databasen der kjemikalier registreres og vurderes.
- Når et elektrisk apparat og inventar i fengselet går i stykker, blir det nå demontert av innsatte i arbeidsdriften og den enkelte del blir kildesortert. Også i resten av virksomheten er det nå kildesortering, sier Ødegård, som påpeker at det er ikke mange fengsler som kildesorterer 19 forskjellige avfallstyper.
- Prosessen kan oppsummeres med at det handler om dokumentasjon, mer dokumentasjon og enda mer dokumentasjon av systematisk HMS-arbeid, innkjøp, rutiner og prosedyrer. Vi har også måttet dokumentere hvordan vi skal takle uforutsette hendelser innenfor helse, miljø og sikkerhet (HMS), sier verksmester Haldorsen. Noe av det vi brukte mest tid på var avfallsdeklarering gjennom internettportalen Avfallsdeklarering.no. Med god hjelp fra Arne Røed i Region sørvest fikk vi på plass den elektroniske godkjenningen fra Kriminalomsorgsdirektoratet, sier han.
Han legger til at Stiftelsen Miljøfyrtårn var imponert over kriminalomsorgens system for avviksbehandling, og at fengselet fikk skryt for internkontrollsystemet KIKS, der man raskt finner frem til lover og forskrifter som gjelder for virksomheten.
Sertifiseringsprosessen ble underveis forankret i fengselets lokale arbeidsmiljøutvalg.
Under utdelingen av diplomet holdt ordfører Nessa tale og snakket varmt om fengselets miljøsatsing. Fungerende regiondirektør Tryggve Fosse påpekte det solide arbeidet som er blitt gjort, og trakk særlig frem det gode arbeidsmiljøet i fengselet. Og på en dag som denne vanket det også kake til de fremmøtte.
Godkjennelsen varer i tre år, og Stiftelsen Miljøfyrtårn kan når som helst og uvarslet ringe på fengselets port for å sjekke at forpliktelsene som følger med sertifiseringen blir overholdt.
Kontakter
Fengselsleder Tanja Rosså Ødegård, tlf. sentralbord 51 73 31 00, mobiltelefon 489 99 390.
Bilder
Om Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)

Solheimsgata 21
2000 Lillestrøm
404 38 800http://www.kriminalomsorgen.no
Følg pressemeldinger fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen for juni 202516.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I juni var det 3013 personer i fengsel i Norge. Samtidig ble 466 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 272 med elektronisk kontroll (fotlenke) og 97 var samfunnsstraff. Ved utgangen av juni satt 13 personer under 18 år i fengsel.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen for mai 20255.6.2025 08:40:23 CEST | Pressemelding
I mai var det 3044 personer i fengsel i Norge. Samtidig ble 514 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 286 med elektronisk kontroll (fotlenke) og 117 var samfunnsstraff. Ved utgangen av mai satt 13 personer under 18 år i fengsel.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen for april 202521.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I april var det 3044 personer i fengsel i Norge. Samtidig ble 483 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 271 med elektronisk kontroll (fotlenke) og 115 var samfunnsstraff. Ved utgangen av april satt ni personer under 18 år i fengsel.
Lanserer deltidsutdanning i lokale fengsler30.4.2025 11:33:52 CEST | Pressemelding
Kriminalomsorgen utvikler nå en desentralisert deltidsutdanning som skal tilbys fra januar 2026. Målet er flere utdannede fengselsbetjenter og enda større mangfold med hensyn til alder, bosted og livssituasjon.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen: Økt kapasitet i ungdomsfengslene24.4.2025 09:30:47 CEST | Pressemelding
I mars var det 3031 personer i fengsel i Norge. Samtidig ble 542 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 302 med elektronisk kontroll (fotlenke), og 128 var samfunnsstraff. Antallet innsatte i fengsel som er under 18 år har økt fra 7 til 10 fra mars 2024 til mars 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom