Nye 25 millioner til voldsforskning

Med den nye satsingen beløper finansieringen av forskningsmiljøet om vold i nære relasjoner ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA seg til 59 millioner kroner over ti år, med støtte fra både Justis- og beredskapsdepartmentet (JD) og Kunnskapsdepartementet.
– Enormt gledelig, sier Guro Ødegård, fungerende direktør ved NOVA. – Dette er en anerkjennelse av den flerfaglige samfunnsvitenskapelige voldsforskningen som vi har bygget opp gjennom mange år ved NOVA, også før den første fem-årsperioden.
Programmet styrker også et viktig felt ved NOVA, nemlig hvordan velferdsstaten håndterer vold og overgrep som samfunnsproblem gjennom rettslige virkemidler og ulike typer av tiltak og tjenester. Programmet gir mulighet for både bredde og dybde i forskningen.
Første fem år: en investeringsperiode
I den første perioden av Forskningsprogram om vold i nære relasjoner, eller Voldsprogrammet, fra 2014–2019 ble det samlet inn store mengder data, og forskerne fikk begynt på viktige analyser.
Voldsprogrammet har blant annet tatt for seg temaene vold og overgrepserfaringer blant unge, ulike effekter av vold og overgrep, seksuell vold, vold i minoritets- og majoritetsfamilier, voldsutsattes møte med systemer og tjenester samt negativ sosial kontroll og tvangsekteskap.
Det har vært høy aktivitet, og forskerne har publisert mange vitenskapelige artikler og flere bøker, samt avholdt to store konferanser.
– Fem nye år gir oss muligheter for å fordype oss, videreutvikle og utvide den forskningen som er gjort i den første programperioden, forteller påtroppende leder for Voldsprogrammet, Kari Stefansen.
Nye forskningstema
De neste fem årene vil forskerne blant annet følge utviklingen i barn og unges utsatthet videre, gjennom et samarbeid med Ungdata. Seksuell vold og vold i parforhold vil også være sentrale tema i neste periode. Forskerne skal blant annet se nærmere på psykisk vold som fenomen og på den voldsutsattes situasjon der flere rettslige prosesser går parallelt, for eksempel en barnefordelingssak og en barnevernssak.
– Vi vil også legge enda større vekt på justissektoren gjennom å rette søkelyset mot en større del av straffesakskjeden, forteller Stefansen
Styring og samordning vil også være sentrale temaer i neste programperiode.
Langsiktig finansiering en forutsetning for god forskning
– Vi er stolte av hva forskerne i Voldsprogrammet har fått til, sier Per Martin Norheim-Martinsen, viserektor for forskning og utvikling ved OsloMet.
– Store forskningsprogrammer med langsiktig finansiering er viktig for et universitet – det tar tid å bygge kunnskap og robuste fagmiljøer. Forskningsprogrammet adresserer viktige spørsmål – som berører befolkningens velferd og samfunnets ansvar.
Relevant for utdanningene
– Mye av det vi forsker på er svært relevant for utdanningene ved OsloMet. Forskerne i programmet er ikke koplet til utdanningene, men vil gjerne bidra, forteller Stefansen.
– I den nye programperioden har vi etablert et samarbeid med journalistutdanningen, hvor vi skal få komme inn og forelese for framtidige journalister. Formålet er både å vekke interessen for temaet blant studentene og gi redskaper de kan benytte når de skal lage saker som involverer vold og overgrep.
– Vi vil også gjerne ha kontakt med flere utdanninger, avslutter hun.
Nøkkelord
Kontakter
Forsker Kari Stefansen, NOVA/OsloMet, kari.stefansen@oslomet.no
Bilder

Lenker
Om OsloMet
Velferdsforskningsinstituttet NOVA utfører forskning som spenner over hele livsløpet fra tidlige år til langt ut i alderdommen. Ulike sider ved samfunnet og velferdsstaten er også sentrale temaer for vår forskning.
NOVA er en del av Senter for velferds- og arbeidslivforskning (SVA) ved OsloMet ─ storbyuniversitetet.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Lanserer bildeordbok på romanes1.4.2025 14:00:09 CEST | Pressemelding
I forbindelse med den internasjonale romdagen 8. april lanserer Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet den digitale bildeordboken Bildetema på romanes. Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboka blir en av svært få skriftlige ressurser på romanes.
Hvordan undervise så flest mulig blir inkludert?21.2.2025 12:48:48 CET | Pressemelding
Hvorfor faller noen studenter av i undervisningen? OsloMet inviterer til foredrag med studentstemmer og praktiske eksempler får du innsikt i enkle grep og smarte læringsstrategier som gjør høyere utdanning mer tilgjengelig for alle.
Nytt fleksibelt deltidsstudium i sykepleie på Romerike fra høsten 202512.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
OsloMet starter opp et nytt bachelorstudium på deltid i sykepleie med 50 studieplasser ved studiested Kjeller fra høsten 2025.
Nytt tilbud støtter lærere som møter elever med traumeopplevelser24.1.2025 14:22:33 CET | Pressemelding
Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet inviterer skoler til å søke om å delta på opplæring i programmet Trygg læring – traumesensitiv opplæring for nyankomne elever våren 2025.
H.K.H. Kronprinsessen besøker Institutt for estetiske fag ved OsloMet22.1.2025 16:21:15 CET | Presseinvitasjon
27. januar kl. 12.00 besøker H.K.H. Kronprinsessen Institutt for estetiske fag ved OsloMet. Insituttleder og forfatter av boka "Sigrun Berg - Vev og virke", Liv Klakegg Dahlin, vil fortelle om sin forskning på tekstilkunstner Sigrun Berg, og vise frem deler av instituttets historiske samling.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom