Kunstnere og kulturarbeidere er organiserte "løsarbeidere"

Fafo-forskerne Kristine Nergaard og Kristin Jesnes har undersøkt hvilke tilknytningsformer som benyttes og om dette er i endring gitt de utfordringer og muligheter som blant annet digitaliseringen står for i arbeidslivet mer generelt.
Organisasjonene på kunstfeltet arbeider for å styrke medlemmenes rettigheter i en situasjon med få faste ansettelser og der mange kunstnere har usikker inntekt. På rapportlansering hos Fafo i dag kom det frem at flere kunstnerorganisasjoner også opplever press på opphavsrettigheter og vederlag i kjølvannet av ny teknologi og digitalisering.
- Det motsatte av å være ansatt er ikke å være selvstendig, men å være midlertidig ansatt. Det betyr at kunstnere opplever mye usikkerhet og mange av våre medlemmer er konstant på jakt etter nye oppdrag og nye jobber. Vi ser også at arbeidsgivere er stadig mer opptatt av å gjøre ansettelsene kortere og kortere. Dette sa Knut Alfsen på dagens rapportlansering. Alfsen er forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund.
Flere av organisasjonene opplever at oppdragsgiver oftere enn tidligere insisterer på at oppdrag skal faktureres som selvstendig næringsdrivende. Dette betyr at organisasjonene bruker tid på veiledning når det gjelder valg av tilknytningsform og hva som bør ligge til grunn for fastsetting av pris eller honorar.
- Mange av våre medlemmer er ufrivillig selvstendig næringsdrivende og vet ikke at de burde vært fast ansatte. Vi burde rydde opp i arbeidstakerbegrepet for å sikre økt trygghet for mange av de som jobber innenfor kunst og kulturfeltet, sier Hans Ole Rian som er Forbundsleder og representerer omlag 9000 medlemmer i Creo – forbundet for kunst og kultur.
LO ønsker å støtte de organiserte innenfor kunst og kulturfeltet.
- LO er opptatt av dette feltet fordi de som er oppdragstakere er like avhengige av gode arbeidsrettigheter som det ordinære arbeidstakere er. Mange i dette feltet burde hatt fast ansettelse, samtidig som at det er viktig å jobbe for de innen dette feltet som nok aldri vil ha en fast ansettelse, for eksempel når det gjelder pensjonsrettigheter ved midlertidige ansettelser, sa Julie Lødrup, Førstesekretær, LO.
LO vil benytte dokumentasjonen i Fafo-rapporten i sitt arbeid videre.
- Nå vil vi følge opp denne rapporten for å sikre gode satser for oppdrag utført i denne bransjen, vi vil støtte enkeltansatte, men også jobbe politisk og søke økt satsning på kulturfeltet. Ikke minst er det viktig med pensjonsrettigheter på dette feltet, sier Julie Lødrup.
Rapporten "Kunst og kultur – organisasjoner i endring?" kan lastes ned på Fafos nettsider: https://www.fafo.no/index.php/zoo-publikasjoner/fafo-rapporter/item/kunst-og-kultur-organisasjoner-i-endring
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Folk som jobber innen kunst og kultur mangler oftere enn andre trygge og stabile rammer for inntekt og arbeidssituasjon.
Bilder







Lenker
Om Fafo
Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no
Følg pressemeldinger fra Fafo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fafo
Kan flere få AFP i privat sektor?22.4.2025 15:54:29 CEST | Presseinvitasjon
Ikke alle som jobber i en AFP-bedrift får AFP til tross for mange år i ordningen. På Fafofrokost onsdag 23. april vil Fafo presentere nye tall som viser frafallet i dagens ordning og hvor mange som vil kvalifisere for AFP med modellen fra Fellesforbundets AFP-utvalg.
Færre «vanlige» – flere fattige og rike5.3.2025 10:40:03 CET | Pressemelding
De økonomiske forskjellene mellom nordmenn har økt de siste 20 årene. Andelen rike og andelen fattige har økt, mens mellomkategorien har krympet. Dette viser de første forskningsfunnene i Fafos «Ulikhetsbarometeret». Tirsdag 4. mars møttes representanter for fagbevegelsen, politikere og forskere for å diskutere utviklingen.
Foregår fagforeningsknusing i Norge?22.1.2025 09:28:06 CET | Pressemelding
Fafo har på oppdrag fra LO sett på begrepet fagforeningsknusing og om fagforbund erfarer dette i Norge. Undersøkelsen viser at organisasjonsarbeidere i norske fagforbund opplever forsøk på fagforeningsknusing – forsøk som også lykkes.
Nye allmennsykepleiere gir bedre helsetjenester – men kommunene henger etter22.1.2025 08:30:00 CET | Pressemelding
En ny sykepleier-utdanning skal gjøre norske kommuner bedre i stand til å hjelpe innbyggere med særskilte helseproblemer. Selv om skussmålene er svært gode, synes kommunene å være på etterskudd med å forstå, innhente og benytte seg av den nye kompetansen.
Tar tempen på den økende ulikheten mellom oss19.12.2024 12:44:30 CET | Pressemelding
De siste 20 årene har ulikheten økt. Vi har blitt færre «vanlige» og flere rike og fattige. Fafo har satt sammen et eget ulikhetsbarometer for å beskrive og forklare hva som skjer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom