Opp i mot 70 nominerte til Jenteprisen 2019

Jenteprisen 2019 deles ut på FNs internasjonale jentedag 11. oktober av Plan International Norge. Jenteprisen vil gå til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og diskriminering av jenter – enten i Norge eller ute i verden.
Årets pris er den åttende i rekken. I fjor var det Mia Landsem (21) som stakk av med seieren for sitt arbeid med å stoppe ulovlig deling av private bilder på nett. Se et videoportrett med Mia her.
Sterke kvinnelige rollemodeller
Blant årets nominerte finner vi flere sterke kvinnelige rollemodeller som politiker og feminist Berit Ås, skuespiller og samfunnsdebattant Ulrikke Falch, og «de skamløse jentene» Amina Bile, Sofia Srour og Nancy Herz, for å nevne noen.
– Det at vi i Norge er de beste i verden når det kommer til likestilling og behandling av kvinner er bare sludder. Vi har slåss for likelønn i over 50 år, men fortsatt så er det enorme forskjeller på likt arbeid og lik lønn. Vi sender førstegangsfødende hjem etter bare noen timer fordi helsevesenet ikke har råd til å ha dem der lenger. Og makten er fortsatt plassert i stor grad hos menn, sier Berit Ås til Plan International Norge.
Med dagens utvikling er det ventet at det kan ta hele 60 år før Norge er likestilt, og 200 år globalt.
– Jenteprisen har blitt en viktig pris for å løfte frem dem som utgjør en forskjell for jenters rettigheter og jenters situasjon, kommenterer Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Både Ulrikke Falch og «de skamløse jentene» er enige i at kampen for jenters rettigheter fortsatt er svært aktuell.
– Selv om vi befinner oss på et sted i vesten hvor jenter i mye større grad er frigjort enn kvinner fra utviklingsland, er vi ikke fri før alle er fri. Jeg kjemper en kamp på tvers av landegrenser og ønsker å gjøre verden litt enklere for de som kommer etter meg, sier Ulrikke.
– Det er dessverre slik at vi fortsatt må formidle at kvinners rettigheter er helt grunnleggende menneskerettigheter, også i Norge, kommenterer «de skamløse jentene».
– Hver gang vi får en melding fra en jente som sier «fordi du tør, så tør jeg», vet vi at kampen er verdt å ta, sier de.
Prisutdeling på FNs jentedag 11. oktober
11. oktober kåres en heldig vinner. I år holdes prisutdelingen på Parkteateret i Oslo. Programmet for kvelden er spekket med kreativt, faglig og musikalsk innhold, og vil bli en hyllest til alle de som gjør en ekstra innsats for jenters rettigheter og likestilling.
Uavhengig jury kårer vinneren
Årets vinner av Jenteprisen 2019 kåres av en uavhengig jury. I år består juryen av Navjot Sandhu (minoritetsombud i Oslo politidistrikt og styreleder i Minotenk), Reidar Hjermann (psykolog og tidligere barneombud), Akhtar Chaudry (SV-politiker og tidligere stortingsrepresentant), Hege Yli Melhus Ask (Konsernsjef i NHST Media Group AS), Emilie Beck (programleder for Aftenposten-serien STUCK), og Agnes Nordvik (juniorrådgiver i Ungdommens rettighetsorgan, URO, i Plan).
De nominerte til Jenteprisen 2019:
- Abida Akhtar
- Ada Hegerberg
- Aisha Bigset
- Amathea
- Ane Aspeslåen Dybvadskog
- Ane Hedvig Heidrunnsdotter Løvold, FitteFabrikken
- Angelica Kjos
- Benedicte Isabell Haugaard
- Berit Ås
- Body Shop
- Carina Elisabeth Carlsen
- Cecilia Dinardi
- Cecilia Riis Kjeldsen
- Celine Marie Moe
- Christina Fraas
- Christine Koht
- Christine Marie Jentoft
- De Skamløse Jentene v/Sofia Srour, Nancy Herz, Amina Bile
- Diapraxis
- Dronning Sonja
- Else Kåss Furuseth
- Eva Rose Furmyr
- Femihelse
- Frida Pannberg
- Født Fri
- Haboon Hashi
- Hani Bille
- Henriette Bjørge
- Iman Meskini
- Ingeborg-nettverket v/Eli Hermund Heyerdal Eide
- Iselin Guttormsen
- Kamzy Gunaratnam
- Karen Dolva
- Kirkens nødhjelp
- Krisesentersentralen
- Kristin Elisabeth Solberg
- Kristin Gjelsvik
- Kristina Quintano
- Laial Janet Ayoub
- LIN Likestilling, inkludering og nettverk
- Linn Isabel Eielsen
- Maria Stavang
- Marian Hussein
- Marianne Knudsen
- Martine Halvorsen
- Martine Uzia Rashid Jonathan
- Mia Landsem
- Mina Bai
- Nassima
- Oslo Krisesenter
- Papillon Begren v/Leila Rossow
- Patricia Kaatee
- Safia Abdi Haase
- Sigrid Bonde Tusvik
- Sisterhood Norge
- Sofie Elise
- Sofie Frost
- Sofie Frøysaa
- Stine Sandnes
- Tale Maria Krohn Engvik
- Tina Shagufta Munir Kornmo
- Ulrikke Falck
- Vibeke Andrea Sefland
- Yrja Oftedahl
Bilder, sitater og video av de nominerte
Bilder av de nominerte finner du her. Vennligst ta kontakt med Plan International Norge dersom du ønsker flere sitater eller videoportretter på 2-3 minutter med noen av de nominerte, for både nettside og sosiale kanaler.
Nøkkelord
Kontakter
Caroline EngelhartSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 473 49 391caroline.engelhart@plan-norge.noNina HøieKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 463 55 314nina.hoie@plan-norge.noBilder
Om Plan International Norge
Plan International er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som jobber barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
50 millioner jenter utsatt for seksuelle overgrep – færre får hjelp7.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
En ny rapport lansert i anledning kvinnedagen avdekker en brutal virkelighet for jenter og kvinner. Millioner utsettes for kjønnsbasert vold og står uten beskyttelse, samtidig som livsviktig bistand kuttes.
Tre år med krig i Ukraina: Stadig flere 10-åringer kan verken lese eller skrive23.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Millioner av barn har mistet år med skolegang på grunn av krig og pandemi. Mange utvikler talevansker, strever med å lese og skrive og får store psykiske problemer som følge av traumer og isolasjon.
– Minst 18 millioner jenter kan miste skolegang19.2.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
USAs bistandsfrys og angrep på jenters rettigheter er dramatisk, men problemet er langt større og begynte lenge før 20. januar, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom