Nye tall: Tusenvis av brannslokkere kan virke dårlig
I hvert tiende hjem står det et brannslokkeapparat som er ti år eller eldre. Over halvparten av disse apparatene har aldri vært på service eller kontroll, innrømmer eierne.
Det går frem av en spørreundersøkelse gjennomført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If i forbindelse med Brannvernuka. Analysebyrået Kantar har gjennomført 1034 intervjuer over hele landet.
- Avgjørende for brannsikkerheten
- Jeg er skremt. Brannslokkeapparater går ut på dato, og kan være skillet mellom liv eller død ved en brann. Kontroll og vedlikehold er avgjørende for brannsikkerheten hjemme, sier branningeniør Anders R. Ellingbø i forsikringsselskapet If.
- Det er bekymringsfullt at så mange hjem ikke kjenner tilstanden til brannslokkeapparatet sitt, får det på service eller bytter det ut. De fleste vet nok dessverre ikke at brannslokkere og brannslanger har holdbarhetsdato og må kontrolleres jevnlig, sier Ellingbø.
Regelverket sier at brannslokkeapparater i private boliger skal kontrolleres av fagfolk minimum hvert femte år. Skumslukkere skal til service hvert femte år, pulverslukkere hvert tiende år. Produksjonsdatoen står nederst på apparatet. De som har husbrannslange bør minimum sjekke at den fungerer én gang i året. Slangen kan du sjekke selv ved å spyle med den.
- Det er kanskje ikke så lett å skjønne forskjell på service og kontroll. Begge deler skal gjøres av autoriserte fagfolk, som man finner i hele Norge, sier administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp.
- På kontroll sjekkes det at trykket er intakt og at utløsermekanismen fungerer. På servicen tas apparatet fra hverandre og alle deler sjekkes grundig. Pulveret kan ha lang levetid, mens skummet må byttes hvert femte år. En etikett på apparatet viser når apparatet sist var på service eller kontroll og du er altså selv ansvarlig for at dette gjøres, understreker han.
Like viktig som røykvarslersjekk
DSB anbefaler at du vender pulverslokkere opp ned én gang i kvartalet og legger øret inntil. Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover. Dette er en fin egenkontroll, som samtidig motvirker at pulveret forsteiner seg. I tillegg bør du sjekke at pilen står på grønt og at plomberingen er intakt.
- På samme måte som du bør sjekke batteriet i røykvarsleren, bør du faktisk sjekke at brannslokkesapparatet er intakt. Gjør det til en vane å sjekke det før høytider. Da lages det gjerne mye mat, det tennes stearinlys og mange er samlet, sier Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.
- Andelen gamle brannslokkeapparater i norske hjem kan være enda større enn 10 prosent: I tillegg til de som vet hvor gammelt apparatet er, er det mange som ikke aner. I spørreundersøkelsen svarer nemlig nesten hver fjerde at de ikke vet hvor gammelt slokkeapparatet er - eller ikke husker det fordi de har overtatt det etter andre, sier Anders R. Ellingbø i If.
Bare rundt halvparten av de med apparater som er over ti år gamle, eller har ukjent alder, har sjekket om manometerpilen står på grønt i løpet av det siste året.
Brannslokkere er egnet for å slukke mindre branntilløp i en tidlig fase. Får brannen tak, er slokking en oppgave for brannvesenet.
Rådet for vedlikehold av brannslokkemateriell har et register over godkjente virksomheter og autoriserte kontrollører. For en oversikt over autoriserte kontrollører, besøk rvb.no.
Kontaktpersoner:
- Branningeniør Anders Rørvik Ellingbø i forsikringsselskapet If
- telefon 48 00 52 73 - Administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening
- telefon 90 53 56 43
Nøkkelord
Kontakter
Sigmund ClementzInformasjonssjef
Tel:+47 982 49 805sigmund.clementz@if.noBilder

Om If
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Følg pressemeldinger fra If
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra If
Undersøkelse: Småbedriftene er dårlig rustet mot cybertrusler24.4.2025 07:32:16 CEST | Pressemelding
32 prosent av norske småbedrifter ser på cyberangrep som en av de største truslene mot seg. Likevel har 37 prosent ikke styrket IT-sikkerheten de siste to år.
Hyttefolk kommer til innbrudd og vannskader i påsken10.4.2025 07:33:30 CEST | Pressemelding
Ødeleggelser fra frost og innbruddd er det første som møter mange på hytta i påsken, ifølge forsikringsselskapet If.
Forbudt tvillingkjøring kan gi millionregning3.4.2025 07:01:04 CEST | Pressemelding
Forbudet mot flere personer på samme elsparkesykkel brytes av mange, ifølge forsikringsselskapet If. Skjer en alvorlig ulykke kan du som fører kreves for millionbeløp.
Ny kartlegging av hvor godt kommuner er rustet for ekstremvær24.3.2025 08:03:17 CET | Pressemelding
Alle norske kommuner får nå nye spørsmål om hvor rustet de er til å takle ekstreme værhendelser og klimarisiko. Det er fjerde gang CICERO Senter for klimaforskning og forsikringsselskapet If gjennomfører kartleggingen.
Heathrow: Dette dekker reiseforsikring og ikke21.3.2025 09:52:01 CET | Pressemelding
Fredag innstilles flere flygninger mellom Gardermoen og Heathrow nær London. Den store flyplassen er rammet av strømbrudd. Slik forholder du deg som flypassasjer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom