Nye spesialiteter på plass på lokalmat-topplaget

Tradisjonsrike geitoster fra vesle Undredal Stølysteri. Nyskapende kjeks fra Rørosbakern med en spennende, bærekraftig lokal-ingrediens. En helt ny type sprellfersk, lettrøkt laks fra velkjente Salma.
Hva har alle disse matskattene til felles?
Jo, alle er godkjent av Spesialitet-fagjuryen og får sin plass i den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse.
Stolte matprodusenter ble klappet opp på scenen under et Matstreif-arrangement i Oslo i dag. Der fikk de overrakt sine Spesialitet-merker av statssekretær Ingvild Ofte Arntsen.
–Godt å få et større lag
– Det er ganske krevende å være liten i møte med de store markedskreftene. Da er det godt å få være del av et større fellesskap som en slik merkeordning.
Det sier Anna Karine Marstein fra Undredal Stølsysteri.Ysteriet ble stifta i moderne form i 2002 av tre familier i bygda, men tradisjonen å yste av geitemelk er lang i Undredal. Siden oppstarten er kvalitetsostene fra stølsysteriet blitt velkjente og ettertrakta.
Det er deres kvite geitost i tre lagringsgrader, samt brun brimost, er godkjent i merkeordningen.
– Undredal er ei lita bygd hvor ildsjeler med stolthet og høy fagkunnskap har bevart og utviklet sin geitosttradisjon og gjort det til en bærebjelke i sin lokal-identitet, sa Ofte Arntsen under tildelinga.
– Visst er det ei stor glede å få holde på meg tradisjonsrik produksjon som vår, men det er også et stort slit. Derfor er vi glade for drahjelp fra Spesialitet. Når det er sagt, så synes ikke vi - egentlig - at vi trenger noen utenfra for å fortelle oss at geitostene våre er en spesialitet, smiler Marstein.
Kjeks med ingrediens fra "naboen"
De engasjerte flatbrødbakerne Rørosbakern fikk også tildelt Spesialitet-merke. De fikk for Knekks, en påleggskjeks som takkestekes. Knekks bakes blant annet av restproduktet mesk fra bayerproduksjonen hos sambygdingene Røros Bryggeri. Fagjuryen sier
– Det er kjempemessig at vi kan lage noe helt nytt som umiddelbart får så god respons hos Spesialitet-fagjuryen. Og så synes vi det er kult at vi har klart å ta i bruk et restprodukt fra nabobedrifter til å lage et nytt kvalitetsprodukt. Kanskje vi kan si vi tenker bærekraftig innovasjon, om enn i det små, sier daglig leder Erik Lien.
–Vi i Salma blir også glade
Den kjente merkevaren Salma opererer på en ganske annen volumskala enn mange små lokalmatprodusenter, men markedssjef Jaroslava Jurikova-Olsen lover at Salma blir like glade som de små for Spesialitet-merket.
–Minst! Vi blir utrolig glade og stolte over at fagjuryen anerkjenner kvaliteten på de unike produktene våre. VI legger mye tid og ressurser i innovasjon. Vi går aldri den enkleste veien, sier hun.
Salma fikk Spesialitet-merket for sin nye, lettrøkte, ferske lakseloin "Smoked", som røykes mildt på lav temperatur. Fagjuryen sier den skånsomme røykmetoden gir fisken "et delikat rog lettt røykpreg med mild og frisk smak".
Salma er tidligere tildelt Spesialitet-merker for sine loin-produkter og lakseburgere.
Merkeordningen Spesialitet forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra landbruks- og matdepartementet.
Nøkkelord
Kontakter
Daglig leder Undredal stølsysteri Anna Karine Marstein 90718655
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Anne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder










Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom