Angst- og sovemedisin i fosterlivet gir ikke atferdsproblemer hos norske førskolebarn

Omtrent 60 000 kvinner blir gravide i Norge hvert år, og ca. 600 av dem bruker medisiner mot angst og søvnproblemer i svangerskapet.
Få studier har tidligere undersøkt hvordan mors bruk av disse medsinene i svangerskapet påvirker barnets atferd i førskolealderen. I denne studien undersøkte forskere om norske 5-åringer med mødre som brukte slike medisiner i svangerskapet, hadde økte atferdsproblemer i førskolealderen.
Studien viste at:
Studien viste at mors bruk av disse medisinene ikke påvirket atferdsproblemer hos de 5 år gamle barna.
Hvorfor er denne kunnskapen viktig?
Dette er den første studien som har sett på bruk av angstdempende medisin og sovemedisin i svangerskapet og atferdsproblemer hos 5 år gamle barn. Slik kunnskap er viktige for forståelsen av hvordan medisiner tilført i fosterlivet påvirker barnas atferd.
Resultatene vil være viktige for å kliniske retningslinjer og anbefalinger om behandling av angst og søvnforstyrrelser i svangerskapet. Resultatene kan berolige kvinner som bruker medisinene i korte perioder, eller som brukte medisinene før de visste at de var gravide.
Hvordan ble studien utført?
Studien ble utført ved å bruke data fra den norske mor-og-barn undersøkelsen (MoBa) og Medisinsk fødselsregister. Opplysninger om mors medisinbruk i svangerskapet ble hentet fra MoBa-spørreskjemaer, og barnas atferd er basert på foreldrenes rapportering på et spørreskjema da barnet var 5 år.
I alt ble over 36 000 barn inkludert i studien.
Hvem utførte studien?
Studien ble utført ved Farmasøytisk institutt ved Universitet i Oslo i samarbeid med Nasjonalt Folkehelseinstitutt.
Nøkkelord
Kontakter
Lene Maria Sundbakk
l.m.sundbakk@farmasi.uio.no
Tlf: 99 49 10 48
Bilder

Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Sem Sælands vei 24
0371 Oslo
22 85 56 00http://www.mn.uio.no/
Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.
Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no, som også er på Facebook og Twitter, eller abonner på nyheitsbrevet.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Norge må delta i kvantekappløpet3.2.2025 09:50:19 CET | Pressemelding
Kvanteteknologi vil endre verden, og påvirke vesentlige samfunnsfunksjoner. Norges ledende fageksperter anbefaler nå landets politikere å utarbeide en nasjonal strategi for kvanteteknologi.
Derfor gjør julelukter oss så glade20.12.2024 09:00:00 CET | Aktuelt
Lukt er spesielt effektivt for å hente fram gamle minner. Hva er det som skjer i hjernen når vi lukter?
EUs største genomprosjekt – “Genome of Europe (GoE)” – er lansert20.11.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
• GoE-prosjektet er satt i gang som svar på den raskt voksende bruken av genetiske data i forskning og pasientbehandling. I dag mangler man et godt sett med referansedata for fullstendige genomer, kalt helgenomer, fra den europeiske befolkningen. • Prosjektet har utspring i 1+MG-initiativet, der mange europeiske land ønsker å dele genomdata for minst én million mennesker, både innen sykdomsgrupper og friske. • Oppstartsmøtet for Genome of Europe (GoE) fant nylig sted 30. –31. oktober i Rotterdam, Nederland.
«Kalde» kreftsvulstar som vert gjort «varme» gjev nytt håp for immunterapi mot prostatakreft8.11.2024 09:39:55 CET | Aktuelt
Kalde krefttypar let seg ikkje behandla med immunterapi. Men ei ny oppdaging kan gjera dei varme og opna for behandling likevel.
Slik kan et fremtidig astronomisk teleskop bidra til det grønne skiftet16.10.2024 09:00:00 CEST | Aktuelt
Det planlagte AtLAST-teleskopet i Atacama-ørkenen kan bane vei for lokale energisamfunn rundt observatorier i tynt befolkede områder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom