Norske hjem fylles med smartprodukter – hvordan takler vi det?

De fleste føler dessuten at deres egne smarte/tilkoplede ting og tjenester er trygge (78%). Bare en mindre andel (20%) mener de trenger mer kunnskap og verktøy for å håndtere smarthjemmet per i dag, mens et flertall (58%) mener de er godt nok rustet til å håndtere «smartrevolusjonen» og utviklingen av tingenes internett også i fremtiden. Men de yngste føler seg bedre rustet (79% i alderen 18-29 år) enn de eldste (38% i alderen 60-80 år) for denne utviklingen – og kun halvparten av befolkningen vet at de har smarte strømmålere hjemme. Er dette betryggende?
Disse tallene blir lagt fram på en internasjonal konferanse på OsloMet førstkommende tirsdag hvor forelesere fra inn og utland diskuterer om hushold er forberedt på en tilkoplet fremtid.
Hvilke smarte produkter finnes i norske hjem?
Tallene fra undersøkelsen viser at flest har tilgang til underholdningsprodukter som digital-TV (55%), smart multimedia (47%) og nettilkoplede spillkonsoll (42%). Det er også vanlig å ha tilkoplede alarm-/sikkerhetssystemer (32%) – og leverandører av disse tjenestene utvider produktporteføljen sin med stadig nye smarthjem-tjenester. I overkant av én av ti har dessuten tilkoplet bil, elektronisk dørlås, smart styring av lys og varme, diverse tilkoplede elektroniske dingser og smarthøyttalere med stemmeassistenter. Samtidig ser vi at få har komplette integrerte smarthussystemer (3%) og velferdsteknologiløsninger (2%) i hjemmet (se vedlagt graf).
Eldre usikre på nytten av smarte hjem
Undersøkelsen spurte også om befolkningens forhold til to kjente «smarthjem»-reklamer fra TV (Telenor og Rema 1000) – som begge omhandler stemmeaktivering av hjemmetjenester. I Telenor sin reklame om en eldre dame som har oppgradert hjemmet, mente hele 85% av de yngste (18-29 år) som hadde sett reklamen at smarthjemmet i reklamefilmen fremsto som nyttig og hjelpende for beboeren. Blant de eldste (60-80 år) var det kun 49% som mente det samme, mens 51% syntes smarthjemmet fremstod som teknologisk overlesset, unødvendig eller kompliserende. Visjonen om smarthjem og velferdsteknologi som en løsning for behovene til den økende aldrende befolkning synes foreløpig ikke å være delt av de eldre selv.
Øke kunnskap om digital sårbarhet
Survey-undersøkelsen er en del av det nylig oppstartede forskningsprosjektet RELINK (Forskningsrådets program IKT-pluss). Prosjektet skal gå i dybden på denne problematikken, og avdekke spekteret av utfordringer knyttet til utviklingen av tingenes internett, med spesielt fokus på det det tilkoplede, smarte hjemmet. Hva slags produkter har folk hjemme, og hvordan forholder de seg til disse? Er de kritiske nok til å forstå rekkevidden av de trusler ny smartteknologi og en fullt tilkoplet hverdag gir? Hvor sårbare er forbrukerne i denne utviklingen og hva slags sårbarheter er det snakk om? Trenger hjemmet et «sikkerhetsregime» på linje med det store bedrifter og organisasjoner har?
Følg med videre! https://www.oslomet.no/forskning/forskningsprosjekter/relink
Konferansen "Are households prepared for a connected future? tirsdag 11. juni kl. 9-12.30 på OsloMet. https://www.oslomet.no/om/arrangement/are-households-prepared-for-a-connected-future
Nøkkelord
Kontakter
Om tallene/undersøkelsen: Dag Slettemeås, tlf. 926 63 614, https://www.oslomet.no/om/ansatt/dags/
Om prosjekt/konferanse: Ardis Storm-Mathisen, https://www.oslomet.no/om/ansatt/ardist/
Bilder




Om OsloMet
OsloMet – storbyuniversitetet har cirka 22.000 studenter og 2.600 ansatte, og har studier i Pilestredet og på Kjeller.
OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.
OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Asbjørnsen og Moe fortellermaraton 8. – 10. mai5.5.2025 08:27:11 CEST | Pressemelding
Alle de norske folkeeventyrene som ble samlet og utgitt av Asbjørnsen og Moe i 1851, skal fortelles løpet av en tre dagers maratonforestilling på OsloMet.
Flere unge vil bli sykepleier og lærer28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Antall søkere til sykepleie- og lærerutdanning ved OsloMet øker betydelig. – Gledelig at flere velger noen av de viktigste yrkene i samfunnet, og at trenden snur for lærerutdanningen, sier rektor Christen Krogh.
Pressekonferanse: Søkertall til høyere utdanning22.4.2025 10:50:53 CEST | Presseinvitasjon
Årets søkertall til høyere utdanning blir kjent mandag 28. april kl. 11.00. Kunnskapsdepartementet og OsloMet inviterer til pressekonferanse.
Lanserer bildeordbok på romanes1.4.2025 14:00:09 CEST | Pressemelding
I forbindelse med den internasjonale romdagen 8. april lanserer Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet den digitale bildeordboken Bildetema på romanes. Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboka blir en av svært få skriftlige ressurser på romanes.
Hvordan undervise så flest mulig blir inkludert?21.2.2025 12:48:48 CET | Pressemelding
Hvorfor faller noen studenter av i undervisningen? OsloMet inviterer til foredrag med studentstemmer og praktiske eksempler får du innsikt i enkle grep og smarte læringsstrategier som gjør høyere utdanning mer tilgjengelig for alle.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom