Norge har etablert nasjonal komité for beskyttelse av forsøksdyr
– Det er viktig å få på plass denne uavhengige komiteen som skal jobbe for at forsøksdyr får den beskyttelsen de skal ha, sier avdelingssjef Ole Aamodt i Mattilsynet.
Den som planlegger å bruke dyr i forsøk, og tror at dyret vil få belastninger som er tilsvarende eller større enn et nålestikk, må søke om tillatelse fra Mattilsynet.
Likt i hele EU/EØS
Forsøksdyrkomiteen skal jobbe for å fremme det som til enhver tid er beste praksis på forsøksdyrfeltet. Den skal også holde kontakt med nasjonale forsøksdyrkomiteer i andre europeiske land. Alle land i EØS og EU skal ha en komité for beskyttelse av forsøksdyr.
Både Mattilsynet og forsøksdyrkomiteen skal jobbe for det som på forsøksdyrområdet kalles de tre R-ene: Erstatning (replacement), reduksjon (reduction) og forbedring (refinement).
Det er fremdeles Mattilsynet som skal behandle alle søknader om bruk av forsøksdyr og føre tilsyn med dem som driver med forsøksdyr.
Dette er forsøksdyrkomiteen
Tore S. Kristiansen skal lede komiteen. Han er til daglig leder for Forskningsgruppe dyrevelferd ved Havforskningsinstituttet (HI) og har over 30 års erfaring som forsker ved HI. Han har også vært medlem av Rådet for dyreetikk.
- Jeg gleder meg til å ta fatt på dette viktige arbeidet, sier Tore S. Kristiansen. - Vi har mye å lære av de andre europeiske landene når det gjelder både å bedre og begrense bruken av forsøksdyr.
De andre medlemmene i nasjonal komite for beskyttelse av forsøksdyr er:
- Hogne Bleie, MSD Animal Health
- Grete Bæverfjord, NOFIMA
- Espen Eng, De nasjonale forskningsetiske komiteer
- Kristine Eraker Åsland Hansen, Norges Veterinærhøyskole, NMBU
- Susanna Lybæk, Dyrevernalliansen
- Kathrine A Ryeng, Havforskningsinstituttet
Kontaktpersoner for pressen:
- Tore S Kristiansen, leder forskningsgruppe dyrevelferd, Havforskningsinstituttet, mob 941 53 631/ e-post: torek@hi.no
- Ole Aamodt, avdelingssjef nasjonale oppgaver, Mattilsynet, mob 909 82 229 / e-post: ole.aamodt@mattilsynet.no
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Disse oppdretterne kan forvente tilsyn av Mattilsynet i 20257.1.2025 09:42:39 CET | Pressemelding
Listen over hvem som bør gjøre seg klar til en systemrevisjon i det kommende året er klar. - Vi mener at forbedring på systemnivå betyr forbedring for flest mulig dyr, sier direktør Bård Skjelstad i Mattilsynet.
Opphever restriksjoner etter utbrudd av fugleinfluensa i Trøndelag20.12.2024 09:51:24 CET | Pressemelding
I midten av november ble det påvist fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune. Det er ikke påvist flere tilfeller av smitte hos tamme fugler, og Mattilsynet opphever derfor restriksjonene i området fra og med 20. desember. Det er fortsatt viktig med godt smittevern.
Større åpenhet, lite læring19.12.2024 13:56:40 CET | Pressemelding
Dette er Mattilsynets viktigste oppsummering etter ett år med systemrevisjoner av noen av de største oppdretterne i Norge.
Lite uønskede stoffer i grønnsaker12.12.2024 14:27:57 CET | Pressemelding
Mattilsynet har undersøkt innholdet av tungmetaller, PFAS, næringsstoffer, nitrat og nitritt i grønnsaker. Det ble gjort få funn av uønskede stoffer.
Ikke gi dyr i julegave12.12.2024 13:17:46 CET | Pressemelding
Å bli dyreeier er en stor beslutning, og det er viktig å tenke godt gjennom hva det innebærer å ta på seg ansvaret for et dyr. Derfor bør man ikke gi dyr i gave.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom