Flere eldre på nett – og mange har smarte produkter i hjemmet

Eldre, spesielt de over 80 år, er mest utsatt for digitalt utenforskap. Blant eldre er det flest uten internett og flest med lav digital kompetanse, mens aldringseffekter gir gradvis svekket funksjonsevne. Akselererende digitalisering og bortfall av tradisjonelle/analoge tjenester bidrar ytterligere til digital sårbarhet blant eldre. Samtidig kan digitale løsninger støtte eldre i deres hverdag, dersom disse er enkle å ta i bruk og oppleves som relevante. Men behov, muligheter og læringsarenaer må synliggjøres, og samfunnets aksept for at eldre ikke ønsker å delta digitalt bør styrkes.
Tilgangen til internett, smarttelefon og smarte produkter øker blant eldre
SIFO-rapporten viser at blant eldre over 60 år i utvalget har tilgangen til internett økt fra 8 av 10 i 2014, til 9 av 10 i 2018. Bruken av en rekke forskjellige nettjenester øker også. Men det relative gapet i nettilgang mellom de yngste eldre og de eldste består. Videre viser rapporten at tilgangen til smarttelefon har eksplodert, og 7 av 10 eldre har dette i 2018, mens 5 av 10 har tilgang til én eller flere smarte produkter i hjemmet.
Eldre nettbrukere mestrer internett og er digitalt motiverte, men trenger fremdeles assistanse
Andelen eldre nettbrukere som mestrer internett har økt, fra 4 av 10 i 2014 til 5 av 10 i 2018. De fleste har lært seg nettbruk gjennom jobb. I 2018 føler 6 av 10 seg trygge på internett, mens 8 av 10 har god oversikt over passord. Totalt er 4 av 10 motiverte til å delta digitalt. Men halvparten ønsker å styrke egen digitalkompetanse, helst gjennom kurs, selv om manglende tid og interesse fremheves som de viktigste hindrene for dette. Behovet for økt kompetanse kan bunne i at hele 6 av 10 eldre nettbrukere nå ser internett som nødvendig i eget hverdagsliv, og mange må få digital assistanse fra familie og venner i hverdagen fordi egen kunnskap ikke strekker til.
Eldre ikke-brukere av internett er halvert, og de gjenstående klarer seg godt uten internett
Andel eldre ikke-brukere av internett er halvert, fra 2 av 10 i 2014 til 1 av 10 i 2018. I den eldste gruppen (81-100 år) har andelen ikke-brukere sunket fra 4 av 10 til litt over 2 av 10. Hovedgrunnene til at internett ikke benyttes er manglende behov og interesse. Men mange føler også at de er for gamle eller de er imot den raske teknologiutviklingen. Hele 8 av 10 hevder de klarer seg godt uten internett.
Rask teknologiutvikling bekymrer og analoge alternativer ønskes
Mange av de eldre i utvalget mener at teknologiutviklingen nå går for rask, at den er skremmende, og at eldre tvinges til å delta digitalt mot sin vilje. En god del mener at de selv faller av lasset eller blir diskriminert. Samtidig mener mange at digitaliseringen gir nye muligheter for deltakelse og ser på utviklingen som spennende. Uansett savnes bedre tilgang til tradisjonelle/analoge tjenester for de eldre som ikke er digitale.
Referanse:
Dag Slettemeås, Henry Mainsah og Lisbet Berg: Eldres digitale hverdag. En landsdekkende undersøkelse om tilgang, mestring og utfordringer i informasjonssamfunnet. SIFO Oppdragsrapport nr. 18-2018
Nøkkelord
Kontakter
Kontakt: Dag Slettemeås, SIFO/OsloMet: dag.slettemeas@oslomet.no, tlf. 926 63 614
Bilder


Lenker
Om OsloMet
Forbruksforskningsinstituttet SIFO er et institutt ved OsloMet – storbyuniversitetet. SIFOs forskning skal bidra til å belyse og forstå forbruket og forbrukernes rolle og betydning i samfunnet og bidra til kunnskapsgrunnlaget for forbrukerpolitikken i Norge.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
SIFOs referansebudsjett er oppdatert med 2025-tall20.5.2025 11:22:06 CEST | Pressemelding
Månedlige utgifter i referansebudsjettet har økt med rundt 1170 kroner for en eksempelfamilie siden februar i fjor.
Asbjørnsen og Moe fortellermaraton 8. – 10. mai5.5.2025 08:27:11 CEST | Pressemelding
Alle de norske folkeeventyrene som ble samlet og utgitt av Asbjørnsen og Moe i 1851, skal fortelles løpet av en tre dagers maratonforestilling på OsloMet.
Flere unge vil bli sykepleier og lærer28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Antall søkere til sykepleie- og lærerutdanning ved OsloMet øker betydelig. – Gledelig at flere velger noen av de viktigste yrkene i samfunnet, og at trenden snur for lærerutdanningen, sier rektor Christen Krogh.
Pressekonferanse: Søkertall til høyere utdanning22.4.2025 10:50:53 CEST | Presseinvitasjon
Årets søkertall til høyere utdanning blir kjent mandag 28. april kl. 11.00. Kunnskapsdepartementet og OsloMet inviterer til pressekonferanse.
Lanserer bildeordbok på romanes1.4.2025 14:00:09 CEST | Pressemelding
I forbindelse med den internasjonale romdagen 8. april lanserer Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet den digitale bildeordboken Bildetema på romanes. Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboka blir en av svært få skriftlige ressurser på romanes.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom