Flere eldre på nett – og mange har smarte produkter i hjemmet
Eldre, spesielt de over 80 år, er mest utsatt for digitalt utenforskap. Blant eldre er det flest uten internett og flest med lav digital kompetanse, mens aldringseffekter gir gradvis svekket funksjonsevne. Akselererende digitalisering og bortfall av tradisjonelle/analoge tjenester bidrar ytterligere til digital sårbarhet blant eldre. Samtidig kan digitale løsninger støtte eldre i deres hverdag, dersom disse er enkle å ta i bruk og oppleves som relevante. Men behov, muligheter og læringsarenaer må synliggjøres, og samfunnets aksept for at eldre ikke ønsker å delta digitalt bør styrkes.
Tilgangen til internett, smarttelefon og smarte produkter øker blant eldre
SIFO-rapporten viser at blant eldre over 60 år i utvalget har tilgangen til internett økt fra 8 av 10 i 2014, til 9 av 10 i 2018. Bruken av en rekke forskjellige nettjenester øker også. Men det relative gapet i nettilgang mellom de yngste eldre og de eldste består. Videre viser rapporten at tilgangen til smarttelefon har eksplodert, og 7 av 10 eldre har dette i 2018, mens 5 av 10 har tilgang til én eller flere smarte produkter i hjemmet.
Eldre nettbrukere mestrer internett og er digitalt motiverte, men trenger fremdeles assistanse
Andelen eldre nettbrukere som mestrer internett har økt, fra 4 av 10 i 2014 til 5 av 10 i 2018. De fleste har lært seg nettbruk gjennom jobb. I 2018 føler 6 av 10 seg trygge på internett, mens 8 av 10 har god oversikt over passord. Totalt er 4 av 10 motiverte til å delta digitalt. Men halvparten ønsker å styrke egen digitalkompetanse, helst gjennom kurs, selv om manglende tid og interesse fremheves som de viktigste hindrene for dette. Behovet for økt kompetanse kan bunne i at hele 6 av 10 eldre nettbrukere nå ser internett som nødvendig i eget hverdagsliv, og mange må få digital assistanse fra familie og venner i hverdagen fordi egen kunnskap ikke strekker til.
Eldre ikke-brukere av internett er halvert, og de gjenstående klarer seg godt uten internett
Andel eldre ikke-brukere av internett er halvert, fra 2 av 10 i 2014 til 1 av 10 i 2018. I den eldste gruppen (81-100 år) har andelen ikke-brukere sunket fra 4 av 10 til litt over 2 av 10. Hovedgrunnene til at internett ikke benyttes er manglende behov og interesse. Men mange føler også at de er for gamle eller de er imot den raske teknologiutviklingen. Hele 8 av 10 hevder de klarer seg godt uten internett.
Rask teknologiutvikling bekymrer og analoge alternativer ønskes
Mange av de eldre i utvalget mener at teknologiutviklingen nå går for rask, at den er skremmende, og at eldre tvinges til å delta digitalt mot sin vilje. En god del mener at de selv faller av lasset eller blir diskriminert. Samtidig mener mange at digitaliseringen gir nye muligheter for deltakelse og ser på utviklingen som spennende. Uansett savnes bedre tilgang til tradisjonelle/analoge tjenester for de eldre som ikke er digitale.
Referanse:
Dag Slettemeås, Henry Mainsah og Lisbet Berg: Eldres digitale hverdag. En landsdekkende undersøkelse om tilgang, mestring og utfordringer i informasjonssamfunnet. SIFO Oppdragsrapport nr. 18-2018
Nøkkelord
Kontakter
Kontakt: Dag Slettemeås, SIFO/OsloMet: dag.slettemeas@oslomet.no, tlf. 926 63 614
Bilder
Lenker
Om OsloMet
Forbruksforskningsinstituttet SIFO er et institutt ved OsloMet – storbyuniversitetet. SIFOs forskning skal bidra til å belyse og forstå forbruket og forbrukernes rolle og betydning i samfunnet og bidra til kunnskapsgrunnlaget for forbrukerpolitikken i Norge.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Ungdatakonferansen 202431.10.2024 14:05:06 CET | Pressemelding
Velkommen til årets Ungdatakonferanse! Temaet i år er mangfoldige ungdomsliv.
Hvordan forstår vi volden, og hva gjør vi med den?23.10.2024 06:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Hvordan kan samfunnet jobbe bedre for å møte de utsatte og forebygge nye hendelser av vold og overgrep? Hva sier forskningen? Kom på Istanbulkonferansen 1. november!
Norske sportsjournalister har blitt mer kritiske, ifølge forskere8.10.2024 15:36:34 CEST | Pressemelding
– Tidligere har sportsjournalistikk blitt kritisert for å være en profesjon av cheerleaders for lag og idrettsutøvere, fiksert på resultater, med journalister som stoler på få kilder og produserer innhold for menn.
Frokostseminar: Kan vi inkludere flere?26.9.2024 09:56:18 CEST | Presseinvitasjon
Hva lærte pandemien oss om muligheter og barrierer for inkludering av mennesker med helseutfordringer på arbeidsmarkedet – og hvor går veien videre? Kom på Litteraturhuset onsdag 9. oktober!
Nå kan du bruke Trall, heile Noregs songbok-app, på samisk, nynorsk og engelsk24.9.2024 09:32:55 CEST | Pressemelding
Songbok-appen Trall er nå tilgjengeleg på samisk, for dei som vil bruke samisk i kvardagen og formidle samisk kultur.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom