Tilsyn med tilsetningsstoffer avdekket flere feil
Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller en farge. Ingredienser som salt, sukker og krydder er ikke tilsetningsstoffer. De mest vanlige er konserveringsmidler, antioksidanter, konsistensmidler, søtstoffer og fargestoffer.
I 2017 førte vi tilsyn med 17 leverandører av tilsetningsstoffer til næringsmiddelindustrien. I 2018 førte vi tilsyn med et 36 næringsmiddelprodusenter som produserer fett og oljer, krydder, supper, sauser og påleggssalater som selges til forbruker.
- Både hos de som selger tilsetningsstoffer og hos produsentene fant vi flest avvik rundt kjennskap til regelverket for tilsetningsstoffer, manglende dokumentasjon på at tilsetningsstoffene har næringsmiddelkvalitet og merking på produktene. Hos produsentene så vi også at det var manglende kontroll med mengden tilsetningsstoffer som ble brukt. Det ble funnet produkter som ikke overholdt gjeldende grenseverdier for tilsetningsstoffer. Vi fant ingen bruk av ulovlige tilsetningsstoffer i dette prosjektet. Det er lite trolig at avvikene har representert helsefare for forbrukere, men det er viktig at all mat med tilsetningsstoffer overholder gjeldene grenseverdier for å sikre at maten er trygg for alle, sier seksjonssjef Marie Louise Wiborg i Mattilsynet.
Veiledning til bransjen
Funnene i rapporten er allerede delt med representanter for næringsmiddelbransjen i et informasjonsmøte i mars. Bransjen har etter tilsynene korrigert avvikene som er funnet i prosjektet. Et tiltak som kom ut av møtet er at Mattilsynet skal utvikle mer veiledningsmateriell om tilsetningsstoffer. Næringsmiddelprodusentene på sin side har en rekke punkter å følge opp.
-Både de som selger tilsetningsstoffer og næringsmiddelprodusentene vi kontrollerte, må ha større fokus på regelverkets innhold og på hvordan de sikrer at tilsetningsstoffene som brukes har riktig kvalitet og at de brukes i tillatte mengder. Vi oppfordrer bransjen til å jobbe sammen for å øke kunnskapsnivået, sier seksjonssjef Marie Louise Wiborg i Mattilsynet.
Mattilsynet vil føre tilsyn med nye produktgrupper for bruk av tilsetningsstoffer. I 2019 vil vi se nærmere på matvarer innen kornprodukter, slik som frokostblandinger, pasta og nudler.
RAMMESAK: Tilsetningsstoffer og grenseverdier
Tilsetningsstoffer skal være helsemessig forsvarlig å bruke og de skal oppfylle et teknologisk behov. Tilsetningsstoffer som brukes i samsvar med regelverket er trygge.
Når det europeiske mattrygghetsorganet EFSA beregner mulig inntak av tilsetningsstoffer, så tar de utgangspunkt i den maksimale mengden som er tillatt i forskjellige matvarer. I tillegg tar de hensyn til at forbrukeren kan spise mye av disse matvarene hver dag. På den måten sikrer vi trygge nivåer av tilsetningsstoffer, også for de som spiser store mengder matvarer der tilsetningsstoffer brukes.
Mattilsynets tidligere kampanjer rettet mot merking av mat har avdekket mangler og feil ved merkingen av tilsetningsstoffer. Næringen har etterlyst veiledning fordi regelverket på tilsetningsstoffer er utfordrende. Vi ønsket med dette tilsynsprosjektet å øke kunnskapen om tilsetningsstoffer og sjekke om det er godkjente tilsetningsstoffer som brukes, om disse brukes i riktig mengde og om merkingen er korrekt.
Er resultatene overførbare til all matproduksjon der tilsetningsstoffer brukes?
I dette prosjektet har vi sett på produkter i to næringsmiddelkategorier (fett og oljer, krydder, supper, sauser og påleggssalater som selges til forbruker) i tilsetningsstoffregelverket. Resultatene kan ikke brukes til å si noe om tilstanden for produksjon av andre matvarer. Regelverket for tilsetningsstoffer gjelder for all produksjon av mat der tilsetningsstoffer brukes og resultatene fra dette prosjektet vil være nyttige for alle som produserer mat med tilsetningsstoffer.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noBilder

Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom