Slik finner man riktig håndverker
Mange har hørt skrekkhistorier om bygg- og oppussingsprosjekter der håndverkere ikke har levert som avtalt, og det er stor variasjon i seriøsiteten til ulike aktører i bransjen.
"Det er fort gjort å la seg lure, og viktig å gjøre en grundig bakgrunnsjekk før man signerer kontrakt", sier Martin Hæreid i Byggstart. Han er ansvarlig for kvalitetssikring av firmaene som får tilgang til plattformen. Under er hans check-list når du skal velge firma for ditt prosjekt:
1. Referanser: Få referanser fra tilsvarende prosjekter som kan kontaktes over telefon. Gjerne så mange referanser som mulig, men minst 3.
2. Pris: Husk at kvalitet koster, så billigst er ikke alltid det beste alternativet. De som ser rimeligst ut i utgangspunktet ender ikke alltid opp med å bli rimeligst dersom det blir mye forsinkelser og reklamasjoner. Husk også å få spesifiserte tilbud så du vet at du sammenligner epler og epler.
3. Kapasitet for gjennomføring: Be håndverkerne spesifisere i tilbudet når de forventer å kunne starte og hvor lang tid de skal bruke.
4. Økonomisk soliditet: God økonomi er viktig av to grunner: 1) at firmaet ikke går konkurs i løpet av prosjektets gjennomføring, og 2) at firmaet ikke går konkurs i løpet av garantiperioden i etterkant av prosjektet, som normalt er 5 år. Det sikreste er å ta en kredittsjekk av selskapet, i tillegg til å sjekke offentlig tilgjengelige regnskapstall.
5. Kommunikasjon: Ryddig og god kommunikasjon underveis i prosjektet er avgjørende for om det blir vellykket. Anbudsprosessen kan gi deg en god indikasjon på hvordan du blir fulgt opp også i gjennomføringen.
6. Sertifiseringer: De fleste godkjenningsordeninger i Norge er frivillige, men fungerer som en god indikasjon på at seriøsitet. Under er de 4 vanligste å se etter:
- Sentral Godkjenning: Utstedes av Direktoratet for Byggkvalitet og viser at firmaet har riktig kompetanse og erfaring fra fagområdet, kvalitetssikringsrutiner og at de betaler skatter og avgifter.
- Mesterbedrift: Dette viser at bedriften har en eller flere ansatte med Mesterbrev. Mesterutdanningen er en påbygning på fagbrev eller svennebrev.
- Våtromsgodkjenning: Utstedes av Fagrådet for Våtrom og viser at ledelsen i selskapet har gjennomført deres kurs. Merk at kurset kun tilbys på norsk, så firmaer med engelsktalende ledelse har ikke tilgang til godkjenningen selv om de kan ha lang erfaring med våtrom
- DSB-godkjenning: Lovpålagt for alle firmaer som utfører elektriske arbeider
Nøkkelord
Bilder
Lenker
Om Byggstart
Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere og sameier med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. For at du skal være trygg, har vi gjort en grundig undersøkelse av referanser, økonomisk soliditet og sertifiseringer hos alle bedriftene du kan komme i kontakt med på Byggstart. Det er uforpliktende og kostnadsfritt å motta tilbud fra entreprenører og håndverkere gjennom oss. Registerer gjerne ditt bygg- eller renoveringsprosjekt på Byggstart, så tar vi kontakt med deg på telefon for en kort gjennomgang av prosjektet.
Følg pressemeldinger fra Byggstart
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Byggstart på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Byggstart
Oppussingsmarkedet stabiliserer seg etter store prisøkninger i 2021 og 202226.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Etter to år med stor prisøkning i byggekostnader, ser man at vareprisene roer seg, og at entreprenørene har mer ledig kapasitet
Så mye koster et moderne hus28.3.2019 11:18:57 CET | Pressemelding
Når tæla går i bakken etter vinteren, startes det opp byggeprosjekter over hele landet. Flere og flere som bygger nytt, bygger i moderne stil med store vindusflater og rene linjer, og gjerne med flatt tak. Her går vi gjennom typiske priser på moderne hus og hvordan du kan komme i gang med ditt prosjekt.