Mer psykisk sykdom blant unge på reise
For Europeiske reiseforsikring var 2018 et år med rekordmange tilfeller av alvorlig psykisk sykdom i aldersgruppen 21-40 år. Skadeutbetalingene femdoblet seg sammenlignet med året før.
- Hovedårsaken er at vi hadde en rekke svært alvorlige sykdomstilfeller i fjor, med behov for innleggelser og hjemtransport med medisinsk personale tilstede. Vi har aldri opplevd så mange alvorlige tilfeller tidligere, og synes utviklingen er urovekkende, sier kommunikasjonsrådgiver Gunhild Gjølstad i Europeiske reiseforsikring – en del av If.
Langt, langt bort
Line Sørbø jobber som sykepleier og skadebehandler i Europeiske reiseforsikring og har selv hjulpet flere av de rammede kundene.
Hun tror årsaken til den kraftige økningen kan ligge i at mange reiser mer og lengre, men også at stadig flere forsøker å reise vekk fra noe.
- De fleste av de som blir så alvorlig syke på reisen har en tidligere sykdomshistorie eller noe som ligger latent før de drar. Men man kan dessverre ikke rømme fra psykiske lidelser. Selv om man søker seg til eksotiske destinasjoner som Indonesia, Brasil eller Australia, er ikke det ensbetydende med at man får det bedre, sier hun.
Lange reiser med store tidsforskjeller og lite søvn kan også gjøre at man blir mer utsatt for sykdom.
- I tillegg har vi sett flere tilfeller hvor det er misbruk av alkohol eller rus inne i bildet, noe som også øker risikoen for psykisk sykdom, sier sykepleieren.
Flere alvorlige lidelser
Psykiske diagnoser som psykose, schizofreni og alvorlig angst kan være utfordrende å behandle når man befinner seg i et fremmed land. Det er også ofte langt til familie og venner.
- Som reiseforsikringsselskap har vi naturligvis ikke anledning til å beordre behandling for noen av våre kunder. Når de da befinner seg i en situasjon hvor de ikke er i stand til å ta vare på seg selv, er det fortvilende. De pårørende settes i en svært vanskelig situasjon, sier Sørbø.
Risikerer økonomisk ruin
Det finnes begrensninger i reiseforsikringen som kan slå inn dersom man reiser med kjente psykiske lidelser.
- Forsikring gjelder for sykdom som oppstår uventet og akutt. Dersom man er syk på utreisetidspunktet kan man risikere avkortning på skadeutbetalingen, forteller kommunikasjonsrådgiver Gjølstad.
Europeiske oppfordrer alle som er i tvil om å ta kontakt med forsikringsselskapet sitt før utreise.
- Dersom man blir alvorlig syk og får behov for både sykehusinnleggelse og hjemtransport, kan prislappen fort komme opp i flere hundre tusen kroner. Å bli syk er ille nok i seg selv, og det er viktig at forsikringene er i orden slik at man ikke risikerer økonomisk ruin i tillegg, sier hun.
Nøkkelord
Kontakter
Gunhild GjølstadKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 930 27 292gunhild.gjolstad@if.noBilder
Om If
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Følg pressemeldinger fra If
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra If
Nordmenn er på stresstoppen i Norden5.5.2025 07:36:14 CEST | Pressemelding
86 prosent av nordmenn har opplevd negativt stress. Av disse har nesten halvparten lidd under langvarig stress. Det viser en ny nordisk helserapport fra If.
Undersøkelse: Småbedriftene er dårlig rustet mot cybertrusler24.4.2025 07:32:16 CEST | Pressemelding
32 prosent av norske småbedrifter ser på cyberangrep som en av de største truslene mot seg. Likevel har 37 prosent ikke styrket IT-sikkerheten de siste to år.
Hyttefolk kommer til innbrudd og vannskader i påsken10.4.2025 07:33:30 CEST | Pressemelding
Ødeleggelser fra frost og innbruddd er det første som møter mange på hytta i påsken, ifølge forsikringsselskapet If.
Forbudt tvillingkjøring kan gi millionregning3.4.2025 07:01:04 CEST | Pressemelding
Forbudet mot flere personer på samme elsparkesykkel brytes av mange, ifølge forsikringsselskapet If. Skjer en alvorlig ulykke kan du som fører kreves for millionbeløp.
Ny kartlegging av hvor godt kommuner er rustet for ekstremvær24.3.2025 08:03:17 CET | Pressemelding
Alle norske kommuner får nå nye spørsmål om hvor rustet de er til å takle ekstreme værhendelser og klimarisiko. Det er fjerde gang CICERO Senter for klimaforskning og forsikringsselskapet If gjennomfører kartleggingen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom