Skatteetaten: Ny organisering og ny toppledelse

— Skatteetaten har alltid behov for å utvikle oss, og tilpasse oss endringer i omgivelsene. For ti år siden gikk vi fra kommunal til regional organisering, og nå får vi landsdekkende faginndeling. Oppgaveløsning organisert etter geografi ga ikke etaten nok fleksibilitet og kapasitet til å løse de sørste utfordringene. Nå samler vi spisskompetansen, blant annet for å få mer ut av potensialet som ligger i videre digitalisering, sier skattedirektør Hans Christian Holte.
I den nye organiseringen skal skattekontorene bidra til å løse oppgaver for hele landet, ikke oppdelt i fem regioner. Endringene påvirker ikke etatens tilstedeværelse og kundeservice.
Færre ansatte i direktoratet
Divisjonene informasjonsforvaltning, brukerdialog, innsats og innkreving får til sammen ansvaret for etatens samfunnsoppdrag; å sikre et finansielt hovedgrunnlag for offentlig virksomhet. De skal støttes av divisjonene IT og utvikling. Skattedirektoratet vil fortsatt styre etaten, men mer overordnet og ha færre ansatte enn i dag siden noe ansvar blir flyttet fra direktoratet til divisjonene.
Deler av etatens toppledelse flyttes ut av Oslo. Divisjonsdirektøren for brukerdialog sitter i Bergen, mens innkrevingsdivisjonen ledes fra Trondheim.
Majoritet av kvinner i toppledelsen
Den nye toppledergruppen består av de seks divisjonsdirektørene og fire direktører for direktoratsfunksjoner; virksomhetsstyring, juridisk, HR og kommunikasjon. Seks av direktørene er kvinner og fire er menn.
— Vi har vært opptatt av å finne den riktige kompetansen og de riktige personene til lederstillingene. Skatteetaten bygger videre på en tradisjon med dyktige kvinnelige ledere på alle nivåer. Vi har også rekruttert flere av dem eksternt, noe som vil bidra med viktig erfaring og perspektiv, sier Holte.
Fakta
Den nye organiseringen og de nye topplederne
Hans Christian Holte fortsetter som skattedirektør. Etatens kjernevirksomhet vil bestå av divisjonene:
- Brukerdialog blir den største divisjonen og får blant annet ansvar for etatens store produksjoner, som skattemeldingen for både lønnsmottakere og næringsdrivende. Brukerdialog skal forvalte og utvikle ordningene knyttet til skatt og avgift, samt utvikle etatens dialog med brukerne. Divisjonen vil ledes fra Bergen av Marta Johanne Gjengedal.
- Innsatsdivisjonen får ansvar for skatte- og avgiftsområdene som krever ekstra oppfølging. Det gjelder for eksempel områder med stor kompleksitet, som storbedrifter og oljeselskaper, og områder med stor risiko for feil og skatteunndragelse. Divisjonen vil ledes fra Oslo av Eve Vangsnes Bergli.
- Innkrevingsdivisjonen skal forvalte og utvikle ordninger for innkreving av skatter, merverdiavgift, særavgifter og krav som forvaltes av Statens Innkrevingssentral og Nav Innkreving (som begge blir avdelinger i denne divisjonen). Innkreving skal sikre at kravene betales til rett tid og innkreves effektivt. Divisjonen vil ledes fra Trondheim av Cecilie Solum.
- Informasjonsforvaltning skal sikre at interne og eksterne brukere har tilgang til registerdata og informasjon av god kvalitet. Divisjonen får ansvar for etatens registre, inkludert Folkeregisteret. Divisjonen vil ledes fra Oslo av Jørn Leonhardsen.
Kjernevirksomheten skal støttes av divisjonene utvikling og IT:
- Utviklingsdivisjonen skal fremme forslag til forbedring av etatens oppgaveløsning, og bygge kunnskap om relevante endringer i omverdenen. Divisjonene vil ledes fra Oslo av Ann Kristin Kjeia Sletten.
- IT-divisjonen skal sikre at etaten har en velfungerende IT-portefølje. Divisjonen ledes fra Oslo av Johan Ronæs.
Skattedirektoratet vil bestå av avdelingene for kommunikasjon, HR, juridisk og virksomhetsstyring. Direktoratet forblir på Helsfyr i Oslo.
- HR-direktør: Anne Sigrun Moen
- Kommunikasjonsdirektør: Astrid Bugge Mjærum
- Juridisk direktør: Jan Munthe Magnus
- Direktør for virksomhetsstyring: Kjetil Moen.
Nøkkelord
Kontakter
Merete Bergeland JebsenPressesjef
Tel:945 01 000presse@skatteetaten.noBilder



Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
Regjeringen har valgt konsept for videre arbeid med bedre oversikt over eierskap til aksjer3.7.2025 14:11:07 CEST | Pressemelding
Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet gir Skatteetaten og Brønnøysundregistrene i oppdrag å gjennomføre et forprosjekt med utgangspunkt i konseptet samordnet aksjeeierregister.
Kontroll av serveringssteder: Fant feil hos halvparten og tre stakk fra kontroll23.6.2025 08:14:40 CEST | Pressemelding
Skatteetatens skattepatrulje fant vesentlige feil hos 39 av 79 kontrollerte serveringssteder i Trondheim. I tillegg krevde etaten inn i underkant av én millioner kroner i ubetalte skatte- og avgiftskrav.
Dette må du ha på plass før sommerbryllupet!20.6.2025 09:14:39 CEST | Pressemelding
Noen ønsker å gifte seg på Pride-feiringer i hele landet, andre planlegger et perfekt sommerbryllup. En ting er felles: Det blir ikke bryllup uten en gyldig attest fra Skatteetaten. Heldigvis får du en slik attest like etter du har søkt i mange saker.
Derfor trekkes det ikke skatt av feriepengene17.6.2025 15:36:31 CEST | Debattinnlegg
De fleste ser fram til feriepengene som kommer før sommerferien. Men det er en myte og vanlig misforståelse at feriepengene er skattefrie, skriver Regine Hatleskog Vastvedt, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
Politiet og Skatteetaten inngår samarbeidsavtale13.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Politiet og Skatteetaten har inngått den første overordnede samarbeidsavtalen mellom etatene. Avtalen skal styrke samarbeidet på syv hovedområder, blant annet innen bekjempelsen av økonomisk kriminalitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom