Rognkjeks er en sosial fisk

En god lusespiser er frisk og i godt hold. De som produserer rognkjeks som rensefisk, må derfor vite hvordan de skal få fisken til å trives, vokse godt og holde seg frisk. Det betyr riktig fôr, nok plass, godt vann og minst mulig stress.
Lang vei til maten
Forskningsprosjektet Rensvel skal finne måter å måle rensefiskens velferd. Tilgang til mat er viktig. Rognkjeksen har en kroppsform som gjør at den ikke er en utholdende svømmer, og trenger hvile i perioder. Det gjøre den ved å bruke en sugekopp under magen til å suge seg fast til karveggen.
– Fordi små rognkjeks liker å sitte på karveggen og ikke er kjappe svømmere, er det viktig at fôret tilføres nært karveggen. De fleste oppdrettere bruker automater sentralt i store kar. Det kan bli for langt unna for de små rognkjeksene, sier seniorforsker Ingrid Lein.
Det blir hevdet at rognkjeks som vokser raskt blir aggressiv og «mobber» mindre fisker ved biting på halefinner eller rygg. Derfor sorteres rognkjeksen etter størrelse mange ganger før den settes i merder i sjøen. Rensvel-prosjektet har vist at usortert rognkjeks kan leve tett på naboene uten at det oppstår mobbing.
– For å unngå at de større fiskene mobber de mindre, er det viktig å gi nok fôr til alle. I tillegg må fôrpelletene være store nok for de største rognkjeksene, og små nok for de minste, forklarer Lein.
Godt og mye vann
Rognkjeksen liker rent vann med mye oksygen, og god fart på vannet i karet. Fordi den må hvile innimellom, er det viktig å gi nok plass i karet til at alle finner et sted hvor de kan suge seg fast. I tillegg til karvolum må en derfor også sikre at det er nok veggareal.
– Tetthet i seg selv er ikke noe problem. Rognkjeksen er sosial og trives med å stå tett. Under gode miljøforhold vokser den godt, og holder seg frisk, sier Ingrid Lein.
Nofima leder forskningsprosjektet, som går i samarbeid med Nord universitet, Havforskningsinstituttet, NMBU og NTNU. Prosjektet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF).
Nøkkelord
Kontakter
Ingrid LeinForsker
Tel:934 19 441ingrid.lein@nofima.noBilder

Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom