Rognkjeks er en sosial fisk

En god lusespiser er frisk og i godt hold. De som produserer rognkjeks som rensefisk, må derfor vite hvordan de skal få fisken til å trives, vokse godt og holde seg frisk. Det betyr riktig fôr, nok plass, godt vann og minst mulig stress.
Lang vei til maten
Forskningsprosjektet Rensvel skal finne måter å måle rensefiskens velferd. Tilgang til mat er viktig. Rognkjeksen har en kroppsform som gjør at den ikke er en utholdende svømmer, og trenger hvile i perioder. Det gjøre den ved å bruke en sugekopp under magen til å suge seg fast til karveggen.
– Fordi små rognkjeks liker å sitte på karveggen og ikke er kjappe svømmere, er det viktig at fôret tilføres nært karveggen. De fleste oppdrettere bruker automater sentralt i store kar. Det kan bli for langt unna for de små rognkjeksene, sier seniorforsker Ingrid Lein.
Det blir hevdet at rognkjeks som vokser raskt blir aggressiv og «mobber» mindre fisker ved biting på halefinner eller rygg. Derfor sorteres rognkjeksen etter størrelse mange ganger før den settes i merder i sjøen. Rensvel-prosjektet har vist at usortert rognkjeks kan leve tett på naboene uten at det oppstår mobbing.
– For å unngå at de større fiskene mobber de mindre, er det viktig å gi nok fôr til alle. I tillegg må fôrpelletene være store nok for de største rognkjeksene, og små nok for de minste, forklarer Lein.
Godt og mye vann
Rognkjeksen liker rent vann med mye oksygen, og god fart på vannet i karet. Fordi den må hvile innimellom, er det viktig å gi nok plass i karet til at alle finner et sted hvor de kan suge seg fast. I tillegg til karvolum må en derfor også sikre at det er nok veggareal.
– Tetthet i seg selv er ikke noe problem. Rognkjeksen er sosial og trives med å stå tett. Under gode miljøforhold vokser den godt, og holder seg frisk, sier Ingrid Lein.
Nofima leder forskningsprosjektet, som går i samarbeid med Nord universitet, Havforskningsinstituttet, NMBU og NTNU. Prosjektet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF).
Nøkkelord
Kontakter
Ingrid LeinForsker
Tel:934 19 441ingrid.lein@nofima.noBilder

Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Salmon have 48 hours to defeat sea lice13.6.2025 09:41:47 CEST | Press release
New scientific findings highlight the early immune response as the key to natural sea lice resistance in salmon.
Laksen har 48 timer på seg til å vinne mot lakselusa13.6.2025 09:13:42 CEST | Pressemelding
Ny forskning peker på tidlig immunrespons som det viktigste elementet for naturlig luseresistens hos laks.
New research illuminates the needs of farmed salmon12.6.2025 10:57:22 CEST | Press release
Scientists in Norway have begun examining how farmed salmon and rainbow trout perceive the light in their environment. Their aim is to provide recommendations to fish farmers on the use of lighting from hatching to harvest for both species.
Lysmiljøet til laksefisk er nå under lupen12.6.2025 09:20:40 CEST | Pressemelding
Forskerne er nå i gang med å undersøke oppdrettsfiskens perspektiv på lyset den omgis av. De skal deretter komme med anbefaling til oppdrettere om bruk av lys fra klekking til slakt for laks og regnbueørret.
Forbrukere dropper kildesortering når det blir vanskelig4.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
En ny forbrukerstudie fra Nofima viser at folk ønsker miljøvennlig emballasje, men når de møter emballasje som krever ekstra innsats å kildesortere lar de ofte være. De ønsker seg løsninger der bransjen tar seg av for eksempel separasjon av emballasjen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom