Mattilsynet

Listeriose-utbrudd: Mulig smittekilde funnet – rakfisk trekkes fra markedet

Del
I forbindelse med det pågående utbruddet av listeriose, er det i dag påvist listeriabakterier i rakfisk fra Slidre Ørretsenter. Alle varianter av rakfisk fra Slidre Ørretsenter trekkes nå fra markedet.

Slidre Ørretsenter AS ber de som har kjøpt produktene om å kaste produktene eller levere de tilbake til butikken der produktene er kjøpt.

Mattilsynet har fortløpende kontakt med produsenten Slidre ørretsenter, som nå har satt i gang tilbaketrekning fra dagligvarekjeder og grossister det har blitt levert rakefisk til.

– Det er sannsynlig at rakfisk fra Slidre Ørretsenter er årsaken til utbruddet. Etterforskningen fortsetter for å bekrefte kilden og identifisere årsaken til utbruddet, sier Siv Jorunn Nordlund, seksjonssjef i Mattilsynet, seksjon mat, avdeling Mjøsområdet.

Siden midten av november og frem til nå, er det meldt om 13 personer med listeriose. Det er så langt påvist bakterier med lik DNA-profil hos åtte av pasientene. Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet i jakten på smittekilden. Prøvene av rakefisk er tatt hos en av de smittede personene, og er analysert av Veterinærinstituttet.

Rakfisk er sesongvare og produsenten opplyser at det ikke pågår produksjon nå, og det er svært lite produkter på lager. Mattilsynet vil foreta videre undersøkelser, sammen med produsenten.

Risikogrupper bør uansett unngå produkter som kan medføre risiko for listeriasmitte

Mattilsynet gjentar sitt generelle råd om at personer i risikogrupper, som eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør unngå matprodukter som kan medføre risiko for listeriasmitte, for eksempel rakfisk. 

Listeria (L. monocytogenes) er en bakterie som opptrer naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer. Den kan gi en sjelden, men alvorlig infeksjon hos mennesker. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet, som skivet kjøtt- og fiskepålegg på slutten av holdbarhetstiden. Andre smittekilder kan for eksempel være rakfisk, røkelaks, upasteurisert melk, myke og halvfaste oster av upasteurisert melk/rå melk, muggoster eller spekemat.

Les mer hos Folkehelseinstituttet.

Les mer om listeria på Matportalen.

Kontakter

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00https://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye