Vedfyring: Slik kan du bidra til renere luftkvalitet
- Det som er bra for allergikere er bra for alle. Det er så mye kos og glede rundt vedfyring, og jeg oppfordrer alle til å bruke vedovnen på en måte som gir best mulig luftkvalitet for alle, sier fagsjef for inneklima, i Norges Astma og allergiforbundet, Kai Gustavsen.
Rentbrennende vedovn
- Det beste tiltaket man kan gjøre for å bidra til renere luft er å skifte til en rentbrennende vedovn. Dess flere rentbrennende vedovner, dess færre uønskede partikler får vi i luften. Rentbrennende vedovner gir renere uteluft. Dette er luften som kommer inn i boligene våre, og kvaliteten på uteluften betyr mye for inneklimaet, sier Kai Gustavsen.
Han får støtte fra styreleder i bransjeforeningen for norske ildsteds- og skorsteinsprodusenter, Steinar Vigdal.
- De gamle forurensende ovnene har opptil 90 prosent høyere utslipp av partikler enn de nye, rentbrennende ovnene. Vi vet at omtrent halvparten av alle vedovner det fyres med i Norge er av den gamle sorten. Dersom disse hadde blitt byttet ut hadde dette bidratt til langt bedre uteluft, spesielt på vinterstid hvor mange sprengfyrer, sier Steinar Vigdal.
- For å fyre mest mulig effektivt er det viktig å tenne fra toppen. Det gir også langt bedre varmeutnyttelse av veden. I tillegg er det viktig å kun fyre med tørr og ren ved, sier Steinar Vigdal.
Unngå å ha ved i stua
- Å fyre med noe annet enn ren, tørr ved er fy, fy! Dette er særlig dårlig for luftkvaliteten. Sørg for å oppbevare veden der det er tørt og fint, og behandle den forsiktig, sier Kai Gustavsen.
For best mulig inneklima i eget hjem anbefaler Gustavsen at man ikke tar inn for mye ved i boligen.
- Mange reagerer på pollenrester, gammelt utestøv og muggsoppfra veden, så ikke ta inn mer ved enn nødvendig. Ta bare inn den mengden ved du skal fyre med i løpet av kvelden, sier Kai Gustavsen.
Riktig rengjøring
- Riktig rengjøring av vedovnen kan også bidra til bedre luftkvalitet. Fjern alt støv fra vedovnen når du rengjør. Det er også viktig å være nøye med vedlikeholdet vedovnen slik at den fungerer optimalt, sier Kai Gustavsen.
Nøkkelord
Kontakter
Steinar Vigdal, tlf. 980 74 151 styreleder@norskvarme.org
Kai Gustavsen, tlf. +47 90 07 85 55 kai.gustavsen@naaf.no
Bilder
Om Norsk Varme
Norsk Varme er bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner i Norge. Vårt arbeid er å minne om hvor viktig vedfyring er i det totale energibildet i Norge. Ved siden av strøm, er det ingen annen kilde som i dag kan dekke oppvarmingsbehovet i norske hjem. Det er en trygg, forutsigbar, miljøvennlig og rimelig energikilde – som i tillegg gir hygge. www.norskvarme.org
Følg pressemeldinger fra Norsk Varme
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Varme
Nå kommer hardkulda: Vedfyring er svært viktig for Norges energiforsyning3.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Flere steder i landet er det de neste dagene varslet sprengkulde helt ned mot 35 minusgrader. Vedfyring blir helt avgjørende for å holde varmen.
Regjeringen diskriminerer vedfyring6.12.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
De neste månedene sponser myndighetene strømfyring med milliarder, mens de som fyrer med ved må klare seg selv.
Rundt 1,5 millioner nordmenn hugger egen ved2.10.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn sverger til vedfyring selv i mildere perioder, og en undersøkelse gjort av Norstat for Norsk Varme viser at halvparten av alle som fyrer med ved, hugger veden selv. Med rundt 3,6 millioner nordmenn som bor i et hjem med ildsted, har én av fem vedfyring som hovedoppvarmingskilde.
Rimelig ved på 1-2-325.4.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Hvordan kan du skaffe deg rimelig ved for tiden, og hvor får du tak i den? Burde du kjøpe ved i småsekker eller storsekker, og hva slags ved kan du kjøpe? Og burde du heller bytte til et rentbrennende og mer energieffektivt ildsted fremfor å lete etter billig ved? Norsk Varme gir deg svaret.
En av tre nordmenn har bålpanne - og 700.000 nordmenn har utepeis eller pizzaovn16.3.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Vi nordmenn liker å kose oss ute hele året, og ikke minst liker vi å lage mat. Med bålpanne og utepeis kombineres vår lidenskap for vedfyring med lidenskap for matlaging. Både bålpanne og utepeis kan brukes året rundt, og en undersøkelse gjort av Norsk Varme viser at mange nordmenn har bålpanne eller utepeis både hjemme og på hytta.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom