Nye anbefalinger for plassering av radonsperre

I bygninger med rom for varig opphold skal årsmiddelverdien for radonkonsentrasjon i innelufta ikke overstige 200 Bq/m3. Det innebærer at de fleste nybygg må ha radonmembran. I tillegg skal man legge til rette for trykkreduserende tiltak i grunnen under bygningen, som kan aktiveres hvis radonkonsentrasjon i innelufta overstiger 100 Bq/m3.
Plassering av radonmembran
Plasseringen av membranen i konstruksjonen avgjør hvordan membranen belastes mekanisk og kjemisk. Belastningene er inndelt i bruksgrupper, A, B og C. Membranen kan plasseres i fyllmassene under gulvkonstruksjonen, rett under isolasjonen i gulvet, mellom isolasjonslagene eller over øverste betong- / isolasjonslag.
- En membran plassert over øverste lag betong eller isolasjon i gulvet (bruksgruppe C) krever flere tettedetaljer enn de andre plasseringene, og membranen er mer utsatt for skader både i byggeprosessen og ved ev. bruksendring eller rehabilitering. Vi anbefaler derfor at bruksgruppe C kun benyttes ved rehabilitering av eksisterende bygninger, når man ikke har andre alternativer, sier seniorrådgiver Hanna J. Larsen i SINTEF Byggforsk.
Tiltak i eksisterende bygninger
Dersom man gjør tiltak i eksisterende bygninger, dvs. bruksendring eller fysiske arbeider som er mer enn vedlikehold, skal man i utgangspunktet oppfylle dagens tekniske krav.
Man kan likevel søke kommunen om fritak fra krav om tiltak mot radon. Da må man kunne dokumentere at fritaket er forsvarlig, og at det er nødvendig for å sikre hensiktsmessig bruk og unngå uforholdsmessige kostnader. Kravet til maksimalt radonnivå gjelder uansett ved utleie og for skoler og barnehager. Ved bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel innenfor en boenhet, gjelder grenseverdien på 200 Bq/m3, men det er ikke krav om radonsperre eller tiltak i grunnen.
Byggforskseriens anvisning 520.706 Sikring mot radon ved nybygging er oppdatert, og omhandler:
- typer radonmembran under gulv, alternative plasseringer (bruksgrupper) og viktige hensyn ved montering
- radonsperre på vegger mot terreng
- utførelse av radonbrønn
- perforerte rør eller hulrom under bygningen
- ventilasjon
Les anvisningen 520.706 Sikring mot radon ved nybygging
Om tiltak i eksisterende bygninger, se Byggforskserien 701.706 Tiltak mot radon i eksisterende bygninger.
Andre oppdateringer i Byggforskserien:
361.121 - Soverom i boliger
527.303 - Lydregulering og støyreduksjon i idrettshaller, gymnastikksaler og svømmehaller
525.322 - Isolert, kompakt terrasse med trebjelkelag
700.802 - Miljøkartlegging og miljøsanering ved riving og ombygging
523.741 - Karnapper
Nøkkelord
Kontakter
Hanna J. LarsenSeniorrådgiver
Tel:92899664HannaJ.Larsen@sintef.noAnders KirkhusSeniorrådgiver
Tel:97715003Anders.Kirkhus@sintef.noIda RambækSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 99352912ida.rambak@sintef.noBilder

Lenker
Om SINTEF
Om SINTEF Byggforsk
SINTEF Byggforsk er et forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg, infrastruktur og mobilitet. Vi skaper verdier for våre kunder og samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, sertifisering og kunnskapsformidling. Vi har spisskompetanse innenfor fagområder som arkitektur, bygg, vann, samferdsel og samfunnsøkonomi. Vi utvikler fremtidens løsninger for et bærekraftig samfunn.
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
Gjentar suksessen med kurs i praktisk bygningsfysikk24.2.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Torsdag 3. april kan du lære om materialvalg og detaljløsninger knyttet til fuktsikring, varmeisolering og lufttetthet hos SINTEF i Oslo.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom