Derfor er strømprisen uvanlig høy i år
1. Hvor mye mer må jeg betale for strømmen i år enn i fjor?
Strømprisen bestemmes av tilbud og etterspørsel på den nordiske kraftbørsen NordPool. Hittil i år har snittprisen vært 41,6 øre per kilowattime (kWh), mot 27,3 øre i fjor. I tillegg kommer strømleverandørens påslag, nettleie og statlige avgifter. En gjennomsnittlig husstand med et forbruk på 16.000 kWh vil betale rundt 2900 kroner mer for strømmen i år enn i 2017. Det er heldigvis ikke mer enn åtte kroner per dag.
2. Hvorfor er strømmen blitt så mye dyrere?
Norsk kraftproduksjon består av 96 prosent vannkraft, som normalt gir oss rikelig tilgang på ren og rimelig strøm. I år har vi hatt store nedbørsvingninger. Først en rekordtørr sommer og deretter en rekordvåt høst. I tillegg har prisene på kull, gass og CO2-utslipp gått kraftig opp. Det er bra for klimaet, men har dratt med seg strømprisene i det europeiske kraftmarkedet som Norge er tilknyttet.
3. Hvordan blir strømprisene utover vinteren?
Månedskontraktene for januar-mars ligger rundt 50 øre/kilowattime på strømbørsen Nasdaq – det vil si at markedet venter priser på samme nivå som nå. Vi må tilbake til 2010-2011 for å finne like høye vinterpriser. De siste seks årene har vi hatt relativt lave priser. Dette er uansett innenfor normale variasjoner for et kraftsystem som er avhengig av nedbør. Og vi har fortsatt lavere strømpriser enn alle våre naboland.
4. Hva kan jeg gjøre for å redusere strømregningen?
Nå på vinteren bruker vi mye strøm til oppvarming. Hvis du har en rentbrennende ovn, kan du spare penger på å fyre med ved. I tillegg er det lurt å senke temperaturen om natten og når du ikke er hjemme – men ikke så lavt at vannrørene fryser. Innføring av smarte strømmålere gir deg bedre oversikt over forbruket og legger til rette for smartere strømbruk. I tillegg bør du sjekke at du har en strømavtale som passer ditt behov og forbruk. Les flere tips her.
5. Burde kraftprodusentene spart mer vann tidligere i år?
Kraftselskapene reduserte produksjonen med ca. 2 TWh (milliarder kilowattimer) i tredje kvartal, sammenliknet med 2017. Hadde vi visst at det skulle bli en så tørr sommer, ville nok mange holdt igjen mer vann tidligere på året. Men selskapene må forholde seg til de værprognosene som finnes. Dersom de ikke tapper magasinene, blir det ikke plass til smeltevannet som normalt kommer på våren. Da øker faren for flom i elvene. Lavere produksjon ville dessuten ført til høyere strømpriser sist vinter.
6. Skyldes de høye prisene at Norge har eksportert for mye kraft?
Kraften sendes over landegrensene etter hvor etterspørselen er størst. Nettoeksporten av kraft fra januar til november var 4,6 TWh lavere enn samme periode i 2017. Det har også vært uker med netto import. Det betyr at kraftprodusentene har spart vann til vinteren. I normalår produserer Norge langt mer strøm enn vi bruker selv. Kablene gjør at vi kan utveksle strøm med andre land, og satse mer på fornybar energi i Norge. Samtidig gir det oss en forsikring i år med lite nedbør.
7. Er det fare for at vi kan gå tomme for strøm i Norge?
Nei, regnværet i høst har fylt opp vannkraftmagasinene til nærmere normalen for årstiden. I tillegg har vi økende vindkraftproduksjon og mulighet til å importere strøm fra både Sverige, Danmark, Finland og Nederland. Om noen år får vi også kabler til Tyskland og Storbritannia. Myndighetene overvåker kraftsituasjonen løpende.
8. Betaler vi like mye i avgifter som for selve strømmen?
Ja, normalt består strømregningen av én tredel strøm, én tredel nettleie og én tredel avgifter til staten. Elavgiften alene utgjør 14 milliarder kroner inkludert moms. Det synes vi er et paradoks, med tanke på at elektrifisering er så viktig for å kutte klimagassutslipp og bedre luftkvaliteten i byene. Derfor er vi glade for å ha fått gjennomslag for redusert elavgift i statsbudsjettet for 2019.
Nøkkelord
Kontakter
Aslak ØveråsInformasjonssjef
Tel:+47 90 08 60 20ao@energinorge.noPressetelefon(ikke sms)
Tel:+47 92 03 66 00Bilder
Om Fornybar Norge
Energi Norge er fornybarnæringens interesseorganisasjon i NHO. Rundt 300 medlemsbedrifter står for nesten all kraftproduksjon i Norge og leverer strøm til omkring 90 prosent av landets strøm- og nettkunder.
Les mer her: https://www.energinorge.no/om-oss/energi-norge/
Følg pressemeldinger fra Fornybar Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fornybar Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fornybar Norge
Fornybarprisen til Vestres banebrytende møbelfabrikk26.11.2021 13:45:26 CET | Pressemelding
Med prosjektet The Plus på Magnor i Eidskog har familiebedriften Vestre skapt verdens mest miljøvennlige og energigjerrige møbelfabrikk. I går mottok de Fornybarprisen.
Strømbransjen lanserer Trygg strømhandel27.1.2021 08:15:00 CET | Pressemelding
Strømbransjen lanserer i dag sertifiseringsordningen Trygg strømhandel. Det er DNV GL som skal godkjenne strømleverandørene. Kunder som velger en sertifisert leverandør, skal kunne forvente en enkel, trygg og positiv kundeopplevelse.
Derfor er strømprisen høyere i år enn i fjor26.1.2021 07:30:00 CET | Pressemelding
Etter et år med rekordlav strømpris, er den i januar tilbake på mer normalt nivå. Hvorfor er det slik og hva kan vi vente oss fremover? Her er svar på noen av de vanligste spørsmålene.
Energi Norge lanserer VM i fornybar energi25.11.2020 12:57:23 CET | Pressemelding
Fornybarnæringen i Norge mener klimaomstillingen går for sakte, og lanserer derfor «VM i fornybar energi». I front av mesterskapet står verdens beste fotballspiller, Ada Hegerberg, som ønsker å bidra i kampen for en mer bærekraftig fremtid.
Vil gi strømkundene bedre informasjon3.7.2020 07:00:00 CEST | Pressemelding
Denne uka lanseres strømguiden.no. Energi Norge ønsker å gi strømkundene bedre grunnlag for å velge strømprodukt, forstå strømregningen og bruke strøm smartere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom