Kan søknadsplikt hemme energioppgradering av småhus?

- De største bykommunene i landet har stort fokus på energibruk og klimautslipp i nye byggeprosjekter, men det virkelige potensialet for utslippskutt ligger i den eksisterende bygningsmassen. Vi ønsker derfor å se nærmere på hvordan kommunene kan tilrettelegge for at flere huseiere velger å energioppgradere egen bolig, sier seniorrådgiver i SINTEF Lars Arne Bø.
SINTEF har med støtte fra Husbanken ønsket å finne ut om søknadsplikt ved oppgradering av småhus fremmer eller hemmer energioppgradering i tette småhusområder.
Småhusområder står for store klimautslipp
Oslo, Bergen og Trondheim har alle betydelige småhusområder fra 60-, 70- og 80-tallet, som representerer store muligheter for utslippskutt. Hva skal så til for at flere velger å energioppgradere?
De tre bykommunene har relativt lik praksis for byggesaksbehandling av energitiltak i småhus, men det er store forskjeller i gebyrer.
Noen ganger vil etterisoleringstiltak komme i konflikt med plan- og bygningsloven (regler for brannsikkerhet) og reguleringsplaner (tillatt tomteutnyttelse og byggehøyder). Tiltak som fører til tomteutnyttelse eller byggehøyde utover det som er tillatt, er i utgangspunktet søknadspliktig. Gebyrene for å søke om dispensasjon fra søknadsplikten er svært ulike i de tre kommunene, og varierer fra 5 000 kr til 16 000 kr.
Anbefaler å droppe gebyr ved energitiltak
SINTEF har intervjuet ledere og byggesaksbehandlere i Oslo, Bergen og Trondheim kommune om praksisen, og hvordan den påvirker huseiernes vilje til å etterisolere.
- Intervjuene med saksbehandlerne er en begrenset undersøkelse som viser at det er behov for en mer omfattende kartlegging. Foreløpig er det først og fremst blitt tydelig at kommunene ikke har klare nok målsetninger for energioppgradering av den eksisterende bygningsmassen, sier Bø.
Forskerne bak undersøkelsen kommer likevel med noen konkrete anbefalinger til kommunene:
- Den første er gebyrfritak for alle energitiltak på eksisterende bygninger, inkludert fritak for gebyr ved søknad om dispensasjon.
- Forskerne anbefaler videre at kommunene er særlig oppmerksomme på at mange huseiere ikke kjenner brannkravene som kan tre i kraft for eksempel ved etterisolering av vegger. Dette gjelder særlig i tettbygde strøk og ved flerboligbygninger. Her vil en forhåndskonferanse være et godt utgangspunkt for informasjon, i tillegg til rådgivning i etatenes informasjonsskranker og synlighet på nettsider.
Nøkkelord
Kontakter
Lars Arne BøSeniorrådgiver
Tel:416 15 554lars.arne.bo@sintef.noIda RambækSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 99352912ida.rambak@sintef.noBilder

Lenker
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Energieffektiv Fremtid: Ny møteplass for samarbeid24.4.2025 14:02:47 CEST | Pressemelding
Hvordan kan Norge redusere energibruken og samtidig styrke sin industrielle konkurransekraft? 22. mai lanseres konferansen Energieffektiv Fremtid i Trondheim– en ny nasjonal arena som samler industri, myndigheter og forskningsmiljøer for å fremme energieffektivisering og styrke norsk konkurransekraft.
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom