Akademikerprisen til menneskerettighets-psykolog

I dag mottar Sveaass Akademikerprisen under Akademikernes høstkonferanse for sitt arbeid med flyktninger, torturofre og mennesker utsatt for ulike former for overgrep.
- Dette er en fantastisk anerkjennelse og synliggjøring av menneskerettighetsarbeid – ikke bare det jeg gjør, men menneskerettighetsforsvarere rundt om i hele verden. Jeg er glad og overveldet over prisen, sier Nora Sveaass.
Sveaass er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, hun var medlem av FNs Torturkomité fra 2006-2013, og er i dag nestleder av FNs underkomite for forebygging av tortur og umenneskelig behandling. Sveaass er også leder av Health and Human Rights Info og president for rådet i Helsingforskomiteen.
Prisvinneren mener konsekvensene av tortur, fengsling og overgrep er undervurdert.
- Mange mennesker er usikre på flyktningers reaksjoner. Sannheten er at det er et fåtall som er sinte – mot alle dem som ikke får sove om natten. Problemene til folk på flukt slutter ikke fordi de har kommet over en landegrense. Mange sliter med voldsomt smertefulle minner og kommer ikke videre i livene sine på grunn av angst og usikkerhet, sier Sveaass.
Sveaass mener forståelsen for konsekvensene av tortur og ulike former for overgrep er blitt bedre i løpet av de siste årene – senest med årets Nobelpris for arbeidet mot overgrep mot kvinner under væpnet konflikt. Hun mener imidlertid at vi ikke tar det nok innover oss i praksis: Dersom regjeringen mener alvor med satsningen på psykisk helse, må vi vie langt mer oppmerksomhet til flyktningenes helse.
- Med en gang flyktningene kommer til Norge blir de undersøkt for tuberkulose. Men ingen spør om de har psykiske problemer eller har vært utsatt for overgrep, sier Sveaass.
Hun etterlyser helt konkret to tiltak fra helsemyndighetene: Et system for identifisering av psykiske problemer ved flyktningens ankomst, inkludert om de har vært utsatt for tortur, og et bedre system for tverrfaglig behandling av torturofre.
- Fagpersoner er enige om at tidlig identifisering av problemer er viktig når vi diskuterer traumer generelt, men når det er snakk om flyktninger synes det å være en holdning at «vi skal se det an», sier Sveaass.
Akademikerprisens juryleder Curt A. Lier trekker frem nettopp Sveaass sitt arbeid for å dokumentere behovet for langsiktig behandling og oppfølging etter tortur og andre former for overgrep:
- Hun har bidratt til å synliggjøre at reaksjonene etter overgrepene ikke blir borte ved at et menneske innvilges opphold i et nytt land, men at de fysiske og psykiske ettervirkningene vil prege torturoverlevende og deres familier resten av livet, sier Lier.
Akademikerprisen blir delt ut på Akademikernes høstkonferanse, 24. oktober 2018 på Grand Hotell i Oslo. Sveaass mottar en skulptur av Nico Widerberg og en pengesum på 100.000 kroner.
Kontakter
Christine Rian JohannessenKommunikasjonssjef i Akademikerne
Tel:977 47 507crj@akademikerne.noBilder
Om Akademikerne
Følg pressemeldinger fra Akademikerne
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akademikerne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akademikerne
Akademikerne vokser raskest16.4.2025 08:15:52 CEST | Pressemelding
Akademikerne feirer ny medlemsrekord på nærmere 280 000 medlemmer – en medlemsvekst på fem prosent det siste året. - Jeg er stolt av å lede arbeidstakerorganisasjonen som vokser raskest, sier leder Lise Lyngsnes Randeberg.
– Ap mister troverdighet i kampen mot midlertidige ansettelser4.4.2025 13:23:00 CEST | Pressemelding
Leger og andre grupper med lange spesialiseringer kan gå årevis uten fast stilling fordi de defineres som «praksisarbeidere». – Vi er utrolig skuffet over at Arbeiderpartiet ikke gjør noe med dette, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.
Krever reallønnsvekst for sykehusansatte4.4.2025 11:08:30 CEST | Pressemelding
– Vi har forventninger om reallønnsvekst for våre medlemmer, og frie, reelle forhandlinger lokalt, sier Hanne Indregard Lind, leder for Akademikerne helse.
Fornøyd med at regjeringen vil la folk jobbe til de er 72 år28.3.2025 13:16:39 CET | Pressemelding
Regjeringen vil heve aldersgrensen i hele arbeidslivet. – Dette har vi jobbet for lenge, og vi er veldig glade for at det kommer.
Akademikerne størst i staten: Overtar LOs plass i Rikslønnsnemnda.28.2.2025 12:01:31 CET | Pressemelding
- Vi mener prinsipielt at ikke-nøytrale medlemmer burde fjernes fra Rikslønnsnemnda. Men når ordningen først er som den er, er det riktig at vi får plassen, sier lederen i Akademikerne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom