Norske menn bryr seg vesentlig mindre om likestilling enn kvinner
Norstat-undersøkelsen ble gjennomført for Plan International Norge i september 2018 og viser tydelige forskjeller på norske menns og kvinners engasjement for likestilling i verden.
– Skal likestilling globalt bli en realitet, kan det ikke være kvinnene som drar det meste av lasset. Vi i Norge burde være i front og vise at likestilling er like viktig for begge kjønn, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Mål om likestilling innen 2030
FNs bærekraftsmål sier at verden skal få slutt på alle former for kjønnsdiskriminering og vold mot jenter og kvinner innen 2030, inkludert barneekteskap. Slik situasjonen er nå, blir årlig 12 millioner jenter i verden gift som barn.
Det norske folk tror ikke på en likestilt verden i 2030
Norstat-undersøkelsen viser at kun 12 prosent av Norges befolkning over 18 år tror verden klarer å nå bærekraftsmålene om å få slutt på alle former for kjønnsdiskriminering og vold mot jenter og kvinner innen 2030, inkludert barneekteskap. Det er signifikant forskjell på de under 30 (mest positive) og de over 40 (mest negative).
Likestilling er en vesentlig mindre viktig sak for menn enn kvinner
Videre viser undersøkelsen at:
- 81 prosent av norske kvinner er i «svært stor grad» eller «ganske stor grad» opptatt av likestilling, mot 68 prosent blant menn.
- 48 prosent av kvinnene som er opptatt av likestilling, sier de har vist engasjementet sitt for likestilling og likeverd i sosiale medier i løpet av det siste året (i form av innlegg, kommentarer, delinger eller likes). Tilsvarende engasjement blant menn som er opptatt av likestilling, er 35 prosent.
- 58 prosent av kvinner i Norge mener det er «svært viktig» at norske myndigheter jobber for likestilling og kvinners rettigheter globalt, mot 36 prosent blant menn.
Engasjerte ungdommer ønsker flere gutter med på likestillingssaken
I fjor aksjonerte ungdom i Norge som kaller seg «Wedding Busters», på skolene sine rundt omkring i landet for å få Norge til å forby barneekteskap. I mai i år gikk lovendringen igjennom på Stortinget. Nå jobber ungdommene med å få medelever og andre unge til å vise at gutter og jenter er like opptatt av likestilling, og at de like mye imot barneekteskap.
– Det er negativt at menn ikke har det samme engasjementet som kvinner for en mer likestilt og rettferdig verden. En sak som angår alle, må alle jobbe for, sier Eivind Elverum (17), juniorrådgiver for barneekteskap i URO (Plans ungdomsorganisasjon).
– Vi unge vil vise at likestilling er viktig for alle, uansett kjønn. Skal vi oppnå bærekraftsmålene, må alle engasjere seg. Det jobber vi med nå, sier Agnes Nordvik (16), juniorrådgiver for likestilling i URO.
– Barneekteskap er en av de viktigste likestillingssakene i verden i dag. Ungdom klarte å få Norge til å innføre en absolutt 18-årsgrense for å gifte seg tidligere i år. Men det holder ikke å bare vise verden at vi har endret loven, vi må også vise likestilling gjennom holdninger og engasjement, poengterer Nordvik.
Ta kontakt med Plan for mer innsikt i tall fra undersøkelsen på nasjonalt og regionalt nivå.
Nøkkelord
Kontakter
Andreas GjoneKommunikasjonsrådgiver
Tel:926 27 950andreas.gjone@plan-norge.noAnna Kvarberg EkreKommunikasjonsrådgiver
Tel:948 98 833annakvarberg.ekre@plan-norge.noOm Plan International Norge
Plan International er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som jobber barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Ny katastrofe truer Myanmar28.4.2025 14:31:12 CEST | Pressemelding
Én måned etter jordskjelvet lever hundretusener av familier i Myanmar i ruiner og midlertidige leirer. Nå nærmer monsunregnet seg, og med bare én tredjedel av hjelpen dekket kan konsekvensene bli enorme.
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
50 millioner jenter utsatt for seksuelle overgrep – færre får hjelp7.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
En ny rapport lansert i anledning kvinnedagen avdekker en brutal virkelighet for jenter og kvinner. Millioner utsettes for kjønnsbasert vold og står uten beskyttelse, samtidig som livsviktig bistand kuttes.
Tre år med krig i Ukraina: Stadig flere 10-åringer kan verken lese eller skrive23.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Millioner av barn har mistet år med skolegang på grunn av krig og pandemi. Mange utvikler talevansker, strever med å lese og skrive og får store psykiske problemer som følge av traumer og isolasjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom