
En oase i Arktis opprettholdt marint liv i siste istid

Forsker Jochen Knies ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) ved UiT - Norges arktiske universitet, ledet studiet fra norsk side:
- Da vi lette etter bevis for biologisk liv i sedimenter på havbunnen,i Arktis fant vi ut at mellom de isdekkede havene og iskappene på land må det ha vært en isfri korridor som strakte seg over hundrevis av kilometer. Slike isfrie områder kalles "polynyas" - et russisk uttrykk for et område med åpent vann som er omgitt av is, forklarer Knies.
Havvind og varmt vann
I dag er polynyas vanlige rundt Antarktis og Grønland. De blir etablert gjennom en kombinasjon av havvind som blåser fra nærliggende isdekker og varmt vann som stiger opp fra dyphavet. I områder med ekstrem kulde og liten tilgang på mat er polynyas oaser der marine pattedyr kan overleve, og de er også avgjørende for global havsirkulasjon.
Simon Belt, professor i kjemi ved Plymouth University, som ledet studien fra Storbritannia, opplyser at polynyas i polarområdene er vanlige i dag, men at det er vanskelig å bekrefte at de har eksistert i tidligere tider. - Men ved å finne kjemiske fossiler av alger som lever i åpent hav og i sjøis, har vi vist at polynyas må ha eksistert under den siste istiden, sier han.
Internasjonal betydning
De nye funnene, som publiseres i Nature Communications i dag, viser også at polynyas eksisterte i minst 5000 år, da omgivelsene i stor grad var dekket av is, og den globale havsirkulasjonen var minimal. I en senere periode med brå klimaendringer for rundt 17.500 år siden, sørget kaldt ferskvann fra de smeltende iskappene for at alle de nordlige havene ble dekket av tykk sjøis - og polynyas forsvant.
Dette resulterte i en dramatisk nedgang i det marine livet, som det tok opptil 2000 år å gjenopprette.
Forskningen er av internasjonal betydning, siden det viser sårbarheten til marine økosystemer i de nordlige havene i perioder med raske klimaendringer, men samtidig tilpasningsevnen under ulike ekstreme klimaforhold.
Referanse: Nordic Seas polynyas and their role in preconditioning marine productivity during the Last Glacial Maximum by Jochen Knies, Denizcan Köseoğlu, Leif Rise, Nicole Baeten, Valerié K. Bellec, Reidulv Bøe, Martin Klug, Giuliana Panierie, Patrycja E. Jernas, Simon T. Belt, Nature Communications, doi: 10.1038/s41467-018-06252-8.
Kontakter
Forsker Jochen Knies,
Norges geologiske undersøkelse
e-post: jochen.knies@ngu.no
telefon: 99 09 17 21 / 73 90 41 16
Bilder


Om Norges geologiske undersøkelse - NGU
Leiv Eirikssons vei 39
7040 Trondheim
73 90 40 00http://www.ngu.no
NGU er landets sentrale institusjon for kunnskap om berggrunn, mineralressurser, løsmasser og grunnvann i Norge.
NGU skal aktivt bidra til at geofaglig kunnskap utnyttes til en effektiv og bærekraftig forvaltning av landets naturressurser og miljø. Som forskningsbasert forvaltningsorgan er NGU også de andre departementenes faginstans i geofaglige spørsmål.
NGU er en etat under Nærings- og Fiskeridepartementet (NFD).
Følg pressemeldinger fra Norges geologiske undersøkelse - NGU
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges geologiske undersøkelse - NGU på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges geologiske undersøkelse - NGU
Østlandet rystet av kraftige jordskjelv i forhistorsik tid3.7.2019 06:00:00 CEST | Pressemelding
Et eller flere sterke jordskjelv har rammet Østlandet i forhistorisk tid. Forskere har avdekket en lang rekke svære jordskred i slake skråninger som kun kan stamme fra jordskjelv.
Klimaendringer gir økt fjellskredfare29.4.2019 08:00:00 CEST | Pressemelding
Økte temperaturer bidrar etter alt å dømme til at det ustabile fjellpartiet Gámanjunni 3 i Troms nå rører på seg mer enn før. Det mener forskere som har beregnet bevegelsene i fjellet siden siste istid.
- Nasjonalmuseet har stor betydning for steinbransjen5.2.2019 13:13:45 CET | Pressemelding
Det sier daglig leder for Oppdal Sten AS, som fikk i oppdrag å levere skifer til det nye Nasjonalmuseet i Oslo. – Viktig å velge norsk stein, forteller Statsbygg, som står for byggingen av museet.
Godt fiske med nye havbunnskart4.2.2019 13:07:02 CET | Pressemelding
Fiskere har gjort seg gode erfaringer med bruk av nye detaljerte sjøbunnskart. Fangsten er blitt større, drivstofforbruket mindre, og skadene på utstyret redusert.
Har avslørt alderen på Norges største skjelv14.1.2019 08:00:00 CET | Pressemelding
Norges største jordskjelv skjedde for mindre enn 6300 år siden. Tidligere har forskere antatt at den åtte mil lange Stuoragurra-forkastningen i Masi oppsto rett etter siste istid.