Nyskapende produkt av skreirogn fikk heder og ære

Bottarga Borealis ble tildelt Spesialitetsmerket for utvalgt lokalmat under åpningen av matfestivalen SMAK, i Tromsø. Produsent er Tromsøselskapet Hrogn AS og produksjonen foregår i Kvaløyvågen i Troms.
- Vi er veldig glade for å få tildelt Spesialitetsmerket! Vi er en ung bedrift som har et nyskapende produkt som er lite kjent i Norge. Spesialitetsmerket er meget viktig for oss i vår profilering og merkevarebygging, både i Norge og internasjonalt. Som nykommer på markedet bidrar merket med å legitimere og skape tillit til kvaliteten på produktet. Merket har derfor stor verdi for oss, sier Jonas Juselius fra Hrogn AS.
- Dette er et fantastisk produkt, fortsetter han; Bottarga er saltet og tørket fiskerogn. Det er et tradisjonelt produkt, som har blitt produsert og brukt i hele Middelhavsregionen i hundretalls år. I Norge og Nord-Europa er bottarga et relativt ukjent produkt. Bottarga Borealis, er produsert av rogn fra skrei, som blir saltet og tørket på hjell på tradisjonelt vis. Bruken av skrei og den lange modningstiden, utendørs i det kalde nordnorske klimaet, gjør produktet helt unikt, avslutter Juselius
Nordnorsk delikatesse
Bottarga er en nordnorsk delikatesse laget av saltet og hjelltørket skreirogn. Produktet lages av rogn fra fersk, linefanget skrei. Rognen bearbeides videre manuelt før den henges på en tradisjonell tørkehjell fra. Tørkeperioden foregår fra januar til april. Matmerks Fagjury som vurderte smaken var begeistret og la vekt på at Bottarga Borealis dufter friskt av sjø og er kompleks aromatisk og meget smaksrik.
Utvalgt av fagjury
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til god lokal mat og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartmentet.
Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak.
Produkter som blir tildelt dette merket skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Lars Sponheim.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder



Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom