Innsatsen mot antibiotikaresistens nytter

Forbruket av antibiotika til dyr og forekomsten av antibiotikaresistente bakterier fra dyr og mat i Norge er fremdeles et begrenset problem. Det viser en ny rapport Mattilsynet har bestilt fra Veterinærinstituttet.
- Vi er svært fornøyd med den systematiske innsatsen som husdyrnæringen, veterinærer og bønder har gjort for å redusere antibiotikabruken. I Norge er det tradisjon for tett samarbeid mellom myndigheter, næring og forvaltning. Det gir resultater, sier Harald Gjein, administrerende direktør i Mattilsynet.
Må opprettholde innsatsen
- Forekomsten av antibiotikaresistente bakterier er mye større i andre land enn i Norge. Stort forbruk av antibiotika er den viktigste driveren for resistens, men betyr mindre i Norge enn i andre land fordi forbruket er lite.
For å beholde den gunstige situasjonen vi har her i Norge kreves det strenge smitterutiner hos bøndene, veterinærer og leger må ha en bevisst og restriktiv holdning til bruk av antibiotika, og privatpersoner må ha kunnskap hos om hva de kan gjøre for ikke å bidra til økende antibiotikaresistens.
- Vi ser at tiltakene vi har iverksatt fungerer, men vi kan ikke la de gode resultatene bli en hvilepute. Det er spesielt viktig å unngå spredning av antiotikareistens, her er det fortsatt mange kunnskapshull. Antibiotikaresistens er et problem som må forebygges, det kan ikke bekjempes dersom vi lar det vokse ut av kontroll. Dette krever innsats fra alle deler av samfunnet, sier Gjein.
Mattilsynets tiltak for å forebygge antibiotikaresistens
Mattilsynet hovedoppgave er å sørge for at maten er trygg og dyra er friske. Friske dyr fører naturlig nok til lite medisinbruk. Restriktiv bruk av antibiotika på gårdene, gode smitterutiner, god hygiene på slakterier og god kjøkkenhygiene hjemme på kjøkkenet er alle viktige punkter for å unngå at problemet med antibiotikaresistens øker.
Overvåkningsprogrammer og tilsyn med alle deler av næringskjeden gir nødvendig oversikt, og mulighet for å forebygge, slik at uønskede hendelser ikke oppstår. Blant Mattilsynets konkrete tiltak er overvåkningsprogrammet på LA-MRSA. LA-MRSA er en resistent bakterie som finnes i svinebesetninger.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noBilder

Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Lite rester av plantevernmidler i norskprodusert mat15.12.2025 09:51:45 CET | Pressemelding
Mattilsynets kontrollprogram for plantevernmidler i næringsmidler i 2024, viser at norske matvarer har betydelig færre rester av plantevernmidler enn importerte produkter. Resultatene viser også at nivåene generelt er lave, og svært sjelden utgjør en akutt helsefare for forbrukere. Likevel er det en økning i antall funn sammenlignet med tidligere år.
Mattilsynet lanserer ny statistikkside for slaktet laksefisk14.12.2025 13:20:30 CET | Pressemelding
Mattilsynet lanserer en ny statistikkside som gir oversikt over data for slaktet oppdrettet laksefisk i Norge, helt tilbake til 2018. - Statistikksiden skal bidra til mer åpenhet, gi bedre innsikt og skape et felles faktagrunnlag for næringen, forvaltningen, forskningen, media og samfunnet.
Grønnsaker gir viktige næringsstoffer og lite uønskede stoffer5.12.2025 09:24:08 CET | Pressemelding
Mattilsynet har analysert åtte typiske grønnsaker i norsk kosthold – sellerirot, kålrot, agurk, rødkål, stangselleri, purreløk, isbergsalat og spinat. Resultatene viser at grønnsakene inneholder svært lave nivåer av uønskede stoffer og er gode kilder til viktige næringsstoffer
Helgeland er friskmeldt for PD3.12.2025 12:45:13 CET | Pressemelding
Etter solid innsats fra næringen og fiskehelsetjenestene er Helgeland nå fri for PD (pankreassykdom), og Mattilsynet har opphevet restriksjonssonen. Dette viser at strenge tiltak er nødvendige for å bekjempe smitte, og at samarbeid gir resultater.
16-års aldersgrense for kjøp av energidrikk fra 1. januar1.12.2025 08:15:05 CET | Pressemelding
Fra 1. januar 2026 blir det forbudt å selge energidrikk til barn under 16 år. Aldersgrensen skal beskytte barn mot negative helsekonsekvenser ved inntak av energidrikk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
