Innsatsen mot antibiotikaresistens nytter
![Harald Gjein, adm.dir i Mattilsynet](/data/images/00810/cf83b33e-4ff7-41c7-bc86-932ef1cac645-w_720.jpg)
Forbruket av antibiotika til dyr og forekomsten av antibiotikaresistente bakterier fra dyr og mat i Norge er fremdeles et begrenset problem. Det viser en ny rapport Mattilsynet har bestilt fra Veterinærinstituttet.
- Vi er svært fornøyd med den systematiske innsatsen som husdyrnæringen, veterinærer og bønder har gjort for å redusere antibiotikabruken. I Norge er det tradisjon for tett samarbeid mellom myndigheter, næring og forvaltning. Det gir resultater, sier Harald Gjein, administrerende direktør i Mattilsynet.
Må opprettholde innsatsen
- Forekomsten av antibiotikaresistente bakterier er mye større i andre land enn i Norge. Stort forbruk av antibiotika er den viktigste driveren for resistens, men betyr mindre i Norge enn i andre land fordi forbruket er lite.
For å beholde den gunstige situasjonen vi har her i Norge kreves det strenge smitterutiner hos bøndene, veterinærer og leger må ha en bevisst og restriktiv holdning til bruk av antibiotika, og privatpersoner må ha kunnskap hos om hva de kan gjøre for ikke å bidra til økende antibiotikaresistens.
- Vi ser at tiltakene vi har iverksatt fungerer, men vi kan ikke la de gode resultatene bli en hvilepute. Det er spesielt viktig å unngå spredning av antiotikareistens, her er det fortsatt mange kunnskapshull. Antibiotikaresistens er et problem som må forebygges, det kan ikke bekjempes dersom vi lar det vokse ut av kontroll. Dette krever innsats fra alle deler av samfunnet, sier Gjein.
Mattilsynets tiltak for å forebygge antibiotikaresistens
Mattilsynet hovedoppgave er å sørge for at maten er trygg og dyra er friske. Friske dyr fører naturlig nok til lite medisinbruk. Restriktiv bruk av antibiotika på gårdene, gode smitterutiner, god hygiene på slakterier og god kjøkkenhygiene hjemme på kjøkkenet er alle viktige punkter for å unngå at problemet med antibiotikaresistens øker.
Overvåkningsprogrammer og tilsyn med alle deler av næringskjeden gir nødvendig oversikt, og mulighet for å forebygge, slik at uønskede hendelser ikke oppstår. Blant Mattilsynets konkrete tiltak er overvåkningsprogrammet på LA-MRSA. LA-MRSA er en resistent bakterie som finnes i svinebesetninger.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noBilder
![Harald Gjein, adm.dir i Mattilsynet](/data/images/00810/cf83b33e-4ff7-41c7-bc86-932ef1cac645-w_240.jpg)
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Solkrem holder ikke alltid det den lover5.7.2024 13:23:33 CEST | Pressemelding
En undersøkelse fra Mattilsynet avdekket flere solkremer med for dårlig beskyttelse og for dårlig merking. Riktig oppgitt solfaktor og instruksjoner for bruk, er viktig for at forbrukere skal kunne beskytte seg mest mulig mot skadelig UVB- og UVA-stråling.
Mattilsynet følger opp tilfeller av salmonellainfeksjon3.7.2024 12:59:13 CEST | Pressemelding
Mattilsynet har blitt varslet av Folkehelseinstituttet om en økning i antall personer som er smittet med mage-tarmbakterien Salmonella Typhimurium de siste månedene. Smittekildene er foreløpig ikke kjent, men det er vanlig at slike mage-tarmbakterier smitter gjennom matvarer.
Dyrevelferdsåret 2023: Rekordmange bekymringsmeldinger og politianmeldelser27.6.2024 12:01:12 CEST | Pressemelding
Mattilsynets tilsyn med dyrevelferd i 2023 avdekket 1 073 dyrehold med brudd på regelverket. I oppdrettsnæringen var det fortsatt betydelige utfordringer med dødelighet, fiskehelse og fiskevelferd.
Gode resultater fra overvåking av norsk oppdrettsfisk26.6.2024 10:00:26 CEST | Pressemelding
I 2023 tok Mattilsynet 1 815 prøver av oppdrettsfisk, som ble undersøkt for miljøgifter, legemiddelrester og ulovlige stoffer. Resultatene fra overvåkningsprogrammet var gode, og det var ingen funn over grenseverdiene.
Bård Skjelstad (56) blir direktør for ny tilsynsdivisjon akvakultur i Mattilsynet25.6.2024 14:00:31 CEST | Pressemelding
Mattilsynet styrker innsatsen for å bidra til bedre fiskehelse og -velferd, og reorganiserer akvakulturtilsynet til en nasjonal divisjon fra 1. september. Denne skal ledes av Bård Skjelstad fra Vikhammer i Trøndelag.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom