
Over 20 000 samtaler om selvmordstanker

En brutal virkelighet
Totalt besvarer Kirkens SOS nesten 200 000 samtaler hvert år. Mange av dem handler om tabubelagte selvmordstanker.
- Det er urovekkende, sier Theis.
- Men, samtidig er vår tjeneste bevis på at en god samtale kan bidra til å redde liv, det er derfor vi jobber så hardt for å kunne tilby en døgnåpen samtaletjeneste! presiserer han.
I overkant av 10 prosent av samtalene på telefon handler om selvmordstanker. På soschat.no er andelen nærmere 50 prosent.
- Det er viktig å nevne at dette tallet omfatter alt fra samtaler om sporadiske tanker til konkrete planer om å gjøre slutt på livet her og nå, sier Theis.
Kirkens SOS har erfart det i over 40 år og miljøer som forsker på selvmordsforebygging, som for eksempel NSSF (Nasjonalt Senter for Selvmordsforskning- og forebygging), bekrefter det. Det er viktig og det er forebyggende å sette ord på de tunge tankene, å våge å prate om selvmordstanker.
Ildsjeler som tar imot samtaler dag og natt
- Jeg fikk snakke om hvorfor jeg vil dø – og så fikk det meg til å ville leve. Jeg kan ikke helt skjønne hva som skjedde. Jeg trodde ikke det skulle bli bedre av å ringe dere, men det er bedre. Jeg har lovet å holde ut litt til og det kjennes mulig, sier en innringer i etterkant av krisen som oppsto.
Det er Kirkens SOS sine 1000 frivillige som gjør det mulig å tilby en døgnåpen Krisetjeneste på telefon og internett. Tjenesten er anonym, derfor har ikke Kirkens SOS tall på hvor mange liv de redder. Men, de frivillige og ansatte får stadig tilbakemeldinger fra mennesker som forteller at samtalene de har hatt med de frivillige i Kirkens SOS vært svært viktige for dem, om ikke livreddende.
Se bildet. Bildetekst: Tusenvis av fortvilte nordmenn tar kontakt med Kirkens SOS for å prate om selvmordstanker. 10. september markeres Verdensdagen for selvmordsforebygging.
Nøkkelord
Kontakter
Leif Jarle TheisGeneralsekretær
Tel:+47 917 13 217leif.jarle.theis@kirkens-sos.noLisbeth MeidellKommunikasjonsansvarlig
Tel:+47 472 53 693lisbeth@kirkens-sos.noBilder
Lenker
Om Kirkens SOS
Kirkens SOS er landets største døgnåpne krisetjeneste på telefon og internett. Årlig besvarer vi nærmere 200 000 samtaler. Den som tar kontakt er anonym og de som besvarer samtalene har taushetsplikt.
tjenesten betjenes av våre omkring 1000 frivillige medarbeidere.
Vi har 11 lokale SOS-sentre rundt om i landet, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Det er disse som rekrutterer og lærer opp de frivillige.
Følg pressemeldinger fra Kirkens SOS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kirkens SOS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kirkens SOS
Kronprinsesse Mette Marit besøker Kirkens SOS25.1.2024 12:02:34 CET | Pressemelding
H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit vil besøke Kirkens SOS tirsdag 30. januar kl. 18:00. Kronprinsessen er beskytter for Kirkens SOS.
Kirkens SOS om samtaler i julen: - Ensomheten oppleves som ekstra håpløs, mørk og vond29.12.2021 14:25:15 CET | Pressemelding
Nesten 3000 samtaler har blitt besvart av Kirkens SOS denne uken. - Julen har vært preget av mye ensomhet, og alvorlige samtaler om selvmord. Det henger nok sammen med å leve i en pandemi, som både skaper bekymring og gjør mange enda mer isolerte, sier generalsekretær Lasse Heimdal.
Sterk økning i pågang til Kirkens SOS i sommer21.7.2021 09:21:52 CEST | Pressemelding
Sist uke mottok Kirkens SOS over 6.200 henvendelser på telefon, melding og chat. - Ensomhet og selvmordstanker har ikke tatt ferie, sier generalsekretær Lasse Heimdal.
Kirkens SOS: - Enda høyere alvorlighetsgrad denne påsken4.4.2021 17:43:01 CEST | Pressemelding
Kirkens SOS har besvart 2391 samtaler mellom palmesøndag og påskeaften. 25% av samtalene har omhandlet selvmord, en økning fra 21% året før.
Kirkens SOS melder stor økning i samtaler om ensomhet: - Nå må det snu!28.12.2020 13:50:29 CET | Pressemelding
Kirkens SOS har besvart 2256 henvendelser på telefon mellom 23. og 27. desember i år. Det er 450 henvendelser i døgnet og ca. 19 henvendelser i timen. Alvorlighetsgraden i mange av samtalene har økt.