#5forhvalen – rydd verdens hav på farta
Forsøpling av hav og natur er et stort miljøproblem. For havner det på bakken, så havner det i havet. Men hvis én av fem nordmenn plukker litt søppel fra bakken hver dag, for eksempel 5 om dagen, fjerner vi 35 tonn* søppel fra naturen – hver eneste dag!
Vi kaller det #5forhvalen.
Vinteren 2017 ble en død hval funnet utenfor kysten av Sotra. Hvalen hadde 30 plastposer, og plastemballasje fra is og matprodukter i magen. Den ble dermed et symbol på måten vi forbruker og forsøpler på.
Marin forsøpling er et av verdens raskest voksende miljøproblem. Hver dag havner to tonn søppel på bakken, bare i Oslo. 80 prosent av søppelet i havet kommer fra land. Havner søppel på bakken, så vil det etterhvert havne i havet - hvis ikke noen plukker det opp da.
– Det er særlig produkter vi bruker når vi er på farta som havner på avveie: Takeaway-kopper, sigarettstumper og sjokoladepapir føres med vær, vind, avløp og elver til havet, sier prosjektleder for #5forhvalen, Marianne Heggenhougen.
Samtidig er det nettopp når vi er på farten at vi kan bidra til å løse problemet.
Å plukke søppel er det enkleste du kan gjøre for å hindre forsøpling av havet. Og ikke bare er det enkelt – det føles fantastisk å bidra!
#5forhvalen begynner 23. august.
Slik rydder du verdens hav på farta:
- Plukk 5 søppelting, hvor som helst når som helst! (ispapir, takeaway-kopp etc).
- Ta et bilde av det, f.eks. av at du plukker søppel, av søpla du har plukket, eller naturen som du er med på å redde.
- Fra 23. august: Del bildet på Instagram og andre sosiale kanaler med hashtaggen #5forhvalen.
- Utfordre en venn (eller fem) til å gjøre det samme.
Sjekk gjerne ut kampanjesiden vår: www.5forhvalen.no.
*35 tonn - hvor kommer dette tallet fra?
Vi har tatt utgangspunkt i fem typiske ting vi finner på gata:
En take-away kaffekopp, en snusboks, et ispapir, et sjokoladepapir og et sugerør. Disse veier til sammen 35 g. Og 1 av 5 nordmenn, det er 1 million mennesker det. Hvis 1 million mennesker plukker 35 gram søppel hver dag, blir det til sammen 35 tonn.
For hvalen- og andre fugler, fisker og dyr som dør av forsøplingen vår
Tusenvis av fugler, fisk og andre dyr dør av forsøpling hvert år. Noen sulter ihjel fordi de får plast i magen, andre får en langsom og pinefull død fordi de setter seg fast i plasten. (WWF)
Initiativtaker til kampanjen er LOOP – en non-profit stiftelse som jobber for å få folk til å sortere mer og kaste mindre. Ta gjerne kontakt med prosjektleder og ildsjel for #5forhvalen for å få vite mer:
Marianne Heggenhougen
Mob: 984 38 093
Bilder
Lenker
Om LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Kjølberggata 21
0653 Oslo
24 02 20 09http://www.loop.no
LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning er en ideell stiftelse som skaper kommunikasjon og tjenester som gjør det enklere å kaste mindre og sortere mer. Vår visjon er en jordklode i balanse der ressursene brukes igjen og igjen – i en LOOP.
Vi driver Sortere, LOOP Miljøskole og Den nasjonale merkeordningen for kildesortering.
Følg pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Et godt system kan gi deg 50.000 kr13.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Et godt system for kildesortering er praktisk og funksjonelt. Det kan være enkelt og effektivt, eller pent og kreativt. Det viktigste er at det fungerer og gjør kildesorteringen så lett som mulig. Nå kan du ta bilde av ditt system og være med i trekningen om hovedpremien på 50.000 kr. I tillegg trekkes det ut fylkesvinnere som får 10.000 kr.
Hva gjør du med julepapiret etter at gavene er åpnet?13.12.2024 13:16:30 CET | Pressemelding
Julaften er fylt med glede, overraskelser og gavemagi. Etter at presangene er pakket opp og papiret ligger strødd, kommer spørsmålet: Hvor kastes julegavepapiret? Svaret overrasker kanskje mange.
Bahare Viken og LOOP Miljøskole setter fokus på overforbruk, bærekraft og kritisk tenking13.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
I uke 47 leder nyhetsprofil Bahare Viken LOOP Miljøskoles første bærekraftsuke for ungdomsskoler og VGS. Det blir filmpremiere, debatter, dilemmaer og utfordringer – alt mens vi sammen huker av viktige mål om bærekraft og kritisk tekning i læreplanen.
De er overalt. Men legger du merke til dem?21.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Før du har gått hjemmefra på morgenen har du allerede sett dem flere ganger. Når du setter på kaffen, heller melk i glasset, smører brødskiver og når du kaster søppelposen i dunken på vei til skole eller jobb.
Håvard Tjora og LOOP Miljøskole er klare for en ny nasjonal bærekraftsuke18.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Én superlærer, tre skoleshow. Neste uke er det igjen klart for Bærekraftskolen Live - denne gangen for hele landets fjerdeklassinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom