Mattilsynet

Ikke spis rå østers fra Oslofjorden, kysten av Telemark og Sørlandet

Del
Mattilsynet advarer mot å spise rå østers fanget i Oslofjorden, kysten av Telemark og Sørlandet. Grunnen er vibrio-bakterier, som kan komme inn i østers og andre skjell. Faren forsvinner ved varmebehandling, og når vanntemperaturen synker under 20 grader i et par dager.
Faksimile av ECDCs nettside med oversikt over risiko for forekomst av vibriobakterier. Gul farge: lav risiko, oransje: medium risiko.
Faksimile av ECDCs nettside med oversikt over risiko for forekomst av vibriobakterier. Gul farge: lav risiko, oransje: medium risiko.

Flere har blitt syke av sårinfeksjoner etter bading i Oslofjorden den siste tiden. Arter av vibrio-bakterier som gir sykdom hos mennesker er uvanlige langs norskekysten, fordi vannet her vanligvis er for kaldt. I den siste tiden har det vært usedvanlig varmt, og Folkehelseinstituttet har informert om flere tilfeller av sårinfeksjoner med Vibrio vulnificus fra badende i Oslofjorden. Med Oslofjorden menes i denne sammenheng kystlinjen til fylkene Oslo, Østfold, Akershus, Buskerud, og Vestfold.

Må varmebehandles
Mennesker med svekket immunforsvar er ekstra utsatt for sykdom. Til nå er det ikke registrert at noen har blitt syke av å spise rå skjell i de aktuelle kystområdene.
Mattilsynet velger allikevel å advare med bakgrunn i føre-var-prinsippet. Denne advarselen gjelder inntil vanntemperaturen er under 20 grader i et par dager. Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet i forbindelse med situasjonen som har oppstått.

-Skjell filtrerer store mengder sjøvann, og kan samle opp større mengder bakterier. Vibrio-bakterier blir drept ved koking eller tilsvarende varmebehandling. Derfor er det viktig å varmebehandle østers og andre skjell fra Oslofjorden, Telemarkskysten og Sørlandskysten før de spises. Ha god hygiene på kjøkkenet for å hindre kryssforurensing, og sørg for å frakte og oppbevare maten kjølig, sier seniorrådgiver Margrethe Hovda Røed i Mattilsynet.

Overvåking av indikatorer for smitterisiko
Det europeiske smittevernsenteret ECDC overvåker hver sommer indikatorer som kan påvirke vekst av vibrio-bakterier i kystområder i Nord-Europa. Data per 30.7.2018 viser at det er moderat til høy risiko for tilstedeværelse av vibriobakterier i blant annet i indre og ytre Oslofjord.

Kontakter

Bilder

Faksimile av ECDCs nettside med oversikt over risiko for forekomst av vibriobakterier. Gul farge: lav risiko, oransje: medium risiko.
Faksimile av ECDCs nettside med oversikt over risiko for forekomst av vibriobakterier. Gul farge: lav risiko, oransje: medium risiko.
Last ned bilde

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00https://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding

Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye