
De vanligste sommerplagene

Noen av de mest vanlige sommerplagene er ifølge Jansen mageproblemer, solbrenthet og insektbitt.
Feriemage
De fleste av oss har opplevd feriemagen, som kan være alt fra skikkelig diaré, til litt uggen mage og oppblåst med løsere avføring enn vanlig. Når vi er ute på tur endrer vi vårt vante måltidsmønster. Vi spiser på andre tider, vi spiser annerledes mat, og utsettes for andre bakteriekulturer enn dem vi er vant med hjemme.
-For å unngå dette er håndhygiene utrolig viktig. Vask hendene godt etter toalettbesøk og før du spiser. Ett alternativ om du ikke har tilgang på såpe og vann er alkoholbasert hånddesinfeksjonsgelé. Har du en sart mage, kan det imidlertid være lurt å spise syrnede melkeprodukter med probiotika, eller ta melkesyrebakterier i tablettform, for eksempel Idoform. Begynn litt før du reiser, og fortsett ferien gjennom, er rådet fra den erfarne legen.
Ellers kan den erfarne legen betrygge oss om at nylaget kokt eller stekt mat som serveres skikkelig varm er trygt, og det samme er frukt og grønnsaker som du selv skreller.
Hissige insekter
I tillegg til hissige bakterier er det også hissige insekter som gjør seg gjeldende på sommeren. De fleste som blir stukket får milde reaksjoner, for eksempel hevelse, smerte og rød hud rundt stikket som med tid ofte begynner å klø.
-I det fleste tilfeller er ikke insektbitt farlig, for de som ellers er friske og raske. Men, det kan være veldig irriterende. Noen tips kan jeg i midlertidig komme med om uhellet skulle være ute. Fjern brodden så raskt som mulig dersom den sitter igjen i huden. Avkjøl stikket med kaldt vann, is eller en våt klut. Og ved kløe, svie eller smerter kan du smøre på en kløestillende eller lokalbedøvende krem, sier Jansen.
Skumle føflekker
Insektene er ikke de eneste som kan føre til svie, det kan også solen gjøre. Nordmenn ligger høyt på listen over nye føflekkrefttilfeller. Overdreven soling og solforbrenning øker risikoen for føflekkreft og annen hudkreft.
-Det viktigste man gjør, er å bruke god solbeskyttelse for å unngå å bli brent. Men, er uhellet først ute så start med å fjerne deg fra sola straks du oppdager tegn på solbrenthet.Smør deg inn med en rik fuktighetskrem flere ganger daglig. Aloe vera kan virke lindrende og har en kjølende effekt på huden. Ibux eller Paracet kan også lindre ubehaget. Men, først og fremst er rådet fra legen å huske solkrem med høy faktor.
Torleif Jansen er medisinsk ansvarlig og lege på videolegetjenesten på mobilen, og følger deg der du er i sommer. Og skulle uhellet være ute eller du lurer på noe helserelatert, er KRY-legen aldri mer enn en halvtime unna.
Bilder
Om KRY
Via KRY kan du komme i kontakt med en lege, hvor og når det passer deg. Du kan treffe legen via en videosamtale, og få hjelp for helseplager som ikke krever en fysisk undersøkelse. Du logger inn med BankID og svarer på noen spørsmål om plagene dine. Deretter ringer legen deg opp på avtalt tid. Legen vurderer om du trenger medisin eller videre undersøkelse. Du vil også alltid få gode råd.
Følg pressemeldinger fra KRY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra KRY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra KRY
Ekstrem spredning av pollen på Østlandet, Innlandet og i Trøndelag9.5.2018 17:00:00 CEST | Pressemelding
I følge Norges Astma- og Allergiforbund vil den lange og kalde vinteren føre til at de ulike pollentypene kommer samtidig, og varslingene viser kraftig til ekstrem spredning av pollen i det vi nærmer oss Kristihimmelfart og langhelg for de fleste nordmenn.
En tryggere påske26.3.2018 08:00:00 CEST | Pressemelding
I år planlegger annenhver nordmann å reise bort i påsken. Åtte av ti vil feriere i Norge, viser NHOs Reiselivs årlige «påskegallup». Ikke bare er påsken den store utfartstiden til fjellet, men også høysesong for besøk på legevakten.
Slik vet du om du har influensa eller om du er bare forkjølet24.11.2017 16:08:38 CET | Pressemelding
Vinteren er i ankomst - med forkjølelser og virus. Men hvordan vet du om du har fått influensa eller om du bare er forkjølet? Spesialist i allmennmedisin, Thorleif Jansen i legetjenesten KRY, forklarer og gir råd før influensasesongen starter.