Dioksiner og PCB-nivå i norske egg og norsk melk er godt under grenseverdiene
Dioksin og dioksinlikende PCB er miljøgifter som kan samles i kroppen til dyr, fisk og mennesker. Inntak av høye konsentrasjoner av dioksin og PCB over lang tid kan føre til nedsatt immunforsvar, redusert fruktbarhet, økt risiko for å utvikle kreft og endringer i hormonbalansen. Stoffene er fettløselige og det er derfor hovedsakelig fra fettholdige næringsmidler vi får i oss disse miljøgiftene. Det har vært knyttet flere hendelser til disse stoffene i mange EU-land. Blant annet ble det påvist høye konsentrasjoner av dioksiner i egg i Tyskland i 2011.
Under grenseverdi
Mattilsynet gjennomfører årlig en rekke overvåknings- og kontrollprogrammer av dyr og matvarer. I «Fremmedstoffprogrammet – landdyr» sendte Mattilsynet inn til analysering 152 hønseegg-prøver og 55 storfemelk-prøver i årene 2014 til 2017. Prøvene ble hentet fra alle fylker, med unntak for Troms og Finnmark. Resultatene fra undersøkelsen viste at alle prøvene hadde nivåer av dioksiner og dioksin-liknende PCB i egg og melk godt under grenseverdiene som er satt i vårt regelverk.
-Et visst nivå av forurensing med dioksiner og dioksinliknende PCB påvises i prøvene. Dette samsvarer med liknende undersøkelser som er gjennomført på dioksiner og dioksin-liknende PCB i egg og melk. Samlet viser likevel funnene i denne undersøkelsen at norskprodusert egg og kumelk inneholder svært lite dioksiner og dioksin-liknende PCB, sier seniorrådgiver Waleed Ahmed i Mattilsynet.
Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom