Byggforskserien med nyttig anvisning om fuktteori

Rundt 75 prosent av alle byggskader har sammenheng med fukt eller virkningene av fukt. Fukt er medvirkende årsak til korrosjon, råte, muggsoppvekst, frostsprengning, telehiv, svinn, svelling og saltvandring i materialer og konstruksjoner.
Fukt kan også føre til uønskede emisjoner fra byggematerialer, soppvekst eller annen biologisk aktivitet som kan påvirke innemiljøet negativt.
Den reviderte anvisningen 421.132 Fukt i bygninger. Teorigrunnlag gir en kort innføring i fuktteori. Hensikten er å gi et grunnlag for å utforme konstruksjoner med tilfredsstillende beskyttelse mot fuktskader.
Anvisningen tar for seg:
- fukt i uteluft, inneluft og materialer
- sentrale definisjoner for luftfuktighet som vanndampinnhold, metningsinnhold, kritisk fuktnivå og absolutt fuktinnhold
- fukttransport i materialer og konstruksjoner
- hjelpemidler som luftfuktighetsdiagram (Mollier-diagram) og beregninger for å finne blant annet duggpunkt, kondensmengde og vanndampinnhold
- bruk av sorpsjonskurver for å finne opptak og innhold av fukt i luft og byggematerialer
- dataprogrammer som beregner og tolker fuktinnhold
Transport av vann i væskefase er omtalt, men ikke behandlet i anvisningen.
Kontakter
Trond BøhlerengenSeniorforsker
Tel:907 84 876trond.bohlerengen@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
Dette er SINTEF Byggforsk
SINTEF Byggforsk er et internasjonalt ledende forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg og infrastruktur. Vi løser utfordringer knyttet til hele byggeprosessen, og skaper verdier for våre kunder og for samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, produktdokumentasjon og kunnskapsformidling. Vi tilbyr spisskompetanse innen fagområder som arkitektur, bygningsfysikk, forvaltning, drift og vedlikehold av bygninger, vannforsyning og annen infrastruktur. Våre medarbeidere jobber hver dag sammen med over 2.000 ansatte i SINTEF for å oppfylle vår visjon: Teknologi for et bedre samfunn.
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Detaljerte energimåledata fra 48 Oslo-skoler er nå tilgjengelig for forskning og næringsliv12.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Et omfattende datasett er nå åpent tilgjengelig. Dette kan gi nye muligheter for å utvikle smartere, mer energieffektiv og klimavennlig drift av bygninger, ifølge SINTEF.
Arealet under byene må brukes smartere8.5.2025 13:22:57 CEST | Pressemelding
Mer kritisk infrastruktur må ned i undergrunnen, både for sikkerheten og for å frigjøre områder over bakken. I tillegg er debatten om tilfluktsrom høyaktuell.
Energieffektiv Fremtid: Ny møteplass for samarbeid24.4.2025 14:02:47 CEST | Pressemelding
Hvordan kan Norge redusere energibruken og samtidig styrke sin industrielle konkurransekraft? 22. mai lanseres konferansen Energieffektiv Fremtid i Trondheim– en ny nasjonal arena som samler industri, myndigheter og forskningsmiljøer for å fremme energieffektivisering og styrke norsk konkurransekraft.
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom