Skolemåltidet gir viktig påfyll av energi og næringsstoffer
Hovedlinjene i et sunt kosthold for barn og unge er god måltidsrytme, riktig sammensetning av måltidene og at man gjør forskjell på hverdag og fest. - Matpakken er en viktig brikke i måltidspuslespillet. Det er derfor bekymringsverdig når vi ser av norske undersøkelser at andelen barn og unge som har med seg matpakke på skolen går ned med alderen, samtidig som det blir flere som kjøper mat på eller utenfor skolen, forteller Kaja i Melk.no. Hun påpeker at lunsj bidrar til en jevn måltidsrytme som igjen kan gi bedre konsentrasjonsevne, mindre sultfølelse, mer overskudd og bedre humør, og mer stabilt blodsukker. - I de nordiske anbefalingene for næringsstoffinntak anbefales det at 25 – 35 % av det daglige energiinntaket kommer fra lunsjen. En god matpakke skal holde barna mette resten av skoledagen, og samtidig bidra med de næringsstoffene som trengs for at barna skal vokse og utvikle seg.
Den tradisjonelle matpakken består typisk av brødskiver med pålegg, en frukt og/eller grønnsak og skolemelk. Dette er slett ikke utdatert, men et godt valg også for dagens barn og unge. En matpakke med to grove brødskiver gir fiber og langsomme karbohydrater, og inneholder viktige vitaminer og mineraler. Pålegget kan gjerne inneholde protein, for eksempel magert kjøttpålegg, fiskepålegg, egg eller ost, gjerne lettere. - Nøkkelhullsmerket kan være et godt hjelpemiddel når man skal velge pålegg. Produkter som er merket med Nøkkelhullet inneholder mindre fett, salt og sukker og mer fiber enn andre produkter i samme produktgruppe, tipser Kaja.
Ofte kan det være lett å ty til usunne valg i butikken ved lunsjtider, og man ender kanskje opp med en lunsj som i lengden ikke er så bra for helsen. For å unngå at lunsjen blir tilfeldig og ofte utilstrekkelig med tanke på innhold av næringsstoffer, kan det være lurt i blant å gjøre matpakken litt mer spennende ved å ta med for eksempel middagsrester, salat, omelett, pastasalat eller wraps. Barn som har skolemelk kan, som en variasjon til brødskivene, ta med en skje og frokostblanding i en boks og helle over skolemelken. Helsedirektoratet anbefaler mager melk til skolemåltidet. Vanlig lett-, ekstra lett eller skummet melk bør foretrekkes. Er det slik at man for eksempel ikke liker vanlig hvit melk, kan skolemelk med smak være et godt alternativ. Det finnes flere alternativer å velge i.
- Melk og juice utfyller næringsinnholdet i brødmåltidene på hver sin måte. Juice inneholder vitamin C og antioksidanter. En skolemelkkartong inneholder proteiner, kalsium, fosfor, magnesium, jod og B-vitaminer. Ekstra lett melk fra Q-meieriene og Tine er i tillegg beriket med vitamin D som kan hjelpe absorpsjonen av kalsium, avslutter Kaja i Melk.no.
Klikk på linken for høytoppløselige bilder av ulike matpakker til trykk: bilder.
Får du i deg nok næringsstoffer til frokost? Test din frokost på vår frokostkalkulator.
Få gode tips og råd om hvordan du kan gjøre matpakken mer variert.
Les mer om helse og ernæring gjennom fagartikler, tips og råd og web-tv på http://www.melk.no
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Kaja Helland-Kigen, klinisk ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
mobil 976 85 234, tlf dir: 23 30 20 13. E-post: kaja@melk.no
Kine Camilla Tøften, kommunikasjonssjef, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
mobil 416 19 346, tlf dir: 23 30 20 15. E-post: kine@melk.no
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt kompetansesenter med fokus på norsk melk og meieriprodukter. Vi bidrar til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring basert på solid markedsinnsikt og ernæringsfaglig kunnskap. For mer informasjon, se www.melk.no
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom