Silikonprodukter brukt i matemballasje er undersøkt

Danske DTU har på oppdrag fra Mattilsynet analysert 49 silikonholdige matemballasje-produkter på det norske markedet. Silikon brukes i matkontaktmaterialer på grunn av sine gode fysiske og kjemiske egenskaper. Stoffet er varmestabilt og fleksibelt, og brukes gjerne i bakeutstyr og kjøkkenredskaper. Silikon brukes også til å belegge papir for å gjøre det vann- og fettbestandig.
Lite detaljert regelverk
Det finnes ikke detaljert regelverk for silikonprodukter, slik som for plastemballasje. Produktene skal likevel overholde det viktige kravet om at stoffer ikke skal overføres fra emballasjen til mat eller drikke i mengder som kan være helseskadelige. Produsentene har et spesielt ansvar for å kjenne til uheldige effekter ved stoffene de bruker.
Siloksan analysert for migrasjon
Silikonprodukter kan inneholde rester av siloksaner som igjen kan overføres (migrere) til maten. Du kan lese mer om siloksaner i miljøet på Miljøstatus.no.
Migrasjonstestene viste ingen overskridelser av de verdiene som vi anser som akseptable, såkalte aksjonsverdier.
Nivåene i silikonbelagt papir var under de målbare nivåene. Dette er bra, fordi vi ser at silikonbelegg gjerne brukes istedenfor å behandle papir med fluorerte stoffer for å få de fett- og vannavstøtende effektene.
- Mattilsynet har kun analysert 49 produkter og analysene er ment som en mindre kartlegging for å få ny kunnskap. Produsentene har ansvaret for å produsere trygge produkter. Det er også viktig at importører kjenner sitt ansvar om å ikke ta inn produkter som kan være helseskadelige, sier seniorrådgiver Julie T. Håland i Mattilsynet.
Bilder

Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom