Kunnskapspåfyll om lukkede oppdrettsanlegg

‒ Selv om utviklingen går fort, er kjernen er imidlertid den samme. Det handler om resirkulering av vann i lukkede oppdrettssystemer, og hvordan disse systemene best kan tilpasses fiskens behov, sier forsker Jelena Kolarevic i Nofima, som er leder for konferansen.
Den femte konferansen med navnet «Fremtidens smoltproduksjon» holdes på Sunndalsøra 23-24. oktober, i et samarbeid mellom Nofima og Sunndal Næringsselskap.
Påmeldingen er åpen: www.smoltproduksjon.no.
Om årets konferanse
Blant de som skal presentere finner vi lakseprodusenter, utstyrsleverandører, myndigheter og forskere. Tema i år blir:
- Produksjon av laks i lukkede systemer i framtiden
- Erfaringer fra industrien med smoltproduksjon i RAS (resirkuleringssystemer i akvakultur)
- Erfaringer med semi-lukkede systemer i sjøen
- Teknologisk innovasjon innen RAS-teknologi
- Helse og velferd hos postsmoltVannbehandling
- Vannkvalitet i RAS
Mange av presentasjonene vil vise de siste resultatene fra CtrlAQUA – et senter for forskningsbasert innovasjon, som ble etablert i 2015 med Nofima som vertsinstitusjon.
På utstillingsområdet vil bedrifter få presentere sine produkter og tjenester.
‒ I år kan glede deltagerne med at vi har vi utvidet utstillingsområdet og overnattingskapasiteten betydelig, sier Kolarevic.
Nytt av i år er også at spesielt interesserte konferansedeltagere vil få en til en tid med representanter fra CtrlAQUA under sesjonen «Spørsmål og svar med CtrlAQUA». Dette skjer rett etter konferansen.
Før konferansen starter vil det bli mulig å besøke forskningsfasiliteten «Nofima Centre for Recirculation in Aquaculture (NCRA)» på Sunndalsøra.
Litt historikk
Interessen for RAS og semi-lukkede systemer har økt betydelig siden første konferanse ble arrangert i 2008. Det synes både på bruken av resirkuleringsteknologi og forskningen på den. I 2010 etablerte Nofima forskningsfasiliteten NCRA for å forske på resirkulering av vann i akvakultur, og i 2015 ble forskningssamarbeidet CtrlAQUA etablert. I norsk lakseoppdrett har produksjonen i lukkede systemer blitt utvidet til også å omfatte produksjon av postsmolt. Fra 2016 er det i Norge tillatt å produsere laks opp til markedsstørrelse i landbaserte anlegg.
FREMTIDENS SMOLTPRODUKSJON Hvor: Sunndalsøra Til forrige konferanse i 2016 møttes mer enn 250 deltakere fra 11 land |
Nøkkelord
Kontakter
Jelena KolarevicForsker
Tel:900 97 335jelena.kolarevic@nofima.noReidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsrådgiver Akvakultur
Tel:64 97 03 89reidun.lilleholt@nofima.noBilder


Lenker
Om Nofima
Nofima er et av Europas største næringsrettede forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
Bakterier i fiskens nese kan gi viktige svar om artenes overlevelse i havet4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I en banebrytende studie har forskere avdekket hvordan klimaendringer kan påvirke bakteriesamfunnene i fiskens nese. Dette kan ha stor betydning for fiskens overlevelsesevne i et varmere hav.
Fish nose bacteria may hold clues to marine species survival4.4.2025 07:30:00 CEST | Press release
In a groundbreaking study, scientists have revealed how climate change might influence the bacterial communities living in fish noses - a previously unexplored frontier that could have implications for fish survival in warming oceans.
Fem sekunder unna å uskadeliggjøre drapsmaneten4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Perlesnormaneten dreper millioner av norske oppdrettsfisk og kan enkelte år drive oppdrettsnæringen til fortvilelse. Løsningen kan være bare fem sekunder unna.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom