Youth Wiki: Europa satser på ungdom

– Vi er stolte av at vi ble valgt til å være Norges nasjonalkorrespondent på feltet. Norge er gode på å støtte ungdom, men i europeisk sammenheng er vi på ingen måte best på alt, så her er det mye å lære. Er du nysgjerrig på hvorfor Finland har en av verdens beste skoler, hva som gjør Storbritannia ledende i ungdomsmedvirkning og satsing på ungdomsarbeid, eller hvordan kulturprogram spesielt lykkes i integreringsarbeidet i Belgia, så kan du slå opp i Youth Wiki, sier Mari Trommald, direktør i Bufdir.
Hva er Youth Wiki?
Youth Wiki er en faglig online-database som beskriver nasjonale strukturer, lovverk, aktører, og satsninger som støtter ungdom og unge mennesker i Europa. Ungdom og unge mennesker er i alderen 13 til 30 år.
Innholdet rapporteres av oppnevnte nasjonale eksperter innenfor ungdomspolitikk, og er basert på og linket til offentlige informasjonskilder i de respektive landene. All tekst i Youth Wiki er på engelsk.
– Et av hovedmålene til Youth Wiki er å fremme europeisk samarbeid og støtte evidensbasert beslutningstaking. Norge har en sektordelt politikk, noe som kan gjøre det utfordrende for beslutningstakere å kjenne til de ulike fagfeltenes innsatsområder. Youth Wiki kan derfor benyttes av norske lesere for å få en oppdatert oversikt over hva som er gjeldene praksis også i Norge, sier Trommald.
Hvilket innhold har Youth Wiki?
Youth Wiki er oppdelt i tema som gjenspeiler de åtte satsingsfeltene i Europakommisjonens ungdomsstrategi:
- Utdannelse
- Frivillighet
- Helse
- Medvirkning
- Arbeid og entreprenørskap
- Sosial inkludering
- Kultur og kreativitet
- Ungdom og Verden
Innholdet i Youth Wiki gjenspeiler videre nasjonale prioriteringer, strukturer og politiske styringsnivåer. Dessuten kan leseren sammenligne ett lands praksis mot et annet – for eksempel seksualundervisning i Norge versus Italia.
Youth Wiki i Norge
Rapportering av praksis fra de ulike land inn til Europakommisjonen er på ingen måte nytt, men dette er første gangen Norge rapporterer på ungdomspolitisk satsing på tvers av sektorene.
Norge har fra før bidratt inn til Europakommisjonens søsterside “Eurydice” som omtaler de ulike lands utdannelsespolitikk. Youth Wiki gjelder hele bredden av ungdomspolitisk satsing.
Oversikten er ikke uttømmende, men i stadig utvikling.
Om norske aktører som jobber med og for ungdom ser at deres program eller praksis ikke er beskrevet, kan de melde dette inn til youthwiki@bufdir.no.
Melding eller forespørsler om Youth Wikis innhold generelt sendes samme adresse.
URL: https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/youthwiki
Faktaboks 1:
Hvem eier Youth Wiki?
Hvem bidrar fra Norge?
Youth Wiki er finansiert og eid av Europakommisjonen og driftet av det utøvende organet EACEA - The Education, Audiovisual and Culture Executive Agency, DG Education, Youth, Sport and Culture og den underliggende enheten Erasmus+: Education and Youth Policy Analysis - Unit A7.
Alle land som deltar i Erasmus+ programmet har blitt spurt om å bidra med en oppnevnt nasjonalkorrespondent til Youth Wiki.
I Norge er det Barne- og likestillingsdepartementet som har gitt Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) oppdraget å være Norges nasjonalkorrespondent.
Bufdir har også oppdraget som nasjonalkorrespondent til EKCYP - The European Knowledge Center for Youth Policy. EKCYP er et samarbeidsprosjekt mellom Europakommisjonen og Europarådet - kalt the EU - CoE Youth Partnership.
Faktaboks 2:
Hvem bidrar fra Europa?
Alle landene som deltar i Erasmus+ programmet har blitt forespurt om å bidra inn til Youth Wiki, og pr. mars 2018 deltar 27 land (flere kommer til i løpet av 2018):
Belgia (tre politiske systemer som dekker språksamfunnene i landet: flamsk, fransk og tysk.)
Estland
Finland
Frankrike
Island
Kroatia
Kypros
Latvia
Litauen
Luxemburg
Malta
Nederland
Norge
Polen
Portugal
Republikken Makedonia
Romania
Slovakia
Slovenia
Spania
Storbritannia (fire politiske systemer som beskrives fra regionene: England, Wales, Skottland og Nord-Irland)
Sverige
Tsjekkia
Tyrkia
Tyskland
Ungarn
Østerrike
Faktaboks 3: Youth Wiki oppsummert
- Omfattende og faglig fundert nettside som beskriver nasjonale strukturer, lovverk, aktører, og satsninger som støtter ungdom i Europa.
- 27 europeiske land deltar.
- Lansert 12. desember 2017.
- Oppdateres årlig av nasjonale eksperter.
- Fra norsk hold rapporteres det om alle aktører som jobber spesielt for og med ungdom (13 – 30 år) – dette har ikke vært gjort tidligere.
Kontakt:
medierådgiver Charlotte Lundgren
telefon 924 22 209
mail charlotte.lundgren@bufdir.no
Bilder
Om Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Fredrik Selmers vei 3
0663 Oslo
466 15 000https://www.bufdir.no/
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er underlagt Barne- og familiedepartementet , og er et fagorgan på områdene barnevern, barn, ungdom og oppvekst, adopsjon, familievern, likestilling og ikke-diskriminering og vold og overgrep i nære relasjoner.
Følg pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Inkludering av skeive i idretten: Ny rapport gir verdifull kunnskap24.3.2025 11:32:27 CET | Pressemelding
En ny, omfattende studie avdekker hva som fremmer og hindrer åpenhet og deltakelse blant skeive i breddeidretten, og gir verdifull innsikt på et felt det hittil er forsket lite på i Norge.
Ny forskning om skeives erfaringer i idretten lanseres på Ullevål Stadion18.3.2025 06:30:00 CET | Presseinvitasjon
Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet (Bufdir) og Norges idrettsforbund (NIF) inviterer til frokostseminar den 24. mars, i anledning lanseringen av rapporten «Trygge arenaer? Skeives erfaringer i idretten».
Nasjonal konferanse om rasisme 2025: En antirasistisk førstelinje? Offentlig sektor som pådriver for et inkluderende arbeidsliv og samfunn13.3.2025 07:00:00 CET | Presseinvitasjon
Bufdir og Likestillingssenteret på Vestlandet (KUN) inviterer til nasjonal konferanse mot rasisme i Bergen fredag 21. mars, i anledning FNs internasjonale dag mot rasisme.
Rekordår for saker om tvangsekteskap, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll3.3.2025 07:45:00 CET | Pressemelding
Aldri før har Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold håndtert så mange saker som i 2024. Det er trusler og vold, ufrivillig opphold i utlandet, og negativ sosial kontroll som er hovedbekymringen i majoriteten av sakene.
Nominer digital løsning til Brukeropplevelsesprisen!9.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Prisen hedrer utviklere, designere og virksomheter som har utviklet digitale løsninger som oppfyller prinsippene for universell utforming, god design og gode brukeropplevelser. Nominer egne eller andres prosjekter!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom