Skader bunaden for tusenvis av kroner

Det finnes rundt 2,5 millioner bunader i norske hjem. Det viser tall fra Norsk Flid Husfliden. Hver vår opplever de enorm pågang fra bunadsinteresserte nordmenn, og hvert år møter de fortvilte bunadseiere som har fått bunaden ødelagt.
- Typiske skader er flekker, brente hull og stoff som blir revet på spisse kanter. Vi ser også skader etter brann eller ufrivillige opphold i sjø eller vann, sier Irene Tørhaug fra Norsk Flid Husfliden.
- Andre skader vi ser er møllskader og fuktskader etter feil oppbevaring, sier butikksjef Karin Hansen i Norske Bunader. Hansen mener alle bør forsikre bunaden sin, og får støtte fra Irene Tørhaug fra Norsk Flid Husfliden.
Bør ha egen forsikring
- Bunaden bør forsikres særskilt. Mange tror nok at den er dekket gjennom innboforsikringen, sier hun.
- En innboforsikring vil dekke bunaden din så lenge den henger i skapet hjemme, men vil du være sikret når bunaden er i bruk på reise eller ute i 17. mai-tog bør du ha en egen forsikring for den, forklarer produktsjef Einar Brekken i Frende Forsikring.
En bunadsforsikring kan dekke alle typer bunadsskader, tyveri og gjelder over hele verden.
- En slik forsikring dekker også skader du er skyld i selv. Folk sparer gjerne lenge for å få råd til bunaden. Da er det dumt å ikke kunne bruke den uten å være bekymret for skader, mener Brekken.
Store kostnader ved skade
- Det koster cirka 13 kroner i måneden å forsikre en bunad som koster 40 000 kroner. I året snakker vi 160 kroner, altså en drøy kinobillett. Det er utrolig lite sett opp mot kostnadene ved å erstatte en stakk til 30.000 eller en skjorte eller et liv som er blitt ødelagt, sier Brekken i Frende.
- Samtidig som du henter frem bunaden før høysesongen med konfirmasjoner, 17. mai, bryllup og dåp, bør du sjekke hvilken forsikring du har, og om den dekker bunaden din, oftest vil det være en verdigjenstandsforsikring, mener han.
- Vil en reiseforsikring kunne dekke bunaden?
- Bare delvis. En reiseforsikring har ofte en maksimal sumbegrensning per gjenstand som gjør at hele bunaden ofte ikke vil være dekket. Husk også at en reiseforsikring ikke dekker skader som er forårsaket av deg selv, for eksempel hvis du snubler, sier Einar Brekken i Frende.
Slik behandler du bunaden din
- Luft bunaden godt etter bruk. Tørk av med en fuktig klut hvis det er overflateflekker på stakk eller vest.
- Lever bunaden til rens ved behov.
- Skjorten skal vaskes for hånd. Bruk vaskemiddel som er spesielt laget for dette formålet. Skyll skjorten 5-6 ganger etter vask.
- Får du en flekk på en hvit skjorte er bløtlegging i iskaldt vann i 24 timer et undervurdert kjerringråd.
- Bunad og skjorte skal oppbevares luftig og tørt i en bomullspose.
- Putt cedertrekuler i klesskapet eller bunaden. Møll skyr lukten. Mennesker kjenner ingen lukt.
- Hvis du skal reise med bunaden din, pakk den i en bunadspose og ta den med som håndbagasje. Dette gjelder også sølvet.
Kilde: Norsk Flid Husfliden.
Nøkkelord
Kontakter
Einar Brekkenproduktsjef i Frende Forsikring
Tel:+47 917 75 357einar.brekken@frende.noMarius Solberg Anfinsenrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 959 31 440msa@frende.nowww.frende.no/aktuelt/Bilder


Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 330 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Unge vet ikke hvor farlig dette kan være24.4.2025 07:55:00 CEST | Aktuelt
Nå blir flere hundre tusen elsparkesykler hentet fram til en ny sesong. En helt fersk undersøkelse viser at mange ikke vet hvordan de lades trygt. - Da vet de ikke hvor galt det kan gå.
Sesongstart på sjøen: Mange får skadesjokk22.4.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
For mange båteiere markerte den sene påska sesongstart på sjøen. - Men mange har ikke sett til båten siden i fjor. Det kan straffe seg.
Skadeskred: 1 av 5 brukte reiseforsikringen sin i fjor15.4.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
I fjor meldte nordmenn inn reiseskader for mer enn 3 milliarder kroner. Det er ny rekord.
Én ulykke i minuttet: Slik krasjer vi på påskeferie14.4.2025 07:55:00 CEST | Aktuelt
De fleste reiser på påskeferie mellom fredagen i palmehelgen og onsdag i påskeuka. I fjor krasjet norske personbiler for mer enn 230 millioner kroner disse seks dagene.
Påskeutfarten: I morgen krasjer vi for 50 millioner10.4.2025 07:52:00 CEST | Aktuelt
Mange reiser på påskeferie allerede fredag i palmehelga. Det gjør dagen til en dyr bulkedag. - Jeg frykter at fredagen kan koste 50 millioner kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom