Stor fest for Sørlandets nye redningsskøyte.

Den nye redningsskøyta har fått navnet etter skipsreder og motstandsmannen Inge Stensland, som brukte «Askeladden» som dekknavn da han tjenestegjorde i Linge-kompaniet under 2.verdenskrig. Inge Steensland mottok Norges høyeste militære utmerkelse, Krigskorset med sverd, for sin innsats mot tyskerne, blant annet for å ha planlagt og ledet gjennomføringen av operasjon «Polar Bear», en av den norske okkupasjonshistoriens mest spektakulære aksjoner.
– Vi har valgt å gi redningsskøyten navnet «Askeladden» for det var ett av Inge Steensland sine mange dekknavn under krigen. Og ettersom RS «Askeladden» får RS «Inge Steensland» som nabo og fadder synes vi også det ble en fin link til de kjente og kjære eventyrene om Per, Pål og Espen Askeladd hvor Askeladd er den minste, sier Melanie T. Steensland Gotteberg, styreleder i Inge Steenslands Stiftelse og Steenslandfondet.
Donerte sin andre redningsskøyte
I 2010 var Inge Steensland donator til skøyta som i dag ligger i Arendal og som bærer hans navn, RS 147 «Inge Steensland». I 2016, i forbindelse med Redningsselskapets 125 års jubileum, bestemte hans barn og barnebarn seg for å donere nok en redningsskøyte. En avgjørelse som tar Steensland-familien inn i et meget celebert selskap over personer og organisasjoner som har donert mer enn en redningsskøyte, og som gjør president i Redningsselskapet, Nicolai Jarlsby både stolt og ydmyk.
– Hver gang vi døper en ny redningsskøyte bringer det oss et lite stykke nærmere vår – kanskje uoppnåelige, men bokstavelig talt livsviktige – visjon, som er at ingen skal drukne. Sånn har det vært i snart 127 år - og sånn kommer det alltid til å være, sa presidenten
Frivillige skøyte
Sørlandets nye redningsskøyte skal ha sitt hjem i beredskapshavna i Lillesand og er, i likhet med halvparten av Redningsselskapets totalt 51 redningsskøyter, en såkalt frivillig skøyte. Det vil si at den døgnet rundt, året rundt er drevet av et frivillig sjøredningskorps. Cathrine Borgen er nyvalgt leder i det frivillige sjøredningskorpset i Lillesand og vet hva de skal gjøre med den nye redningsskøyta.
– Vi skal hjelpe de som trenger hjelp, og vi har sagt at vi skal være rause med de som trenger hjelp. Så de som i fremtiden møter oss i Blindleia, de skal få hjelp, sier Borgen.
Beredskapshavn
Redningsselskapet har i dag fire redningsskøyter på strekningen mellom Kragerø og Mandal. Med utgangspunkt i den nye beredskapshavna i Lillesand vil Sørlandets nye redningsskøyte ha sitt operasjonsområde i en av et av de mest trafikkerte områdene langs Norges-kysten. I fjor sommer hadde de to redningsskøytene i Kristiansand og Arendal tilsammen 315 oppdrag i dette området, i de tre sommermånedene juni, juli og august.
– Vi synes arbeidet Redningsselskapet gjør langs Norges kyst er veldig viktig og ser behovet for flere redningsskøyter. RS «Inge Steensland» ble gitt til Redningsselskapet etter ønske fra Inge selv, som en markering av at det var 50 år siden han stiftet sitt skipsmeglerfirma «Inge Steensland AS». Dette gledet han veldig og vi vet med sikkerhet at han ville satt stor pris på båt nummer to. Og så kan vi jo ikke legge skjul på at vi synes designet til Hydrolift er veldig kult, sier Steensland Gotteberg
Fakta: Inge Steensland, motstandsmann og krigshelt
Inge Steensland var bare 21 år gammel da han planla og ledet gjennomføringen av operasjon Polar Bear, en av okkupasjonshistoriens mest spektakulære aksjoner.
Under Polar Bear 6 ble elleve slepebåter og en bergingsbåt kapret fra tyskkontrollerte havner i Østfold og seilt til trygg havn i Sverige. Oppdraget gikk egentlig ut på å senke båtene ved kai for å unngå at disse skulle bli brukt som blokkadeskip av tyskerne. Men Steensland ville gjøre aksjonen hakket mer spektakulær, og samtidig sørge for at båtene skulle kunne brukes igjen i etterkrigstiden.
Slepebåtaksjonen var viktig for å forhindre ødeleggelse av viktige strategiske havner mot slutten av andre verdenskrig. For sin innsats og ledelse av Polar Bear-arbeidet, ble fenrik Inge Steensland under dekknavnet «Askeladden» tildelt krigskorset med sverd, landets høyeste utmerkelse.
Nøkkelord
Bilder




Om Redningsselskapet
Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne».
Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 59 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute.
Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet
Redningsselskapets tips for en trygg båtpåske10.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Påsken er høytid for fremdriftshavarier på sjøen. Lekkasjer, urent drivstoff og motorstopp som følge av manglende vedlikehold er en gjenganger i forbindelse med årets første båttur.
Ingen drukningsulykker i mars7.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemelding
For første gang har Redningsselskapet registrert en måned uten omkomne i drukningsulykker i Norge. Tallene for første kvartal viser også en betydelig nedgang: Fire personer har druknet så langt i år, sammenlignet med 21 i samme periode i fjor.
Nytt digitalt verktøy skal styrke beredskapen til sjøs – Norske Shell går inn som hovedsamarbeidspartner4.4.2025 15:00:51 CEST | Pressemelding
Redningsselskapet og Hovedredningssentralen (HRS) initierer nytt innovativt Samvirkeverktøy, en digital løsning som skal styrke koordineringen av redningsoperasjoner langs kysten. Nå går Norske Shell inn som hovedsamarbeidspartner og bidrar med økonomisk støtte til Redningsselskapet for å realisere prosjektet.
Totalombygget redningsskøyte døpt i Lillesand1.4.2025 16:16:24 CEST | Pressemelding
RS 127 «Anne-Lise» er klar for å trygge kysten på Sørlandet. – Denne ombyggingen er bærekraftig beredskap i praksis og gir redningsskøyta 20 nye år i tjeneste for det norske folk, for å redde liv og berge verdier. sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson.
Priv. til red: Presseinvitasjon til dåp av redningsskøyte1.4.2025 11:00:00 CEST | Presseinvitasjon
RS 127 er ny totalrestaurert og fremstår som ny, til tross for at den har vært i tjeneste siden 2003. Tirsdag får skøyta nytt navn og ny base - i Lillesand. Velkommen til skipsdåp!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom