Resqunit AS

30 000 teiner mistes i Norge hvert år

Del
I fjor registrerte 36 000 hobby- og yrkesfiskere seg til sesongens hummerfiske. I en fersk spørreundersøkelse svarer 75% av de spurte at de mister mellom 1 og 5 teiner hvert år.

I en markedsundersøkelse, gjennomført i forbindelse med den planlagte lanseringen av det nye produktet ResqUnit for å hindre tap av teiner, svarer 75% at de opplever å miste 1 – 5 teiner hvert eneste år. Undersøkelsen var hovedsakelig rettet mot hummerfiskere. Krabbe- kreps- og leppefiskere, som også fisker med teiner, er ikke tatt med. Selv om resultatet fra denne undersøkelsen viser større tap enn andre indikasjoner vi har mottatt, kan anslaget på 30 000 teiner likevel vise seg å være et forsiktig anslag. 

Spøkelseteiner er et alvorlig globalt miljøproblem. Dykkerklubber her til lands gjør en formidabel innsats i å rydde opp, men de evner ikke å holde tritt med de enorme mengdene som mistes. Problemet blir derfor større for hvert år. Mistede teiner blir liggende å fiske som evige drapsmaskiner. Fangede dyr sulter ihjel og blir etterhvert agn for nye dyr som går samme skjebne i møte. Det finnes ingen klare kalkyler på hvor stor betydning dette har for bestandene eller for fiskeriet, men det rår liten tvil om at kostnadene er store.

Ute av syn, ute av sinn
Forsøpling på havbunnen ser vi ikke, men det betyr ikke at det ikke angår oss. Dette går kraftig ut over bestanden, fangede dyr lider og mye god mat går til spille. På sikt vil disse teinene også begynne å avgi mikroplast partikler. Disse finner veien inn i næringskjeden og forsøpler sjømaten vår.

Den kjente dykkeren og undervannsfotografen Rudolf Svensen ser regelmessig omfanget av problemet. «Jeg har sett fisk som har stått og stanget i nettveggen så lenge at hele snuten er slitt vekk. Levende hummer har nesten gått i oppløsning når jeg har tatt i dem for å slippe dem ut. De har da sultet så lenge at de henter næring fra skallet», sier Svensen.

Svensen har vært med og filmet prototype testingen for ResqUnit AS i mars, og han har dette å si om det han ser: «Dette ser veldig bra ut. Ikke bare vil en kunne finne tapte teiner, men en vil også kunne se når teiner ikke blir røktet etter forskriftene». 

ResqUnit AS i Sandnes har med støtte fra Innovasjon Norge utviklet en enkel og rimelig enhet som vil bidra til drastisk å redusere antallet teiner som mistes. «Vårt inntrykk, etter å ha snakket med aktører i bransjen, er at både hobby- og yrkesfiskere bærer på et tungt ansvar overfor situasjonen», sier daglig leder i ResqUnit AS, Helge Trettø Olsen. «Selv om prisen på produktet er lav, er vi likevel overrasket over hvor mange som har vist betalingsvilje for en slik innretning. Vi synes det er fantastisk at så mange ønsker dette produktet på markedet, men vi tror og håper også at dette etterhvert blir en fast del av en lovlig teine».

Havforskningsinstituttet er godt i gang med å analysere tallmateriale fra hummersesongen 2017, foreløpige tall viser et betydelige lavere antall enn i denne undersøkelsen, men mer enn nok til at problemstillingen tas med stort alvor. Med basis i forsøk over flere år har Fiskeridirektoratet fra 2018 påbudt innmontering av rømningshull for teiner som skal brukes i hummerfiske. Dette reduserer faren for spøkelsesfiske og unødig beskatning av skalldyr, men det fjerner ikke teinen som marint søppel. Fiskeridirektoratet er derfor svært tilfreds med at private initiativ som ResqUnit AS bidrar til utvikling av løsninger som kan redusere faren for at tapte teiner blir marint søppel, sier Gjermund Langedal ved Fiskeridirektoratets Utviklingsseksjon.  

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Helge Trettø Olsen - Daglig leder
helge@resqunit.no

Bilder

Om Resqunit AS

Resqunit AS
Grenseveien 21
4313 Sandnes

+4790168908https://www.resqunit.com

ResqUnit AS i Sandnes har med støtte fra Innovasjon Norge utviklet en enkel og rimelig enhet som vil bidra til drastisk å redusere antallet teiner som mistes.

Følg pressemeldinger fra Resqunit AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Resqunit AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Resqunit AS

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye