Mattilsynet

Mattilsynet følger opp sushirestauranter

Del
Mattilsynet har sjekket om sushirestauranter bruker den helsefarlige fisken escolar, gjennom et 50-talls prøver fra hele landet. Konklusjonen er at de aller fleste har sluttet å bruke denne fisken til sushi.

Spist rå kan escolar medføre helsefare og er ikke i tråd med matlovens bestemmelser om at matvarer skal være trygge.

Det var i 2017 at TV2 Matkontrollen avdekket at 10 sushirestauranter i Oslo solgte den helsefarlige fisken escolar som smørfisk. I Mattilsynets oppfølging av de 10 sushirestaurantene i Oslo ble det avdekket to tilfeller av omsetning av escolar. Etter innslaget på TV2 har de aller fleste sushistedene fra kontrollen droppet smørfisk fra menyen.

I tillegg til det lokale oppfølgingstiltaket i Oslo etter Matkontrollens avsløringer, gjennomførte Mattilsynet et større analyseprogram. I den forbindelse ble det analysert 50 prøver fra sushi-restauranter over store deler av landet.

Har sluttet med smørfisk
-Erfaringen Mattilsynet har gjort seg, er at de fleste steder har sluttet å servere smørfisk, og det har derfor vært vanskelig å få tak i prøvemateriale av denne typen. Mattilsynet fant kun ett sted som serverte smørfisk. Denne viste seg å være escolar. Dette forholdet ble fulgt opp, forteller seniorrådgiver Aina Svenneby i Mattilsynet.

Et av de inspiserte stedene i Oslo flamberte escolar før servering. Mattilsynet vurderer at dette ikke er tilstrekkelig behandling for å utelukke helseplager. Fisk fra fiskefamilien «Gempylidae» (oljefisk/smørmakrell og escolar) kan ikke spises rå, som sushi. Denne fisken inneholder mye ufordøyelige fettsyrer (voksestere), og kan i rå tilstand gi diaré, kvalme/oppkast, magesmerter og hodepine.

Skal fisk fra familien «Gempylidae» spises, må den være korrekt tillaget. Det betyr at den må være helt gjennomkokt eller gjennomstekt for å smelte ut alt det ufordøyelige fettet. Verken stekesky, frityrolje eller kokevann kan benyttes videre i matlagingen. Smørfisk som kommer fra fiskefamilien Stomateidae er imidlertid trygg å spise rå som i sushi. Det er derfor viktig at man følger merkingen og kravene til råvarebehandling av det aktuelle fiskeslaget før man serverer fisken.

Grunn til å følge opp
Selv om virksomhetene i stor grad har fjernet smørfisk fra menyen er det likevel grunn til å følge opp dette området.

-Mattilsynet ser også at det i enkelte tilfeller villedes om andre fiskeslag. Selv om det da ikke nødvendigvis medfører helsefare, er det brudd på matinformasjonsforskriftens bestemmelser om redelig frambud. Det kan være penger å tjene på å selge billige fiskeslag som edlere vare, sier seniorrådgiver Aina Svenneby i Mattilsynet.

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00https://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding

Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye