NAV har sett inn i krystallkulen. Det mener Bedriftsforbundet understøtter ønsket om sykelønnsdebatt.

- Vi vil rose NAV for dette. Det er viktig og riktig å sette fokus på at vi rett og slett ikke klarer å ivareta velferdssamfunnet hvis vi ikke nå tar grep. Vi i Bedriftsforbundet mener dette nok en gang dokumenterer behovet for å se på og evaluere de ordningene vi har i dag som koster velferdssamfunnet altfor mye. Sykelønnsordningen bør virkelig stå først i køen, sier administrerende direktør for Bedriftsforbundet, Olaf Thommessen.
20-90 milliarder mer
Nav har dermed sett inn i krystallkulen for å anslå prislappen på alle Nav-trygder og tilskudd de neste fire tiårene. Den aller første prognosen er at ytelsene koster mellom 20 og 90 milliarder kroner mer i 2060, enn nå. Spriket på 70 milliarder er i grove trekk forskjellen mellom en stor økning i befolkningen og en lav vekst i antall innbyggere.
- Vi mener det er på høy tid at også arbeidstakerne betaler en liten egenandel for korttidsfraværet og ønsker en karensdag, eller kutt i sykelønnen ned til 80 prosent. Vi gikk i høst ut med en ny analyse som viste at AS Norge kan spare 15 milliarder kroner på å få sykefraværet ned på svensk nivå. Om lag halvparten av våre medlemmer er lokale bedrifter med inntil fem ansatte. Ved hyppig fravær får man en mye større belastning i produksjonen enn i større bedrifter. Da vil det at én av de ansatte er borte til enhver tid være et kjempeproblem. En ukes fravær koster i tillegg arbeidsgivere rundt 15.000 kroner, mens den som er borte fra jobben, slipper «ustraffet» fra det. Er du ufør eller arbeidsledig får du 60 prosent av lønna, men hvis du er syk får du 100 prosent av den, sier Thommessen.
IA-avtalen blokkerer en fornuftig debatt om sykelønnen
Partene i arbeidslivet og staten inngikk i 2001 avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) med mål om å redusere sykefraværet med 20 prosent. Siden 2001 har sykefraværet gått ned med 10,8 prosent. Men ett av verktøyene for å få ned sykefraværet ble i 2001 lagt bort, sykelønnen skulle ikke røres. Bedriftsforbundet mener at IA-avtalen legger lokk på debatten, og at det i praksis har kostet staten mye mer enn hva man har spart på selve avtalen. Når avtalen skal reforhandles i 2018, bør man avtalen til livs, i følge forbundet.
- Ingen har stemt på LO eller NHO i et valg. Likevel har de to organisasjonene makten over nesten 40 milliarder kroner i statsbudsjettet. Spørsmålet om sykelønnen må ut av IA-avtalen. Dagens ordningen er ikke demokratisk. Velgerne burde få stemme over hva så store summer skal brukes til, fortsetter Thommessen.
På tide med debatt!
Bedriftsforbundet mener det er en svært kompleks problemstilling dette med sykefravær og sykelønn, men når sykefraværet er så høyt sammenlignet med Sverige og andre OECD-land, og utgiftene så høye, både for myndighetene og arbeidsgivere, mener forbundet man trenger en større offentlig debatt om dette.
- NyAnalyse gjorde på oppdrag fra Bedriftsforbundet i fjor høst et tenkt eksempel der vi halverer sykefraværet i Norge slik at det kommer ned på svensk nivå, og regnet ut hva vi kan spare på dette. NyAnalyse sine beregninger viser at hvis vi halverer sykefraværet i Norge, KAN vi spare et sted mellom 15 og 18 milliarder kroner. Beløpet er avhengig av om andre sosiale avgifter øker eller ikke som en konsekvens av at kompensasjonsgraden til sykelønnsordningen reduseres. Dette har vi til en viss grad tatt høyde for i beregningene. Bedriftsforbundet mener det er urealistisk å få det norske sykefraværet ned på svensk nivå med mindre vi kutter i sykelønnen. Derfor løfter vi denne debatten, og vil fortsette å gjøre det inntil politikerne slutter å frede sykelønn for enhver debatt og diskusjon, avslutter Thommessen.
Rapporten fra NyAnalyse: https://bedriftsforbundet.no/images/Sykefravær_ned_på_svensk_nivå_-_sept_2017.pdf
Nøkkelord
Kontakter
Solfrid FlatebyPressetalskvinne
Tel:90035897flateby@bedriftsforbundet.noBilder

Om SMB Norge
Bedriftsforbundet har ca. 4 100 medlemmer over hele landet. Våre medlemsbedrifter spenner over de fleste bransjer, hvor bygg/anlegg, varehandel, industri og faglig-teknisk tjenesteyting utgjør de største. Flertallet av medlemsbedriftene er små og mellomstore bedrifter, og ca. halvparten har inntil fem ansatte. Bedriftene sysselsetter i overkant av 25 000 arbeidsplasser.
Følg pressemeldinger fra SMB Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SMB Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SMB Norge
SMB Norge på Arendalsuka 20258.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Vi i SMB Norge er på plass under Arendalsuka i august. I år har vi over 20 debatter og arrangementer i SMB-teltet som omhandler alt fra gründervirksomhet til Green Camp.
Pressemelding: Den internasjonale dagen for små og mellomstore bedrifter26.6.2025 11:26:44 CEST | Pressemelding
SMB Norge ønsker flere partitopper velkommen når Den internasjonale dagen for små og mellomstore bedrifter markeres.
Pressemelding revidert nasjonalbudsjett 2025: - Utfordrende tider for næringslivet møter liten forståelse15.5.2025 11:03:26 CEST | Pressemelding
Regjeringen setter ny rekord i oljepengebruk i revidert nasjonalbudsjett, men finner likevel ikke rom eller energi til å adressere utfordringene som hverdagsnæringslivet står i, mener SMB Norge, interesseorganisasjonen for landets små og mellomstore bedrifter.
Bedriftsundersøkelse: 43 prosent ønsker Solberg tilbake i statsministerstolen14.5.2025 09:19:15 CEST | Pressemelding
I en fersk undersøkelse blant næringslivet I Norge viser at Erna Solberg er den desidert mest foretrukne kandidaten til statsministerposten til stortingsvalget i 2025. Undersøkelsen, som er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra SMB Norge, viser at hele 43 prosent av de spurte ønsker Solberg tilbake i statsministerstolen.
- Veldig spesielt at regjeringen ikke vil ha en handelsavtale med USA24.4.2025 11:26:03 CEST | Pressemelding
I forbindelse med at statsministerens og finansministeren skal besøke Presidenten i USA har regjeringen blitt spurt om de ønsker å starte arbeidet med en handelsavtale. Svaret er at regjeringen har ingen planer om å starte et slikt arbeid. SMB Norge reagerer kraftig på regjeringens manglende ønske om å forhandle frem en handelsavtale med USA.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom