Ansvarlig innovasjon i nanoteknologi
KØBENHAVN/OSLO, 15. JANUAR 2018 - Nanoteknologiene – hvor materialer og stoffer bygges, endres og manipuleres på atom- eller molekylnivå – har i de senere årene gitt forventninger om nye muligheter for forskning på en rekke områder som energi, helsesektoren, elektronikk og mat. På samme tid har det blitt stilt spørsmåltegn ved om noen anvendelser av nanomaterialer kan gi uforutsette konsekvenser.
GoNano er et nytt EU-finansiert prosjekt hvor vi ønsker å vise hvordan kommende nanoteknologiprodukter kan utvikles slik at de samsvarer bedre med samfunnets behov og bekymringer. Det skal vi forsøke å få til ved å inkludere forbrukere, industri, frivillige organisasjoner, politikere, byråkrater og forskere i tre konkrete samskapingsprosesser innenfor mat-, helse- og energiområdet. Disse prosessene skal lede frem til ni nyskapende produktforslag for videre nanoteknologi og forlag til politikkutforming som kan understøtte ansvarlig nanoteknologi for fremtiden. Videre, ved å vise hvordan innovasjonsprosessene rent praktisk kan styres mot produkter som tar høyde for samfunnets bekymringer og som svarer på samfunnsutfordringene, ved å lage læringsmateriell om hvordan vi kan få til kreative samskapingsprosesser, vil GoNano-prosjektet være en inspirasjon og et referansepunkt for fremtidens ansvarlige innovasjon innen nanoteknologiene.
Prosjektleder er Lise Bitsch fra det danske Teknologirådet.
OsloMet - Storbyuniversitetet, ved SIFO og AFI er norske partnere i prosjektet. Harald Throne-Holst fra SIFO sier at:
”-Involvering av samfunnet er helt nødvendig for at nanoteknologiene skal utvikle seg på en ansvarlig måte.”
“-Sammen kan forbrukere og forskere utvikle bærekraftige, akseptable og attraktive forslag til nye nanoteknologiprodukter med mål om å møte samfunnets behov.”
Carolin Kranz, Senior Manager ved Divisjonen for Kommunikasjon and Myndighetskontakt I det tyske industrikonsernet BASF, har tro på det nye prosjektet:
“-At BASF we know that the alignment of innovation with societal needs and concerns is important for our success as a company. The GoNano project stands out because it is aiming at delivering very concrete strategies on how to do so.”
Du kan nå oss på:
Vår nettside: http://gonano-project.eu
Twitter: @GoNano_EU
Facebook: https://www.facebook.com/pg/GoNanoEU/
Prosjektkoordinator: Lise Bitsch, Fondet Det danske Teknologirådet.
Epost: lb@tekno.dk · Mobil: +45 3113 3203
Kontakt på OsloMet: Harald Throne-Holst, Forbruksforskningsinstituttet SIFO
Epost: harth@hioa.no . Mobil: 917 13 927
For løpende oppdateringer om prosjektet: http://gonano-project.eu/contact/
Nøkkelord
Kontakter
Kjersti LassenKommunikasjonsrådgiver SIFO
Tel:+47 920 94 990kjersti.lassen@sifo.hioa.noDokumenter
Om OsloMet
OsloMet – storbyuniversitetet har cirka 22.000 studenter og 2.600 ansatte, og har studier i Pilestredet og på Kjeller.
OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.
OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Flere unge vil bli sykepleier og lærer28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Antall søkere til sykepleie- og lærerutdanning ved OsloMet øker betydelig. – Gledelig at flere velger noen av de viktigste yrkene i samfunnet, og at trenden snur for lærerutdanningen, sier rektor Christen Krogh.
Pressekonferanse: Søkertall til høyere utdanning22.4.2025 10:50:53 CEST | Presseinvitasjon
Årets søkertall til høyere utdanning blir kjent mandag 28. april kl. 11.00. Kunnskapsdepartementet og OsloMet inviterer til pressekonferanse.
Lanserer bildeordbok på romanes1.4.2025 14:00:09 CEST | Pressemelding
I forbindelse med den internasjonale romdagen 8. april lanserer Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet den digitale bildeordboken Bildetema på romanes. Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboka blir en av svært få skriftlige ressurser på romanes.
Hvordan undervise så flest mulig blir inkludert?21.2.2025 12:48:48 CET | Pressemelding
Hvorfor faller noen studenter av i undervisningen? OsloMet inviterer til foredrag med studentstemmer og praktiske eksempler får du innsikt i enkle grep og smarte læringsstrategier som gjør høyere utdanning mer tilgjengelig for alle.
Nytt fleksibelt deltidsstudium i sykepleie på Romerike fra høsten 202512.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
OsloMet starter opp et nytt bachelorstudium på deltid i sykepleie med 50 studieplasser ved studiested Kjeller fra høsten 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom