Bedriftsforbundet vil ha egen gründer- og teknologiminister

- Vi vil at Norge skal bli nummer en verden på å drive business og innovasjon. Da er det på tide å ha en statsråd som utelukkende fokuserer på gründerskap og fremtidens arbeidsplasser. Vårt inntrykk er at med dagens statsrådstruktur går mye av tiden for næringsministeren til å drive eierstyring og være i politiske debatter for symbolsaker som eierstyrering av statseide selskap. Bedriftsforbundet ønsker vesentlig mer fokus på det de minste bedriftene og gründere sliter med. Byråkrati, mangel på kreditt, mangel på investorer, mangelfull rettsikkerhet og urimelige høye avgifter er noe av det våre medlemmer er opptatt av, sier administrerende direktør for Bedriftsforbundet, Olaf Thommessen.
Ønsker Stortingsmelding
Regjeringen la i 2015 frem en egen gründerplan, hvor man skrev at «Regjeringen ville bruke mer enn 400 millioner kroner på å gjøre Norge til et bedre gründerland. Enklere tilgang på penger, kompetanse og nettverk er blant grepene i regjeringens nye gründerpolitikk». Gründerplanen skulle vise hvordan regjeringen vil løfte gründere som jobber med å etablere nye bedrifter og bringer Norge fremover.
- Det er flott med en egen gründerplan, men det blir litt tynt. Det burde ha vært en egen stortingsmelding. Vi savner også mer og bedre oppfølging av regjeringens gründerplan. Det har gått over to år, og fortsatt har vi til eksempel ikke sett noe til fasttrackordning for lovende utenlandske gründere og utenlandske investorer, sier leder for politikk og samfunnskontakt i Bedriftsforbundet, Jørund Rytman.
Et globalt kappløp
Innovasjon, gründerskap og politiske virkemidler og incentiver rundt teknologisk utvikling står høyt oppe på agendaen i flere land, og til eksempel Estland etablerte en egen gründer- og teknologiminister for allerede to år siden. Det tror Bedriftsforbundet lønner seg.
- Vi er i et globalt kappløp og tiden flyr fra oss. Flere sammenlignbare land har kommet lengre enn oss. Det har blitt bedre å kår for de små og mellomstore bedriftene i Norge med Regjeringen, men på noen områder går det for sakte. Våre medlemmer opplever at det i alt for stor grad prates om de store bedriftene og at de skal skape fremtidens arbeidsplasser. Man glemmer til stadighet at to av tre arbeidsplasser skapes hos landets små- og mellomstore bedrifter. Forskning viser at det er også er økt innovasjon hos disse bedriftene. Gründerskap og innovasjon må mye tydeligere på agendaen, og da må en minister til, avslutter Rytman.
10 HOVEDKRAV
Bedriftsforbundet har i tillegg ti hovedkrav til forhandlerne i H, FrP og V:
- Privat norsk eierskap må styrkes ved at formueskatten fjernes
- Det må innføres enda bedre skatteincentiver for å investere i småbedrifter og gründerselskaper
- Tiltak som gründerlån og tilskudd i tidligfase må styrkes ytterligere
- Gründer- og investorvisum må innføres nå
- De sosiale rettighetene for selvstendig næringsdrivende må styrkes ytterligere
- Rettssikkerheten til næringsdrivende må styrkes
- Det innføres en karensdag. Unntak ved kronisk sykdom, arbeidsuhell og barns sykdom
- Dele opp kontrakten ved større offentlige anbud og stimulere til økt innovasjon
- Forenkle og redusere omfanget av unødvendig byråkrati og rapporteringskrav, samt mer serviceminded tjeneste der bedrifter har glemt eller misforstått rapporteringskrav
- Økt satsning på digitalisering og IKT-utdanning
Kontakter
Solfrid FlatebyPressetalskvinne
Tel:90035897flateby@bedriftsforbundet.noBilder
Om SMB Norge
Bedriftsforbundet har ca. 4 100 medlemmer over hele landet. Våre medlemsbedrifter spenner over de fleste bransjer, hvor bygg/anlegg, varehandel, industri og faglig-teknisk tjenesteyting utgjør de største. Flertallet av medlemsbedriftene er små og mellomstore bedrifter, og ca. halvparten har inntil fem ansatte. Bedriftene sysselsetter i overkant av 25 000 arbeidsplasser.
Følg pressemeldinger fra SMB Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SMB Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SMB Norge
- Hvorfor snakker ikke statsministeren om hverdagsnæringslivet?5.2.2025 13:23:32 CET | Pressemelding
Statsministeren har lagt frem sine endringer i regjeringen, og lagt frem sine prioriterte saker ovenfor Stortinget om hva han og regjeringen skal prioritere de månedene som er igjen før valget i september. SMB Norge stiller ett stort spørsmålstegn ved hvorfor statsministeren ikke vil snakke om bedriftene og konkrete løsninger for å bedre rammevilkårene.
Hvor er strømgrepet for å hjelpe bedriftene?31.1.2025 14:05:23 CET | Pressemelding
Når statsministeren i dag lanserer ny strømpolitikk og nye tiltak ovenfor husholdningene så etterlyser SMB Norge ny politikk ovenfor næringslivet.
- Kan vi forvente en bedre næringspolitikk fra Støre?30.1.2025 13:58:46 CET | Pressemelding
Nå som Arbeiderparti- og Senterparti-regjeringen er historie så gir dette statsministeren en mulighet til å fornye politikken. SMB Norge utfordrer statsminister Støre og AP til å fornye sin næringspolitikk.
- Næringslivet ønsker ny regjering30.12.2024 09:01:32 CET | Pressemelding
I en spørreundersøkelse som er utført på vegne av SMB Norge svarer 7 av 10 at de ønsker Erna Solberg eller Sylvi Listhaug som ny statsminister. Kun 3 prosent svarer at de ønsker at Jonas Gahr Støre skal fortsette.
Formuesskatten raserer næringsutvikling21.12.2024 12:06:12 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse fremkommer det at 84 % av bedriftene mener næringslivet har fått dårligere rammevilkår i løpet av inneværende stortingsperiode.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom