TINE SA

Å ha til salt i maten….

Del
Et sunt og balansert kosthold er noe vi alle ønsker. Ofte snakker vi om balansen mellom hverdag og kos, men å ha balanse mellom alle næringsstoffer i kostholdet er også viktig. Det gjelder også salt.
Balansert kosthold gjelder også salt. Vi trenger njoe salt, men ikke mer enn maks 5 gram per dag. (Foto: yayimages.com)
Balansert kosthold gjelder også salt. Vi trenger njoe salt, men ikke mer enn maks 5 gram per dag. (Foto: yayimages.com)

En utfordring i kostholdet er at vi spiser mer salt enn vi har godt av. Både Verdens helseorganisasjon (WHO) og Helsedirektoratet anbefaler at vi får i oss maks 5 gram salt per dag. Det antas av vi nordmenn i gjennomsnitt får i oss omtrent 10 gram salt per dag. Det tilsvarer ca to teskjeer, sier Anne Marie Skjølsvik, klinisk ernæringsfysiolog i TINE.

For mye salt gir økt helserisiko For mye salt i kostholdet øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte-og karsykdommer. Å redusere saltinntaket med 10-30 prosent har vist å gi helsegevinster og redusere risikoen for sykdom.

Hvordan begrense inntaket?

Et viktig grep for å kutte saltet er å bruke mindre bearbeidede matvarer og lage mer mat fra bunnen av. Mange ferdige produkter bidrar med opp mot 70-80 prosent av saltinntaket vårt. Velger du matvarer merket med nøkkelhullet, inneholder de mindre salt enn andre valg. – Når du lager mat kan du bytte ut saltet helt eller delvis med friske eller tørkede urter, pepper, sitron, eddik, løk, hvitløk, chili og oljer. Eksperimentere deg fram og du kan gjerne «jukse lite granne» med persillekvasten, anbefaler Anne Marie Skjølsvik. Bruk gjerne ting som fremhever smaken i råvarene og som balanserer hverandre. Og før du griper etter saltbøssen ved middagsbordet – smak på maten. Kanskje trenger du ikke å salte noe ekstra? Du kan gradvis venne deg til å like mindre saltsmak på maten.

Kan jeg få i meg for lite salt?

For de fleste er problemet for mye salt i maten, og det er svært liten sjanse for at friske personer med et normalt kosthold får i seg for lite salt. Kroppen trenger faktisk så lite som ca 1,5 gram salt (0,6 gram natrium) om dagen. Så de fleste får i seg mer enn nok.

Personer som trener ekstra mye og dermed svetter mye, eller er syke, kan være i risiko for å få i seg litt for lite salt.

Balanser inntaket og velg jodberiket salt

Å ha balanse i kostholdet er viktig – uansett hva vi spiser. Salt trenger vi noe av i maten, men for mye kan være farlig for helsa. Og sånn er det vel med det meste. – Er du litt forsiktig med saltet vil du lettere komme ned på anbefalt nivå. Og ønsker du selv å salte maten, bør du velge jod-beriket salt. I nyhetsbildet de siste dagene har vi sett at myndighetene er bekymret for et lavt jodinntak, spesielt blant gravide og unge kvinner. Melk og meieriprodukter anbefales som en god jodkilde. Jodberiket salt gir bare et lite bidrag. Så ikke bruk jod som en unnskyldning for å spise mer salt, avslutter Anne Marie Skjølsvik!

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Balansert kosthold gjelder også salt. Vi trenger njoe salt, men ikke mer enn maks 5 gram per dag. (Foto: yayimages.com)
Balansert kosthold gjelder også salt. Vi trenger njoe salt, men ikke mer enn maks 5 gram per dag. (Foto: yayimages.com)
Last ned bilde
Anne Marie Skjølsvik er klinisk ernæringsfysiolog i TINE.
Anne Marie Skjølsvik er klinisk ernæringsfysiolog i TINE.
Last ned bilde

Om TINE SA

TINE SA
TINE SA
Lakkegata 23
0187 Oslo

03080http://www.tine.no

TINE SA er et næringsmiddelkonsern som foredler rene og naturlige råvarer til god og sunn mat. Morselskapet TINE SA er et samvirkeselskap som eies av melkeprodusenter som leverer melk til selskapet. På den måten skaper TINE verdier i et nært samspill mellom norsk natur, landbruk og marked.

Følg pressemeldinger fra TINE SA

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra TINE SA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra TINE SA

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye