
Å ha til salt i maten….

– En utfordring i kostholdet er at vi spiser mer salt enn vi har godt av. Både Verdens helseorganisasjon (WHO) og Helsedirektoratet anbefaler at vi får i oss maks 5 gram salt per dag. Det antas av vi nordmenn i gjennomsnitt får i oss omtrent 10 gram salt per dag. Det tilsvarer ca to teskjeer, sier Anne Marie Skjølsvik, klinisk ernæringsfysiolog i TINE.
For mye salt gir økt helserisiko For mye salt i kostholdet øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte-og karsykdommer. Å redusere saltinntaket med 10-30 prosent har vist å gi helsegevinster og redusere risikoen for sykdom.
Hvordan begrense inntaket?
Et viktig grep for å kutte saltet er å bruke mindre bearbeidede matvarer og lage mer mat fra bunnen av. Mange ferdige produkter bidrar med opp mot 70-80 prosent av saltinntaket vårt. Velger du matvarer merket med nøkkelhullet, inneholder de mindre salt enn andre valg. – Når du lager mat kan du bytte ut saltet helt eller delvis med friske eller tørkede urter, pepper, sitron, eddik, løk, hvitløk, chili og oljer. Eksperimentere deg fram og du kan gjerne «jukse lite granne» med persillekvasten, anbefaler Anne Marie Skjølsvik. Bruk gjerne ting som fremhever smaken i råvarene og som balanserer hverandre. Og før du griper etter saltbøssen ved middagsbordet – smak på maten. Kanskje trenger du ikke å salte noe ekstra? Du kan gradvis venne deg til å like mindre saltsmak på maten.
Kan jeg få i meg for lite salt?
For de fleste er problemet for mye salt i maten, og det er svært liten sjanse for at friske personer med et normalt kosthold får i seg for lite salt. Kroppen trenger faktisk så lite som ca 1,5 gram salt (0,6 gram natrium) om dagen. Så de fleste får i seg mer enn nok.
Personer som trener ekstra mye og dermed svetter mye, eller er syke, kan være i risiko for å få i seg litt for lite salt.
Balanser inntaket og velg jodberiket salt
Å ha balanse i kostholdet er viktig – uansett hva vi spiser. Salt trenger vi noe av i maten, men for mye kan være farlig for helsa. Og sånn er det vel med det meste. – Er du litt forsiktig med saltet vil du lettere komme ned på anbefalt nivå. Og ønsker du selv å salte maten, bør du velge jod-beriket salt. I nyhetsbildet de siste dagene har vi sett at myndighetene er bekymret for et lavt jodinntak, spesielt blant gravide og unge kvinner. Melk og meieriprodukter anbefales som en god jodkilde. Jodberiket salt gir bare et lite bidrag. Så ikke bruk jod som en unnskyldning for å spise mer salt, avslutter Anne Marie Skjølsvik!
Nøkkelord
Kontakter
Sverre StensengKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 909 25 116sverre.stenseng@tine.noBjørn MalmLeder samfunnsansvar
Tel:+47 934 79 627bjorn.malm@tine.noØystein SyrstadKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 907 45 243oystein.syrstad@tine.noSindre ÅnonsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 916 75 707sindre.anonsen@tine.noVeronika SkagestadKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 936 03 500veronika.skagestad@tine.noLars GaltungDirektør kommunikasjon og samfunnsansvar
Tel:+47 982 14 812lars.galtung@tine.noOlav HålandKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 916 22 338olav.haland@tine.noHege RognlienKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 904 00 430hege.rognlien@tine.noBilder


Om TINE SA
TINE SA er et næringsmiddelkonsern som foredler rene og naturlige råvarer til god og sunn mat. Morselskapet TINE SA er et samvirkeselskap som eies av melkeprodusenter som leverer melk til selskapet. På den måten skaper TINE verdier i et nært samspill mellom norsk natur, landbruk og marked.
Følg pressemeldinger fra TINE SA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra TINE SA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra TINE SA
Fortsatt to meierier i Finnmark27.1.2021 14:00:11 CET | Pressemelding
Styret har i dag konkludert med å ikke gjennomføre utredning av meieristrukturen i Finnmark nå. I stedet settes det i gang forbedringsprosjekter.
Produksjonen ved TINE Meieriet Sem fortsetter2.12.2020 14:30:00 CET | Pressemelding
Konsernstyret har i dag vedtatt å opprettholde produksjonen ved TINE Meieriet Sem. Det betyr at det fortsatt blir både produksjon, lagerdrift og distribusjon i Tønsberg.
Julens produkter fra TINE25.11.2020 14:57:46 CET | Pressemelding
Årets jul blir spesiell på mange måter, men nettopp derfor er det kanskje ekstra viktig å hygge seg og ta vare på den gode julestemningen. TINEs produkter har en lang tradisjon for å være en viktig del av julematen for mange, og julen i år er ikke noe unntak. Både den tradisjonsrike Edamerosten og Julebrunosten fra Lom og Sjåk er en del av årets julesortiment fra TINE.
TINE sparer miljøet for tonnevis av plast med ny emballasje23.10.2020 10:29:51 CEST | Pressemelding
TINE går i bresjen for å endre matbransjens bruk av unødvendig plast. Meieriselskapet har lansert flere nye emballasjeløsninger som vil kunne redusere TINEs plastforbruk med over 700 tonn hvert eneste år. Nå håper TINE at papirsugerør og treskjeer er deres nye miljøsmarte løsninger.
Årets Matglede-vinnere er kåret22.10.2020 15:28:24 CEST | Pressemelding
Matbutikker og bedrifter over hele landet har deltatt i den prestisjetunge konkurransen om hvem som skaper mest matglede for kundene sine. Beitostølen Helsesportsenter stakk av med seieren i Årets Matgledebedrift, mens Coop Mega Kolbotn og Rema 1000 Skogen sikret seg førsteplassene i kategoriene fullsortiment og lavpris i Årets Matgledebutikk.