TINE SA

TINE satser på 100% fornybare melkekartonger

Del
TINE tar nå i bruk enda mer miljøvennlige melkekartonger. Siden i fjor høst har selskapet testet ut fornybare plantebaserte kartonger på økologisk melk, med godt resultat. Nå innføres kartongene i stor skala, også på alle 1,75 liters melkekartonger.
Foto: Creative Commons
Foto: Creative Commons

TINE har en ambisjon om at all melk allerede i løpet av neste år skal tappes på plantebaserte kartonger. Etter hvert vil også juicen bli tappet på den nye miljøvennlige emballasjen.

Reduserer miljøbelastningen
Leder for TINEs samfunnsansvar, Bjørn Malm, forteller at TINE bruker ca 30 000 tonn emballasje årlig. En stor del av dette inneholder plast.

- Derfor må vi bidra til at ny teknologi og mer miljøvennlig emballasje blir tilgjengelig. Gode miljøløsninger reduserer ikke bare miljøbelastningen, men vil også bidra til å øke vår konkurransekraft, sier han.

Råstoff fra sukkerrør
Det er Tetra Pak som har utviklet den plantebaserte kartongen, som er den siste innovasjonen innen fornybar emballasje. Tetra Pak bruker restprodukter etter sukkerproduksjon, istedenfor råvare fra olje. Etter høsting og knusing omdannes saften fra sukkerrørene til etanol som deretter omdannes til polyetylen, som deler av kartongen består av.

- Det betyr at næringsmiddelindustrien kan ta i bruk mer miljøsmarte emballasjeløsninger som gjør det enklere for forbrukerne å velge rett, understreker Malm.

Viderefører grønn satsing
Å bruke plantebasert råstoff i emballasjen er ikke noe nytt i TINE.

- Allerede i 2013 tok vi i bruk fornybare plantebaserte korker på våre dessertprodukter. I 2014 fulgte vi opp med å introdusere korkene på alle våre 1,75 liters kartonger. Nå blir også selve kartongen 100 prosent fornybar, opplyser Malm.

Han legger til at de første kartongene blir tatt i bruk fra 1. februar og vil i sin helhet være i bruk en måned senere.

Mye fossil plast brukes i dag
Marius Gjerset, teknologiansvarlig i ZERO, forteller at for å lage plast brukes det i dag store mengder fossil energi, omtrent like store CO2-utslipp som all flytrafikken i verden.

- Vi er veldig glade for at TINE har tatt utfordringen fra ZERO med omleggingen fra fossil materialbruk og over til fornybare løsninger. TINE tar nå et stort steg med 100 % fornybar kartong i stort volum, og med videre planer om fullt skifte til 100 % fornybart materiale på alle sine melkekartonger i løpet av 2017. Dette vil vise vei og inspirere andre til å følge etter i omlegging til fornybar plast, sier Gjerset.

En del av en langsiktig strategi
TINE har gjort strategiske valg av mer klimavennlige løsninger. Den nye kartongen er bare ett av flere tiltak. Redusert drivstoff-forbruk i TINEs transport og økende bruk av miljøvennlig drivstoff er andre tiltak. I industrien øker vi andelen fjernvarme og bruk av bioenergi, reduserer bruk av naturgass og skal fase ut bruk av fossil olje som energikilde.


Fakta:

  • TINE introduserer 100 % fornybar kartong på 1,75 liter melk fra 1. februar i år.
  • TINEs ambisjon er at all melk fra TINE være på nye fornybare kartonger i løpet av 2017
  • Også juice er planlagt over på fornybar plantebasert kartong fra høsten 2016Totalt antall kartonger: ca. 50 mill per år (ekskl. juice).
  • I oktober 2015 gjennomførte TINE testing av kartongen på sin økologiske melk. Dette er allerede innført som permanent ordning.


    Ønsker du mer informasjon om innføringen av de fornybare kartongene, ta kontakt med pressevakta i TINE. Mobil: 482 30 994 eller epost: presse@tine.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Creative Commons
Foto: Creative Commons
Last ned bilde

Om TINE SA

TINE SA
TINE SA
Lakkegata 23
0187 Oslo

03080http://www.tine.no

TINE SA er et næringsmiddelkonsern som foredler rene og naturlige råvarer til god og sunn mat. Morselskapet TINE SA er et samvirkeselskap som eies av melkeprodusenter som leverer melk til selskapet. På den måten skaper TINE verdier i et nært samspill mellom norsk natur, landbruk og marked.

Følg pressemeldinger fra TINE SA

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra TINE SA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra TINE SA

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye