
113 år siden Oslo-skjelvet
Søndag den 23. oktober 1904 kl. 11:27 inntraff et jordskjelv på Østlandet. Skjelvet rystet områdene på begge sider av Oslofjorden fra syd for Fredrikstad/Tønsberg til nord for Oslo.
Instituttleder for jordskjelvfare og risiko hos NORSAR, Dominik Lang, kan fortelle at jordskjelvet har blitt beregnet til 5,4 på Richters skala, og er det største kjente jordskjelvet i Oslo-området.
- Det skjedde midt i høymessen på søndagen, så skjelvet førte til tilløp til panikk, sier Lang.
Nylig har seismologer analysert skjelvet, og kommet frem til at episenteret lå i Kattegat ca. 25 km syd for Hvaler, like lagt vest for Strømstad i Sverige.
Oslokirke ble så skadet at den måtte rives
Jordskjelvet ble følt over et område på 800,000 km2 fra Namsos i nord til Polen i syd, og over hele syd-Norge til Helsinki i øst. Hovedskjelvet ble innledet med minst 11 forskjelv, og minst 18 etterskjelv ble rapportert.
- Johannes kirke i Oslo, som sto på et dårlig fundament og hadde sprekkdannelser før jordskjelvet inntraff, ble så skadet av skjelvet at den ble stengt og senere revet, sier Lang.
Kan skje igjen
Lang sier at et slikt skjelv kan skje igjen.
Senest 29. november 2000 var det et jordskjelv i Strømstad-området, som kunne føles over nesten hele Østlandet. Det betyr at regionen er et aktivt jordskjelvområde.
Neste år kommer filmen ”Skjelvet”, som handler om at Oslo-området rammes av et ødeleggende jordskjelv. Selv om det er svært sjeldent at skjelvene i Oslo-området har en styrke som i 1904, viser geologiske undersøkelser at faren for et nytt stort skjelv kan være reell.
- I dag har vi ikke nok informasjon om returperiodene for slike jordskjelv, men geologene mener det er grunn til å forvente store fremtidige jordskjelv i Oslo-regionen. Men vi vet ikke når disse kommer, sier Lang.
Kontakter
Kontakt: Dominik Lang
Telefon: 988 42 924
Mail: dominik@norsar.no
Om NORSAR
NORSAR
Stiftelsen NORSAR er et norsk forskningsinstitutt for seismologi og anvendt geofysikk. Instituttet ble opprettet i 1968. NORSAR har ansvar for og opererer noen av verdens største og mest avanserte jordskjelvstasjoner, og har mange års erfaring med å skille rystelser som er naturlige som jordskjelv, og rystelser som oppstår ved kjernefysiske eksplosjoner. NORSAR er oppnevnt som nasjonalt datasenter for overvåking av den kjernefysiske prøvestansavtalen.
Følg pressemeldinger fra NORSAR
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORSAR på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORSAR
Stort forskningsprosjekt til NORSAR12.6.2020 14:42:57 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet har tildelt forskningsstøtte til Centre for Geophysical Forecasting som er et samarbeid mellom NTNU, NORSAR og flere andre innenfor programmet om forskningsdrevet innovasjon. Prosjektet vil gi oss enda mer kunnskap om jordens bevegelser.
Store kostnader å spare for utbyggere og samfunnet - Nytt jordskjelvsoneringskart for Norge27.3.2020 09:45:00 CET | Pressemelding
Norge har fått et nytt og digitalt jordskjelvsoneringskart. Det betyr at utbyggere og storsamfunnet til sammen kan spare milliarder av kroner på store utbyggingsprosjekter i årene som kommer.
Norge får sentral rolle i forskningsprosjekt om jordskjelvvarsling12.6.2019 14:11:54 CEST | Pressemelding
EU har håndplukket det norske forskningsinstituttet NORSAR til å lede forskings¬arbeidet for å etablere tidlig jordskjelvvarsling. Kostnadsrammen er på åtte millioner euro, vel 75 millioner kroner. Oppstarten skjer i Oslo torsdag 13. juni.
Kronprins Haakon skapte jordskjelv hos NORSAR15.6.2018 13:48:20 CEST | Pressemelding
Det ble en rystende opplevelse for Kronprins Haakon da han fredag besøkte forskningsstiftelsen NORSAR på Kjeller.